21. 6. 2016

Erika Jarkovská - Spútaná divočinou

Keď Amorove šípy triafajú do čierneho bez ohľadu na naše očakávanie a predsudky

Kategória: Analgetiká/Nootropiká

Účinné látky: Predchádza únave a vyčerpanosti. Slúži ako prevencia pred neverou.:) Má priaznivé účinky na srdce.

Dávkovanie: V primeraných dávkach 50-80 strán denne. V kľude, na pokojnom mieste. Počet tabliet-246.

Vedľajšie účinky: Zatúžite spoznať Indiána.:) Objavíte konečne čaro lásky. Strach z vody.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu  TU kúpite:  Každý máme svoju vlastnú cestu, ktorou kráčame. Občas sa stane, že nám osud do cesty postaví niekoho výnimočného, no kým si to uvedomíme, už sa naše cesty rozchádzajú.

Román zachytáva príbeh, ktorý sa odohráva v rokoch 1811 až 1837. Sedemnásťročná Lavinia prehovorí otca, aby ju vzal so sebou na loď, ktorá smeruje do ústia rieky Kolumbie. Cieľom ich cesty je vybudovať obchodnú pevnosť. Mladá žena netuší, že z dobrodružnej výpravy sa domov už nevráti. Do jej života nečakane vstúpi záhadný Indián z kmeňa Činukov. Lavinia sa do Kvangona bezhlavo zamiluje, avšak tajomný divoch jej city neopätuje a zakrátko odchádza. Život Lavinie sa rapídne zmení  a vo vojne za nezávislosť medzi USA a Britániou za tragických okolností príde aj o otca. Udalosti v roku 1811 nabrali úplne iný smer a Lavinii predurčili celkom iný osud. Aj napriek manželovi a dvom deťom, jej duša prahne po láske ku Kvangonovi. Oslobodí svoje srdce a nájde to, po čom prahne? Prijme svoj osud alebo nepochopí zmysel života?

Chlapi telo znovu prikryli, uchopili ho za ruky a nohy a teperili sa s ním nahor po schodisku a popri Lavinií, ktorá stála na terase ako socha. Otočila sa a chcela ich nasledovať, ale William ju zadržal: „Ty nie, drahá.“ „Je... je to...?“ koktala zmätene. „Áno, vyzerá, že je to on, ale bude lepšie, keď si pôjdeš ľahnúť. Chcem ťa ušetriť pohľadu naňho, asi to nebude nič pre tvoje oči.“

Spútaná divočinou z pera Eriky Jarkovskej rozohráva nevšedný, miestami mysteriózny a emotívny príbeh dvoch spriaznených duší, ktorým nebolo dopriate spoločne zdieľať  krehké puto lásky.
Príbeh sa začína odohrávať v roku 1837 v Oregone. Autorka čitateľa hneď vťahuje do deja a prvú časť končí dramatickou situáciou. Tu sa Erika Jarkovská spätne vracia do roku 1811 kde sa začína odvíjať život mladučkej Lavinie, ktorý sa s ľahkosťou premostí do roku 1837 už  ako skúsenej ženy. Čitateľ  tak má možnosť sledovať konanie hlavnej predstaviteľky v dvoch odlišných životných líniách.

V románe vo väčšej miere prevládajú zaujímavé a historické opisy. Autorka sa aj v tomto diele opiera o skutočné historické fakty a osoby. Kniha sa prelína s pocitovými opismi, v ktorých sa autorka zamerala na vnútorné prežívanie postáv. Čitateľ sa tu môže pozrieť do duší Kvangona a Lavinie. Emócie sú  vykreslené nenásilne ba priam až hmatateľne. Pocitovú stránku striedajú dramatické situácie, v ktorých prevláda postupná gradácia.


Bežal preto ďalej. Nevidel poriadne kam, zrak mu kalila krv, čo mu na tvár stekala z rozbitej hlavy. Chrbát si už od úderov takmer necítil. Svaly na hrudi, ramenách a stehnách, i tak oslabené starobou, mu ešte viac oťaželi, mal na nich množstvo bodnutí, škrabancov a zárezov. Celé telo mu od nich horelo ako v ohni.

Erika Jarkovská znova dokázala čitateľa zaujať. Dôkazom toho je aj jej nezameniteľný štýl písania, ktorý zanecháva nezmazateľnú stopu. Vie narábať perfektne so slovom, čo dokazuje čistá štylistika a bohatá slovná zásoba. Dej sa neustále vyvíja, gradácia postupne hustne a nepredvídateľná zápletka je zárukou kvalitného čítania. Spútaná divočinou nie je žiadna oddychová literatúra, ale skôr ťažšie čítanie akoby sa čakalo. Román rozoberá viac životných osudov protagonistov príbehu. Je okorenený množstvom zaujímavých postavičiek s osobitými charaktermi. Tak ako aj v predchádzajúcej knihe, aj tu autorka stavila kartu na viac dejových rovín. V diele nenájdete žiadne klišé, no prekvapia vás pekné myšlienky a dokonale zapracovaná autenticita. Čitateľ spoznáva kultúru a zvyky, či už Indiánov, alebo anglických obchodníkov. Okrem skľučujúcej lásky sa ponoríte aj do druhej vojny o nezávislosť medzi USA a Britániou či zakúsite súperenie domorodcov s akcionármi spoločností.

Spútaná divočinou má závan mysteriózneho príbehu s nádychom skutočných udalostí a kvapkou fiktívnosti. Je to emotívne dielo s veľkou výpovednou hodnotou. Prečítajte si príbeh o Indiánovi, ktorý ukradol srdce žene a ktorý jej nikdy nemohol patriť, o jeho schopnosti rozumieť jazyku mnohých národov a prorockých obrazoch.

Spútaná divočinou je príbeh o žene, ktorá musela odísť ďaleko, aby našla samú seba. Musela veľa premýšľať, aby dokázala pochopiť zmysel bytia. Musela veľa obetovať, aj to čo nechcela zo všetkého najviac, aby zistila, čo ju napĺňa. Musela si veľa vytrpieť, aby zistila, čo je naozajstné šťastie, a musela sa nesprávne zamilovať, aby našla skutočnú lásku.

Odporúčam pre všetkých, ktorí hľadajú zmysel života, nechápu lásku a šťastie ich obchádza. Spútaná divočinou osloví ženy, ale aj mužov, ktorí hľadajú zložitejšie a reálne príbehy s odkazmi v knihách.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis.


2 komentáre:

  1. Veľmi pekne ďakujem za milé slová, Simonka :-)
    autorka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prajem knižke len ten najlepší štart😉 Radovan B.

    OdpovedaťOdstrániť