22. 5. 2018

Joseph Knox - Sirény


Aj najväčšia špina sa dá upratať.

Kategória: Antitusiká/Imunomodulátory

Účinné látky: Dáva druhé šance. Manipuluje ľudskosť. Objavuje zmysel pre spravodlivosť.

Dávkovanie: Trikrát počas dňa vo väčších dávkach. Zásobte sa jedlom a silnejším drinkom. Počet tabliet – 360.

Vedľajšie účinky: Hrozí strata priateľov. Zatúžite navštíviť Manchester.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Ako pichnutie nožom do chrbta vnímame akúkoľvek zradu. Dávať však druhú šancu je ľudské, aj keď rozhodnutie je ťažké. Ako policajt zlyhal. Teraz dostáva šancu ako delikvent.

Detektív Waits dostane druhú šancu od svojho nadriadeného. Aby si napravil pošramotenú reputáciu, je nútený sa infiltrovať medzi drogových dílerov. Na žiadosť samotného ministra spravodlivosti Rossitera má sledovať najväčší drogový kartel, v ktorom sa znenazdajky ocitla aj ministrova sedemnásťročná dcéra. Situácia sa však skomplikuje, Waits je na odstrel a mŕtvoly pribúdajú. Dobieha ho aj vlastná minulosť a pochopí, že sa ocitol v nebezpečnej hre. Podarí sa mu vyloviť pravdu z temných vôd Manchesteru, keď sa v nich sám topí?

Keď som otvoril oči, už sa prispôsobili tme a spravil som krok vpred. Prievan zosilnel a stúpali ku mne zvuky z ulice. Čo najrýchlejšie som vyšiel z kúpeľne, cez spálňu sa vrátil do obývačky. Zadržal som dych a pristúpil k dverám. Vyšiel som na chodbu a pozrel dolu. Dvere na budove boli otvorené. Dole na schodoch som videl siluetu. Ten človek pozeral rovno na mňa.

Joseph Knox sa prihovára k čitateľom svojou prvotinou pod príznačným názvom Sirény. Pútavá anotácia a jednoduchá obálka vzbudzuje u čitateľa obrovskú zvedavosť. Joseph Knox sa nezdržiava zbytočnými opismi, ale priamo vťahuje čitateľa do temného deja. Zavedie publikum do prostredia drogových dílerov, presvedčivo predkladá fungovanie drogových reťazcov, no poukazuje aj na priame užívanie omamných látok prostredníctvom hlavnej postavy. Tieto fakty utvrdzujú čitateľa, že autor má výborne zmapované prostredie, ktoré sa stalo predlohou pre jeho dielo. Perfektnú kulisu dotvára aj pochmúrne vykreslenie atmosféry a miest, kde sa združujú narkomani či predajcovia.

Joseph Knox si nedáva servítku pred ústa a ostro upriamuje pozornosť na skazenosť spoločnosti, ktorá sa neštíti užívať a predávať kontaminované drogy, ktoré zabíjajú mladých ľudí. Tak ako vo väčšine detektívok, aj tu Knox vykreslil hlavného hrdinu ako skrachovanca s neľahkou minulosťou. Hoci je hlavný protagonista zobrazený ako „zlý chlapec“, jeho charakter je však poznačený ľudskosťou a nekonfliktnou povahou, čo nie je štandardná črta u detektívov. V mnohých dramatických okamihoch hlavný hrdina reaguje pasívne, no v iných nečakane, čo vyvoláva u publika rozporuplné pocity. Je to tip hrdinu, ktorý bojuje sám a proti všetkým. Autor do príbehu vsadil väčšie množstvo postáv s rozdielnymi charaktermi. Každý aktér má svoj cieľ. Jeden prahne po ambíciách, druhý skrýva tajomstvá, tretí má nevyrovnané účty, ďalší odhaľuje minulosť, iný je nezvestný či dokonca zomiera.
 

Siahol som do malého otvoru a pošmátral tam. Igelitové vrecká. V prvom, ktoré som vytiahol, bol kokaín. V ďalšom tri rôzne druhy tabletiek a potom zatváracie vrecko s maličkými baleniami osmičky. Takmer všetky drogy som vrátil na miesto, nasadil kryt na lampu a zišiel zo záchoda. Na chrbát ruky som si nasypal lajnu kokaínu. Chvela sa mi celá ruka. Zavrel som oči a zhlboka sa nadýchol, napol svaly a pokúšal sa ovládnuť si telo.

Sirény nemajú žiadne hluché miesta. Román sa aj napriek rozsahu číta s veľkým záujmom. Brilantne vykreslený dej, rýchly sled udalostí, neokukaná téma, skvelé herecké obsadenie, nepriestrelná zápletka a dominantné živé dialógy posúvajú toto dielo do vyššieho levelu. Veľkým plusom sú aj krátke kapitoly, chronológia príbehu, rozprávanie v prvej osobe a napínavý štýl Knoxa. Autor rozvíja viacero teórií, a tak čitateľa manipuluje, a vy absolútne netušíte, akým smerom sa bude príbeh vyvíjať. Postupne skladá všetky súvislosti, ktoré sa spoja do jednej veľkej skladačky v samotnom závere. Čitateľ tak má možnosť sledovať okrem života v Manchesteri poznačeného drogami aj počínanie hlavného hrdinu, jeho vstupy do minulosti či korupciu na najvyšších miestach.

Sirény sú strhujúci a napätím nabitý román, v ktorom nie je núdza o nebezpečné zvraty a mrazivé okamihy, ktoré vyvolávajú pobúrenie. Ak sa vám už prejedli klasické detektívky, tak verte, že Sirény sa vymykajú bežnému štandardu. Odporúčam mužskému ako aj ženskému publiku, všetkým, ktorí vyhľadávajú knihy z drogového prostredia, kde je krimi prvok len čerešnička na torte.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu  Plus v spoločnosti Albatros Media Slovakia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára