6. 9. 2016

Lucia Sasková - Prostitútka

Keď zmiznú všetky farby života a zostane len čierna

Kategória: Nootropiká/Antibiotiká

Účinné látky: Manipuluje ľudskosť. Účinný proti dôverčivosti a ľahostajnosti. Opravuje pokazené vzťahy.

Dávkovanie: Radšej v menších množstvách, netrpezlivci môžu aj na jeden nádych, ale len na vlastnú zodpovednosť..:) Zapiť dostatočne silným koňakom.:)

Vedľajšie účinky: Strata vlastného úsudku. Nespavosť a nočné mory. Slabosť na rockovú hudbu.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Všetci sa občas dostaneme do situácie, z ktorej nevieme nájsť východisko. Ale čo v takom prípade, keď sa vďaka  náhode začne váš život odvíjať úplne iných smerom?  Sú momenty, ktorým sa človek neubráni, sú krízové situácie, v ktorých sa ocitneme ani nevieme ako, no človek ich musí chcieť zmeniť. Spáliť za sebou všetky mosty znamená zanechať za sebou aj kus seba, svoje spomienky a zážitky.

Nezaujímavá, tuctová a nekomunikatívna čudáčka. Ryšavé vlasy, zelené oči, svojský pohľad na život a nízke sebavedomie. V kolektíve neobľúbená s množstvom nálepiek, z rozvedenej rodiny a platom čašníčky. Nesníva o trvalom vzťahu, na lásku neverí a mužov sa stráni. Taká je hrdinka príbehu, ktorej život vdýchla Lucia Sasková. Po dosť šokujúcom incidente s matkiným priateľom a falošnom obvinení zo strany matky, je nútená ryšavka opustiť rodičovské hniezdo. Nová kolegyňa z práce jej ponúkne luxusné bývanie. Pomaly si naša neznáma začínať zvykať na nový život a dokonca dáva šancu aj neodbytnému Dominikovi, ktorý jej dlhšiu dobu nadbiehal. Odchodom z domu sa však život obyčajnej čašníčky rapídne zmení. Nové tetovanie, zmena účesu, vyššie sebavedomie, pozornosť Dominika, ale aj ostatných mužov poskytli doteraz zakomplexovanej dievčine nové krídla. Aké dôvody ju viedli k tomu, aby sa z naivnej ženy stala štetka? Prečo sa vzdala čestného muža, s ktorým sa cítila dobre a jeho pozornosť vymenila za farebné papieriky, ktoré majú moc?

Musela som sa rozhodnúť, či to budem robiť dobrovoľne, alebo pod vplyvom nejakých svinstiev, nevnímať svet okolo seba ani čo sa so mnou deje. Tretia možnosť neexistovala. Keď som robila problémy, dostala som veľmi slušnú bitku a nedali mi jedlo. Hlad a bolesť mi napovedali, že jednoducho nemám na výber. A tak som prestala robiť problémy. Z rečí som pochopila, že Cyril ma predal.

Prostitútka je piaty román úspešnej mladej spisovateľky Lucie Saskovej.  Autorka čitateľom ponúka dynamický, šokujúci a dramatický príbeh mladej ženy, ktorá bola celý život zaškatuľkovaná a označovaná nálepkami, ktoré sa menili častejšie ako počasie. Nízke sebavedomie, nepochopenie okolia, chlad vlastných rodičov a hlúpa zhoda náhod sa podpísali nad nesprávnym rozhodnutím obyčajného dievčaťa. Ako ste už správne pochopili, z nuly sa stal matrac pre stovky mužov.

Tak ako aj v predošlých knihách, aj tu autorka vložila dôraz na detailné opisy. Opisy sú dominantou celého príbehu. Sú síce časté a obšírnejšie, no skvelo vystihujú celkový dojem z knihy, ktorý je viac ako len dobrý. Opisy podrobne mapujú konanie a uvažovanie hlavnej postavy. Román sa aj napriek náročnej téme číta rýchlo a čitateľa nevyčerpáva. Lucia Sasková ostala verná oddychovému žánru a to aj navzdory tomu, že romantiky je tu pomenej, zato dramatických až hraničných momentov je tu požehnane. Autorka však na čitateľa netlačí a nové informácie podsúva s rozvahou a v primeraných dávkach. Rafinovaným spôsobom vťahuje čitateľa do deja. Najprv váhavo, pomaly dávkuje informácie a potom celou silou udrie a už vás má v hrsti. Mierne napätie je cítiť už od začiatku, ktoré sa mieša s vnútornou rozorvanosťou hlavnej postavy. Dynamika príbehu sa stupňuje. Napínavých textov pribúda, prečítaných strán ubúda a ani sa nenazdáte a už žijete vo svete prostitútok.


Jazyk v texte je svieži a pútavý, o čom svedčí fakt, že román zhltnete v pomerne rekordnom čase. Vycibrená štylistika, ale aj jazykové prostriedky či premyslená zápletka a množstvo prekvapivých zvratov dokazujú, že Prostitútka nie je žiadna  remeselná kniha. Druhá polovica románu je bohatšia o dramatické situácie. Dejová línia naberá rýchlejší spád. Napätie  sa vyhrocuje. Autorka sa perfektne pohráva s emóciami čitateľa. Nájdete tu naozaj úprimnú, desivú a citovo vypätú spoveď neznámej ženy.  Niektoré strhujúce momenty balansujú na hranici smrti a čitateľ je často pobúrený. Iné pasáže sa čítajú len veľmi ťažko a je pri nich potrebná dávka sebazaprenia.  Je ťažké odhadnúť, akým smerom autorka ťahala nitky osudu hlavnej postavy. Skúsenejší knihomoľ občas dokáže predvídať situácie, no tie sa razom menia.

Z jedného pohárika bolo niekoľko dní nepretržitého nasávania, počas ktorého som nepremýšľala, a to bolo náramne fajn. Pod permanentným vplyvom alkoholu sa vytratili všetky výčitky a mojou jedinou starosťou bolo, čo piť a koľko piť, aby mi nebolo zle, a koľko chlapov pretiahnuť poriadne natvrdo tak aby prišli aj nabudúce. Niektorí sa sťažovali, že spitá som nemožná. Ale mne to bolo jedno, hlavne, že zaplatili.

V mnohých prípadoch sa s určitosťou nedá vylúčiť, aká tenká je čiara medzi uveriteľnosťou a fikciou. Prostitútka zosobňuje viac postáv a autorka im venovala dostatočnú pozornosť. Predovšetkým sa zamerala na citové prežívanie  a doslova odkrajuje z vnútra mladej ženy. Prostitútka vám ukáže utrpenie, bolesť, hnev, smútok, výčitky, ale aj lásku a priateľstvo. Zabudnite na sladkú romantiku. Pripravte sa na chlípnych mužov a na ich úchylné požiadavky, hlúpe poznámky, falošné sľuby, strach, lacné dotyky, ale aj na slzavé údolie, neuskutočnené sny a novú nádej na lepší život.


Prostitútku odporúčam pre všetkých, ktorí majú radi príbehy s neľahkým a dramatickým osudom postáv. Ak máte radi drsnejšie čítanie a nebojíte sa napínavých scén, kde je napätie premiešané len s malou dávkou lásky, tak Prostitútka je to „pravé orechové“. Ak vás zaujal  hlavný motív knihy a obľubujete netradičné príbehy, tak si Prostitútku vychutnáte. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára