1. 6. 2016

Inéz Melichová - Labyrint túžby

Ako naše skutky ovplyvňuje slobodná vôľa

Kategória: Nootropiká/Antitusiká

Účinné látky: Pomáha prekonať obavy a strach. Účinná pri všetkých mrzutostiach sveta.

Dávkovanie: V primeraných ľahko stráviteľných dávkach. 50-80 strán denne v kľude, radšej osamote s bylinkovým čajom. Počet tabliet-222.

 Vedľajšie účinky: Čítanie môže nenávratne zmeniť tvoje mozgové bunky. Strata vlastného úsudku.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Slobodná vôľa je rozhodnúť sa, či si vyberieme konanie v súlade s túžbou, alebo v jej rozpore. Mať slobodnú vôľu znamená mať možnosť voľby, vyberať si z viacerých alternatív ako konať.

Po smrti starej mamy, ktorá vychovávala Alicu od troch rokov, ostáva devätnásťročná mladá žena žiť v nenápadnej dedinke blízko mesta. Horné Dobrovice jej poskytujú zamestnanie a jednoduchý, no osamelý život v skromnom domčeku. Jej stereotyp narušia dvaja rozdielni muži, ktorí sa prisťahujú do susedstva. Aby  jej zamestnávateľka Františka mohla sledovať vlastné záujmy, dohodne Alici prácu u staršieho a bohatého architekta s temnou minulosťou. Postupne sa jednoduchá dievčina zbližuje so suverénnym Adamom. Zisťuje, že obaja muži sú až neskutočne rozdielni a lepšie sa cíti po Adamovom boku. Aj napriek náklonnosti ryšavého mladíka a vlastným citom, neskúsená sirota bojuje s predsudkami a nepochopením okolia. Situácia sa značne skomplikuje, keď sa v dome architekta začnú diať zvláštne veci. Večne nahnevaný pán Albrich jej dáva najavo svoju neprístupnosť, nenávisť a nevraživosť. Alica si príliš neskoro uvedomí, že je len bábkou v nebezpečnej hre viacerých hráčov. Ako dopadne jej boj o lásku, keď jej smrť dýcha priamo do tváre?

Na jeho výbuchy zlosti si ako – tak zvykla, ale tentoraz to poriadne prehnal. V poriadku, možno sa mu nepáči, že sa mu pletie do života. Ale vari on nerobí to isté? Stále má mravokárne reči o jej vzťahu k Adamovi. Ona mu jeho lásku neberie, tak prečo na ňu nakričal? A keď ju tak neznáša a má mu dať pokoj, prečo ju vydiera, aby u neho zostala pracovať celý mesiac?

Inéz Melichová prináša čitateľom vo svojej prvotine  čerstvý závan v knižnej podobe pod názvom Labyrint túžby. Ak by ste podľa obálky očakávali, že vo vnútri knihy nájdete niečo šteklivé, ste na omyle. Labyrint túžby je kniha z úplne iného súdka. Knihu nemožno označiť ani za klasický  oddychový ženský román, pretože v sebe ukrýva viac iných prvkov. U autorky kvitujem veľkú zanietenosť a cit pre písanie. Autorka spočiatku dávkuje informácie v pomalšom tempe, no štýl písania je veľmi chytľavý a vycibrený. Text je v začiatkoch bojazlivý, avšak pútavý a potupne sa mení na sled ucelených myšlienok, ktoré dodávajú románu vážnosť. Kniha v sebe ukrýva viac zručných opisov. Aj napriek obšírnejším úvahám, dokáže autorka s ľahkosťou vtiahnuť čitateľa do deja. Dialógov je síce v diele pomenej, no aj napriek tomu dodávajú celému príbehu vzdušnosť.  Aj navzdory tomu, že je to autorkin debut, je cítiť, že Inéz Melichová si dala záležať a slovná zásoba či štylistika odlišujú knihu od množstva iných ženských románov. Tak isto vetné skladby a metafory dosahujú profesionálnu úroveň.


V románe čitateľ nachádza menší počet postáv, pričom každá jedna z nich je špecifická a všetky disponujú  svojskými črtami. Čitateľ tak zisťuje, že každá zúčastnená strana sleduje len vlastné záujmy. Autorka zbytočne netlačí na city čitateľa, ale nabáda ho k zamysleniu. Labyrint túžby v sebe skrýva aj filozofické úvahy, no sú dávkované v primeranom množstve a čitateľa nezaťažujú. Tieto námety sú v knihe dosť opodstatnené a skúsenejší čitateľ dokáže čítať aj medzi riadkami. Myšlienky dodávajú knihe akýsi odlesk profesionality. Román má mnoho prívlastkov ako jemný, nežný, drsný, vzrušujúci, ale aj nebezpečný či nepochopený.

Slobodu ti nikto nepredá ani nepodaruje. Ak iba pasívne čakáš, že niekto príde a odomkne ti putá na rukách, vôbec to nemusí znamenať, že ťa oslobodil a vôbec to nemusí znamenať, že s tými putami si bola neslobodná. Aj zviazané ruky ti dávajú možnosť voľby, hoci obmedzenej.

V texte je len v malej miere zastúpená jemná erotika, ktorá je podaná veľmi taktne a jednoducho.  Dej je nepredvídateľný, zápletka neobyčajná a záver absolútne neočakávaný. Jednoduchší čitatelia tu môžu naraziť na nepochopenie. Labyrint túžby v sebe skrýva hneď niekoľko posolstiev. Najvýraznejším z nich je slobodná vôľa každého jedinca. Autorka sa vo veľkej miere oprela o skutočnosť, že naše konanie riadi slepý pud a nerozumná túžba, ktorej výsledkom je iba utrpenie. Inéz Melichová sa snaží čitateľom podsúvať rozhodnutia, ktoré sú výsledkom našej slobodnej voľby a ktoré robíme iba preto, lebo to sami chceme a nie preto, že nám to niekto prikáže. Bojíme sa, že budeme vyčnievať z radu, ak sa prispôsobíme konaniam iným?

Labyrint túžby odporúčam pre všetkých, ktorí hľadajú v príbehoch viac, ako len jednoduché frázy s fádnymi momentmi. Odporúčam pre priaznivcov hĺbavejšieho čítania, ktorí sa neboja filozofických úvah. Kniha je vhodná aj pre ženy, ktoré sa už prejedli lepkavých opisov, no hľadajú niečo, čo má originalitu a úroveň.


Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke.

1 komentár: