2. 2. 2018

JP Delaney - Tá predo mnou

Silnejší jedinec vždy vyhráva

Kategória: Vitamíny/Nootropiká

Účinné látky: Kniha, ktorá vás zaručene postaví na nohy. Pomáha prekonať 
vnútorný pocit, že vám nikto nerozumie.

Dávkovanie: Užívať počas celého dňa. Zapiť pohárikom šampanského. Počet tabliet- 384.

Vedľajšie účinky: Poruchy správania. Pedantnosť. Prílišná kontrola svojich príbuzných. Manipuluje ľudskosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Život nás často zrazí na kolená a postaví nám do cesty ľudí, ktorí nám ukážu iný smer. No v podvedomí stále hľadáme rovnaký vzorec správania nielen u druhých, ale aj u seba.

Konečne sa vám splní sen. Nájdete si perfektný dom na bývanie. Doslova architektonický skvost s minimalistickým dizajnom a najmodernejšou elektronikou. Prenajímateľ má však špecifické požiadavky. Nájomník musí dodržiavať zvláštne pravidlá. Po schválení žiadosti sa Jane nasťahuje do domu na Folgate Street 1. Je presvedčená, že nový dom jej pomôže zabudnúť na smrť dcérky a ona konečne začne žiť odznova. Jane je novým bývaním nadšená, no len do chvíle, keď sa dozvie, že dom má tragickú minulosť. Zisťuje, že v dome zomrela predchádzajúca nájomníčka Emma, ktorá sa na ňu až príliš podobala. Postupne odhaľuje pravdu a správa sa rovnako ako Emma, dokonca sa stretáva s rovnakými ľuďmi. Podarí sa Jane rozmotať klbko lží alebo ju dom tiež pohltí do smrteľných pazúrov? Stane sa tiež obeťou alebo je ona tá, ktorá poťahuje nitky osudu?

„O akom nebezpečenstve hovoríte?“ Usmievam sa nad jej smiešnym vyhlásením, ale Carol Younsonová sa tvári smrteľne vážne. „Z Edwardovej strany mi určite nijaké nehrozí.“ „Emma mi prezradila...“ Carol sa zamračí, zjavne sa jej nepáči, že musí porušiť tabu. „Viete, ako terapeutka trávim väčšinu času vysvetľovaním rôznych modelov podvedomého správania. Keď sa ma niekto spýta: ,Prečo sú všetci muži takí?' ,odpoviem mu protiotázkou: ,Prečo si vždy vyberáte takých mužov?'

JP Delaney je pseudonym anglického autora  Tonyho Stronga, ktorý píše aj pod ďalším pseudonymom Jonathan Holt. Vo svojej tvorbe sa sústreďuje predovšetkým na trilery a inak tomu nebude ani v novinke Tá predo mnou. Všetci fanúšikovia psychologických trilerov sa už teraz môžu tešiť aj na filmové spracovanie tohto diela.

Tá predo mnou je prepracovaný psychologický triler s poriadnou dávkou zvedavosti a napätia, ktorý vás priklincuje k sedačke. Chytľavý a napínavý štýl autora vám zaručí, že knihu prečítate aj napriek rozsahu veľmi rýchlo. JP Delaney s veľkou razanciou vťahuje čitateľa do deja. Premyslene a pútavo vás stavia do pozície pozorovateľa. Už prvé riadky nahlodávajú vašu zvedavosť. Predstavuje v dvoch dejových rovinách hlavné postavy. Ich osudy sa prelínajú a každá prezentuje život zo svojho pohľadu. Román sa číta plynulo a nemá žiadne hluché miesta, no vyžaduje si koncentrované čítanie a trpezlivého čitateľa. Oceňujem autorovu neuveriteľnú schopnosť pre detaily, a aby sa čitateľ úplne stotožnil s konaním a myslením postáv, uprednostňuje obšírnejšie opisy. Kapitoly sú však krátke a prítomnosť sa strieda s minulosťou. Príbeh je okorenený kvapkou štipľavej erotiky, no nečakajte žiadny milenecký maratón hrubého a vulgárneho sexu.
Do popredia sa dostáva niečo nové, moderné a neobkukané, čo drží čitateľa v napätí až do poslednej strany. Veľkým plusom je aj fakt, že autor vynikajúco zvládol vývoj postáv. Pôsobia skutočne a konajú na základe svojich nie vždy šťastných rozhodnutí. Román je plný rozporuplných pocitov, tajomstiev a charakteristických čŕt, ktoré sa pravidelne opakujú v správaní jedincov. Dynamika a živé dialógy pretrvávajú v celom rozsahu knihy.


„Emma Matthewsová, zatýkam vás pre podozrenie z pokusu o marenie výkonu spravodlivosti a zo zavádzania polície podľa druhého odseku piateho článku trestného zákona z roku 1967. Máte právo nevypovedať, no ak pri výsluchu niečo zamlčíte a neskôr to použijete pred súdom, môže to poškodiť vašu obhajobu. Všetko, čo poviete, môže byť použité pri dokazovaní. Rozumiete?“ Nezmôžem sa na slovo.

Impozantný dom a jeho majiteľ s prílišnou sebakontrolou a narcizmom, dve ženy, ktoré podľahli čaru osobnosti architekta a nevysvetliteľné vraždy. Ženy, obete, ktoré sa na seba podobajú, obe trpia psychickou traumou, no predsa sú odlišné a v niečom totožné. Kým jedna je manipulatívna a chronická klamárka, druhá pátra na vlastnú päsť a zisťuje okolnosti smrti svojej predchodkyne, no nevedomky kopíruje rovnaký vzorec správania mŕtvej.

Je dom, ktorý mení životy svojich nájomníkov naozaj tajomný? Môže kontrolovať život, myšlienky a pocity? Alebo to sa len architekt snaží zmanipulovať obyvateľov domu a zničiť im predošlý život, aby zakryl svoje svedomie? Alebo je to všetko inak a ten, kto je manipulovaný, je obsedantný staviteľ?   

A čo považujete v živote za dôležité vy?

Tá predo mnou zaujme všetkých, ktorí majú radi trilery s nepredvídateľným dejom, prvkami psychológie, dávkou napätia, no bez krviprelievania. Príbeh osloví v drvivej väčšine ženské publikum, no má potenciál zaujať aj mužov.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára