4. 8. 2017

Tina Van der Holland - Tajomstvo zlatého pokladu

Nie je tajomstvo ako tajomstvo

Kategória: Vitamíny/Antibiotiká

Účinné látky: Regeneruje bunky mysle. Zlepšuje komunikačné schopnosti. Vhodná aj pre slabšie žalúdky.

Dávkovanie: Ak nie je určené inak, užívajte viac dní po sebe. Uprednostnite pokoj na lôžku a vyhýbajte sa slnečnému žiareniu. Počet tabliet-272.

Vedľajšie účinky: Zvýšená chuť kritizovať spoločnosť. Prehodnocuje vzťahy.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Každé mesto má svoju bohatú históriu. Ani Košice nie sú výnimkou. Už od dávnych čias sa ľudia snažili získať predmety alebo poklady, ktoré mali bohatú historickú základňu, aby im zabezpečili moc, slávu a postavenie.

Andrej Vida je richtárom Košíc. Na svoj post je patrične hrdý a u obyvateľov vzbudzuje vážnosť a rešpekt. Jeho pokojný život rozvíri vražda v meste. Vdova po nebohom sa chystá na pohreb, no v jame sa nájdu ďalšie dve telá. Aj tieto mŕtvoly majú hlavy oddelené od tiel. Brutálne vraždy sú prezentované bláznom, ktorý vykrikuje po meste vraždiacu básničku. Navyše v richtárovom dome sa zázračne objavujú záhadné odkazy apelujúce na pripravované vraždy. Zavraždení sú najbohatší obchodníci Košíc. Kto a prečo sa ich snaží odstrániť? V meste vládne strach a vyostrujú sa aj náboženské rozpory medzi protestantmi a katolíkmi. Na návštevu sa ohlásil aj palatín a tak má Vida plné ruky práce.

„Aby som nezabudol, hľadajte tam aj vražednú zbraň. Mal by to byť dosť dlhý a ostrý predmet,“ upozornil ho richtár. „Dýka,“ povedal Sandro. „Žeby ražeň?“ dumal Sappo. Už sa chceli rozísť, keď do dverí opäť vstúpil Hruška: „ S dovolením, vaša ctihodnosť...“ „Aký cirkus nám ešte dnes čerti vystrojili? Mŕtvola, palatínovo ohlásenie a lúpež by nestačili?“ zaúpel richtár.

Tak ako Tina Van der Holland dokáže presvedčivo a s nadhľadom písať o vzťahoch, teraz len znova presvedčila čitateľov, že ani dômyselne vykonštruovaná zápletka podaná v detektívnom príbehu, jej nie je cudzia.
 Tina Van der Holland prekvapila a kriminálne prvky perfektne zapasovali do historickej minulosti, ktorá je bohatá na reálne skutočnosti. Časť príbehu sa opiera o reálie z Košíc, ktoré sa snúbia s výbornou autorkinou predstavivosťou. V románe Tajomstvo zlatého pokladu narazíte na fiktívne postavy, ale aj na skutočné historické osobnosti vtedajšej doby.

Štýl písania Hollandovej je chytľavý a celý text je prispôsobený do jazyka a nárečia, ktoré sa používalo v roku 1682. Tak ako v každej detektívke, aj tu sa na začiatku príbehu čitateľ stáva svedkom vraždy. Autorka vám v anonymite postupne odhaľuje aj vrahovo myslenie a konanie, no motív vraždy a meno páchateľa je zahalené rúškom tajomstva. Zaujímavou a špecifickou je hlavná postava richtára. Ten okrem tradičného scenára, v ktorom rieši nezáujem manželky a sústreďuje sa na nájdenie páchateľov a vyriešenie vrážd, stojí pred ďalšími zložitými situáciami. Do Košíc prichádza palatín, v dome Spišskej komory sú ubytované dve grófky, ktoré poriadne zamiešajú karty v príbehu. Autorka rozoberá aj konflikty medzi katolíkmi a protestantmi. Tina Van der Holland autentickým vnímaním podáva čitateľom reálny pohľad do dávnej minulosti. Všetky historické fakty a udalosti sú vykreslené vierohodne. Celý román je premyslený a autorka kládla veľký dôraz na historické skutočnosti, ktoré sú opísané reálne.

Richtár zdvihol hlavu nahor, podvedome sa obzerajúc po zdroji svetla. V priestore, ktorý uvidel, svietili dve fakle. Jedna horela za mrežovanou stenou na chodbe a druhá bola zastoknutá v držiaku na protiľahlej stene. V cele sa nachádzali dvaja ľudia. Jeden živý, druhý mŕtvy. Ten živý sa nakláňal k telu a uväzoval mu okolo krku pás špinavej látky zviazaný z viacerých kusov.

V diele nájdete viac postáv. Každá má svoj nezameniteľný charakter a svoju úlohu hrá presvedčivo. Čitateľa zaujmú aj opisy dobového oblečenia, prostredia, či stolovania vyššej vrstvy. Román sa číta rýchlo a ľahko a to vďaka krátkym a výstižným kapitolám. Čitateľa nezaťažuje, no stručne, ale dôkladne prevádza celým dejom. Napätie strieda strach a ten sa mieša s očakávaním. Vkusné dialógy a precízne opisy vyzdvihujú kvalitu knihy. Vyšperkovaná slovná zásoba umocní váš zážitok z čítania.

Ak vás už omrzeli klasické kriminálky, či severské detektívky, siahnite po knihe Tajomstvo zlatého pokladu a preneste sa do dávno zabudnutej minulosti. Tajomstvá, intrigy, vraždy, ale aj láska či humor vám nebudú v tomto románe cudzie. Na svoje si prídu nielen milovníci detektívok, ale aj všetci tí, ktorí hľadajú v knihách inteligentnú zápletku a nečakané rozuzlenie.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna a autorke.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára