2. 9. 2016

Mária Ďuranová - Všetci to vedia

Výzor v žiadnom prípade neurčuje hodnotu človeka

Kategória: Antidepresíva/ Betablokátory

Účinné látky: Chráni mozgové bunky pre ohlúpnutím. Vhodná na hojenie rán srdca. Preventívne pôsobí proti nevere.:)

Dávkovanie: Najlepšie na jeden nádych, s dobrým vínkom či obľúbenou kávou. Poteší aj niečo sladké.:) Počet tabliet-227.

Vedľajšie účinky: Odsudzovanie susedov. Kritizovanie partnera.:) Túžba po mladšom mäsku a plnej peňaženke.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Posudzovať niekoho na základe jeho výzoru len preto, že nespadá do spoločensky prijateľného rámca, je také slovenské.  V našej spoločnosti sú však predsudky bežným spôsobom ako dať najavo, že niekto vyčnieva zo vzorového štandardu.

Úspešnej právničke Dane sa zosypal život ako domček z kariet v momente, keď si jej manžel našiel mladšiu milenku. Svoje zničené duševné rozpoloženie si lieči Dana alkoholom a sebaľútosťou. Ak však nechce prísť o lásku syna, je nútená zmobilizovať všetky sily a dať svoj život do poriadku. S veľkou vervou sa pustí riešiť rozvodové prípady iných klientov. Kým životy druhých dáva do správnych koľají, ten svoj stále nevie naštartovať. Citový život je na bode mrazu, zato v práci jej ambície stúpajú raketovou rýchlosťou nahor. Jedného dňa si jej syn dovedie domov kamaráta, ktorý im výrazne zmení život. Nájde Dana v živote to, čo hľadá? Podarí sa jej ešte nájsť stratenú rovnováhu a lásku?

Potešilo ma, že jeho hlas znel trochu rozladene. Možno si aj on spomenul na chvíle, keď sme tam chodili spoločne. Ale vedela som aj to, že svoje rozhodnutie odísť odo mňa k tej svojej Hane neľutuje ani trochu. Kretén. Bol s tou svojou Hanou šťastný a nemienil sa jej vzdať.

Všetci to vedia je v poradí jedenásty román známej slovenskej spisovateľky Márie Ďuranovej. Samotná obálka neprezrádza žiadny konkrétny príbeh, no práve svojou jednoduchosťou  čitateľa láka.

Mária Ďuranová vám ponúka na stránkach  svojej knihy vcelku zaujímavý, ľudský a úprimný príbeh, v ktorom má veľké zastúpenie hodnota človeka  v spoločnosti. Napínavo predkladá čitateľom chýbajúcu morálku a do popredia stavia vlastné záujmy jedincov. V nepatrnej miere poukazuje aj na nespokojnosť a rovnoprávnosť žien v manželstve či pracovnej oblasti. Autorka hodnoverne odkrýva zložité rodinné väzby, odhaľuje zákulisie rozvodových konaní a vyťahuje aj špinavé praktiky bulváru. Kniha Márie Ďuranovej Všetci to vedia nastavuje zrkadlo našej spoločnosti.
Príbeh je od začiatku pútavý a spisovateľka svojimi pestrými písmenkami okamžite zaujme čitateľa. V románe dominujú obšírnejšie opisy, no zachytávajú všeobecné  fungovanie človeka v spoločnosti a autorka apeluje  aj na citové rozpoloženie hlavnej postavy.

Kniha sa číta ľahko a pomerne rýchlo. Autorka čitateľa nenudí a dej je okorenený mnohými malými postavičkami, ktoré si  nevedia vyriešiť svoje manželské peripetie, a tak končia v rozvodom konaní. Ťahačom príbehu je však právnička Dana, ktorá odkrýva svoje vnútro. Román nie je prvoplánový, no skúsenejší čitateľ v mnohých smeroch dej prekukne.

„A čo chcete odo mňa? Ja s tým nedokážem nič urobiť,“ stvrdol mu výraz v tvári. „Nemám ho kam vziať, ak vám ide o to. Jedine na ulicu,“ pokrčil plecami a sprosto sa uškrnul. „Myslela som si,“ odvetila som chladne. „Však kvôli tomu som za vami ani neprišla.“ Rukou si pošúchal zarastenú bradu. Všimla som si jeho špinavé nechty, koniec ukazováka mal celkom zažltnutý od cigariet, na okamih som mala nutkanie povedať mu, že je na to dobrá citrónová šťava, že to stačí pošúchať, potom som sa spamätala a dobrú radu si odpustila.


Jazyk v texte je svieži a dynamický.  Stretnete sa aj so žargónom a vulgarizmami, ktoré dej v žiadnom prípade nedegradujú, ale poukazujú na reálne konanie a myslenie všetkých zúčastnených. Vedľajšie postavy tu majú len malé zastúpenie, často sa striedajú a ich profily sú jednoduché. Autorka občas tvrdo, bez príkras a neraz si neberie servítku pred ústa, pomenúva veci priamo, také, aké sú. Mierne napätie sa tiahne celým dejom, ktoré podfarbuje mierna irónia a nevtieravý humor. Slovná zásoba je primeraná oddychovému žánru. Romantika je tu absentujúca, avšak niekoľko šteklivých riadkov sa tu nájde. Skôr narazíte na odseky o šťastí a želaniach.

Spisovateľka sa odvážne púšťa aj do manželských problémov, prezentuje ženskú frustráciu a ukazuje neadekvátne správanie sa mužov k svojim ženám a deťom. Hľadá korenie života v tých najbanálnejších veciach, ako je láska a túžba. Perfektne podáva čitateľovi do očí bijúcu rozdielnosť spoločenského postavenia.
Dokonalo vystihla kontrast medzi vyššou spoločnosťou a životom na ulici. V skrytých odkazoch ponúka kniha akési návody na zlepšenie partnerského života či naopak, rady ako odísť z nefungujúceho vzťahu.

Nesúď knihu podľa obalu a človeka podľa výzoru.


Román odporúčam všetkým, ktorí už majú dosť presladených kníh so stále sa opakujúcimi témami. Ak  očakávate od knihy relax a nemáte chuť sa vŕtať v zložitých zápletkách či hľadať hlbší zmysel života, tak Všetci to vedia, je tá správna voľba. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Brána.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára