7. 9. 2016

Hannah McKinnonová - Jazerná sezóna

Predstavujem Vám novinku od Hannah McKinnonovej Jazerná sezóna, ktorá prichádza na náš knižný trh už za pár dní. Zröntgenujte exkluzívny úryvok o Iris, ktorá v manželstve zažíva sklamanie a po manželovej zrade odchádza na farmu do Anglicka. Sama sa však zmieta vo svojich pocitoch a bojuje o prvenstvo v rodine so svojou sestrou. O jej srdce však bojuje dávny spolužiak, no aj jej manžel si uzurpuje na Iris rovnaké práva. Tragédia, ktorá zasiahne do života mladej ženy jej zmení pohľad na svet.
Knihu si môžete kúpiť aj TU.




Iris je štyridsaťročná matka troch detí a nespokojná manželka. S neverným manželom Paulom zažívajú krízu, preto sa rozhodne odísť na farmu v Novom Anglicku, kde sa chystá svadba jej mladšej sestry Leah. Iris si celý život pripadala ako tá „druhá“, menej obľúbená, menej milovaná, vždy cítila, že musí hasiť problémy svojej sestry alebo niekoho iného. V novom prostredí sa zblíži s dávnym spolužiakom Cooperom a spočiatku nevinný románik sa mení na lásku. Ale aj Paul sa spamätal a chcel by ich manželstvo zachrániť. Znenazdania však dôjde k tragédii, na dne bazéna je polomŕtva žena... Kto je to, čo sa stalo a prečo? Všetky tieto okolnosti prinútia Iris zamyslieť sa nad vlastným životom i svojou budúcnosťou. Ako sa zachovať, aby svojím správaním a rozhodnutím nikomu neublížila?


Úryvok:

Iris sa mohla v to ráno nervovo zrútiť. Ale akosi na to nebol čas. Namiesto toho sa skláňala v práčovni nad žehliacou doskou, jedno opuchnuté oko upierala na príjazdovú cestu, kde Jack, Sadie a Lily čakali na autobus, druhé na malú skautskú nálepku, ktorú sa pokúšala nažehliť na Lilinu rovnošatu. Dnes bol štvrtok – deň skautiek. Lily znova stála pri poštovej schránke bez rovnošaty a jej matka zatiaľ zúfalo dohovárala žehličke, aby sa zohriala. „Dočerta!“ Iris si popálila prst a strčila si ho do úst. Preskúmala nálepku, malé zelené koliesko s osamelou ovečkou. Má to byť symbol farmárstva? Alebo vlny? Nespomínala si. A nespomenula si ani na to, že mala tú nálepku nažehliť na rovnošatu už vtedy, keď ju Lily získala, čo bolo pred vyše tromi mesiacmi. Teraz dcérka jednoducho odmietla chodiť do školy bez svojej ovečky. „Je to trápne, mami. Všetky baby majú ovečky.“ Iris jej to nezazlievala. Všimla si to aj vedúca skautingu pani Crumová, statná žena s hrubými kolenami. Na poslednom stretnutí sa jej spýtala, či tú nálepku stratila. Dokonca ustarostene naznačila, že Iris by mohla v miestnom obchode s drobným tovarom kúpiť náhradnú, vraj tam predávajú tie nálepky pre podobné prípady. Ale Iris bez problémov pochopila, čo jej chcela povedať ako matka matke: Vaša dcéra jediná tento rok odovzdala zisk z predaja koláčikov neskoro. A to ani nespomínam, že ste stratili trinásť škatúľ brownies. Zbabrete aj toto?
Iris sa ešte dva razy popálila, potom nahnevane nažehlila nálepku. Zhrozene sa dívala na roztopený hnedý plast – samozrejme, zabudla odstrániť fóliu. Keby si prečítala návod, bola by sa to dozvedela. „Doriti!“ Vytrhla šnúru zo zásuvky. „Sekundové lepidlo,“ povedala nahlas a šmátrala v preplnených zásuvkách v práčovni. „Pani Crumová sa nič nedozvie.“ Len čo prilepila poškodený odznak, deti a pes vpochodovali do predsiene. „A je to!“ Iris víťazoslávne zdvihla šerpu, dávala pozor, aby jedným prstom zakryla napoly roztopenú ovečku. „Zmeškali sme autobus,“ oznámila Sadie a vyčítavo zagánila na mamu. Jack pokrčil plecami, Samson zakňučal. „Zase?“ zastonala Iris. Ako na povel sa jej pri nohách ozvalo hrozné chrochtanie. Iris pozrela dolu a videla, že Samson jej ovracal chlpaté papuče.
„Keby si ma nenútila, aby som sa prezliekla...“ zamrmlala Sadie a uprene sa dívala cez okno na strane spolujazdca. Bolo zavčas rána a Iris trešťalo v hlave od nevyspatia. Keď vychádzali z príjazdovej cesty, jednou rukou vzala pohárik s horúcou kávou, starostlivo vyberala slová. Už sa to naučila. „Tá sukňa bola hrozne krátka, Sadie. Čo keby som ťa cez víkend vzala do nákupného strediska a kúpili by sme niečo nové? Niečo, čo ti sadne.“



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára