29. 5. 2018

Abby Fabiaschiová - Bavilo ma žiť


Strata bolí každý deň inak

Kategória: Betablokátory/Antipsychotiká

Účinné látky: Nabáda k odpusteniu. Pomáha iným. Pohládza dušu. Miluje nadovšetko.

Dávkovanie: Užívať viac dní po sebe v menších dávkach. Zásobte sa 
vreckovkami a čokoládou. Počet tabliet – 304.

Vedľajšie účinky: Strach z výšok. Melanchólia. Smútok. Depresívne stavy. Sklony k samovražde.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Nikto nemá návod na to, ako žiť. Život je síce ťažký, ale stojí za to. Všetci potrebujeme okúsiť utrpenie, aby sme vedeli oceniť, keď sa nám dejú dobré veci.

Maddy je matka a manželka na plný úväzok. Svoju rodinu miluje a je pre ňu schopná obetovať všetko. Vždy usmiata, milá a ochotná rozkrájať sa aj pre druhých. Jedného dňa sa však rozhodne, že svoj život dobrovoľne ukončí. Manžel Brady a dcéra Eve sú z jej nečakanej smrti zdrvení. Eve sa snaží pochopiť, čo sa stalo a ako má ísť ďalej. Brady nájde manželkin denník a postupne zisťuje, že Maddy vôbec nepoznal. Čo sa skrýva za záhadnou smrťou Maddy? Ako prijme rodina pravdu?

Najstrašnejšie na zrážke bolo prizerať sa Evinmu desivému pokoju. Vyvaľovala oči, ale nie od strachu. Bola zmierená. Prijala, že tragédia má pri jej stole už stále miesto. Z posledných udalostí si berie ponaučenie, že nešťastie je bežnou súčasťou života, chaos číha všade a človek nemôže nikomu veriť. Trhá mi to srdce. Taká bola totiž realita môjho detstva.  Neúnavne som pracovala na tom, aby Eve dostala iný základ. No a ona prichádzala k tým istým záverom...

Prečítajte si príbeh z pera Abby Fabiaschiovej Bavilo ma žiť. Príbeh ženy, matky, ktorá sa pre šťastie svojej rodiny dokázala obetovať. Vzdala sa všetkého, len aby jej najbližší mali úsmev na tvárach. Milovala ich tak, že späť nepožadovala nič. Pomáhala druhým bez nároku na odplatu, no jej obeť bola privysoká.
Fabiaschiová v úvode naznačí dramatický okamih, no hneď potom čitateľovi prezradí príčinu smútku a melanchólie, ktorú je cítiť v celom texte. Čitateľ síce pozná opodstatnenie žiaľu, no dôvod, pre ktorý sa jedna z hlavných postáv rozhodla odísť zo sveta, zostáva zahalený pod rúškom tajomstva. Publikum je tak zmätené, pretože skutok hrdinky je v rozpore s jej predošlým správaním. Autorka prelína rozprávanie troch hlavných aktérov, pričom každá postava prezentuje seba a predostiera publiku svoj pohľad. Na tragédiu reagujú rozdielne a každý jeden bojuje s neľahkou situáciou po svojom. Postavy nie sú umelo strojené a vyvíjajú sa celým dejom. Menia svoje nálady, pocity, myšlienky, no predovšetkým sa zmierujú s novým životom. Abby Fabiaschiová upriamuje pozornosť na odhaľovanie najhlbších vnútorných myšlienok a pocitov všetkých zúčastnených a nebojí sa priamo poukázať na rozdielnosť mužského a ženského vnímania v partnerských vzťahoch. Nastupuje zvedavosť a fakt zistiť viac vás poháňa v čítaní vpred. Čitateľ má tak možnosť sledovať nielen zúfalé potkýnanie sa životom a vyrovnanie sa so stratou blízkej osoby či hľadanie nového zmyslu života prostredníctvom pozostalých, ale aj život po smrti, v ktorom sa ocitla jedna z postáv. Snaží sa z neba usmerňovať kroky svojej rodiny, číta im myšlienky a nabáda ich k odpusteniu a zmiereniu sa so situáciou, či im nenápadne do cesty posúva za seba adekvátnu náhradu.


Moja žena je mŕtva. Skočila z posratej budovy. Ten film by som mohol vidieť tisíckrát a vždy by ma jeho záver ohromil. Meg na pohrebe trúsila možné príčiny Maddinej smrti: utajená depresia či skrytá trauma. Všetko sú to nezmysly. Maddy nebola nijaká tajnostkárka. Nevedela klamať, ani keby to bolo spoločensky prijateľné.

Napriek nostalgickému textu má dej mnoho svetlých momentov, a to v podobe typického anglického suchého humoru, ktorý pridáva knihe na jedinečnosti. Bavilo ma žiť potrebuje sústredené čítanie a trpezlivého čitateľa. Príbeh sa vyvíja pozvoľne a napreduje ležérnym tempom, no tajomstvo smrti visí stále nad čitateľom ako veľký otáznik. Na rozuzlenie príbehu si musíte počkať do samotného záveru, ktorý je nečakaný a emočne vypätý. Slabšie povahy vyronia nejednu slzičku.

Román má v sebe zvláštne čaro. Ľudskosť je prepojená s vnútorným hlasom a krásnymi myšlienkami. Hĺbka textu je odrazom prežitého a poznanie čo človek pre nás robil, keď ešte žil, je zanedbateľné, no keď nás opustil, prichádza vytriezvenie, pochopenie a odpustenie. Bavilo ma žiť je román, ktorý publiku odhaľuje lásku vo všetkých podobách, apeluje na nezištnú pomoc, no hlavne nabáda k odpusteniu.

Bavilo ma žiť zaujme najmä ženskú populáciu, no nezaškodí ani mužom, aby pochopili, ako sa majú k ženám správať, vážiť si ich a nebrať ich ako samozrejmosť. Kto má rád hodnotné príbehy zo skutočného života aj keď smutné, no pravdivé, ten si príde na svoje. Čerešničkou na torte je, že dielo obsahuje aj skryté návody pre tých, ktorí niekoho stratili a nevidia v živote  ďalší zmysel.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára