1. 5. 2016

Ružena Scherhauferová - Šťastie si ťa nájde

Všetci môžu byť šťastní, len treba šťastie hľadať na správnom mieste

Kategória: Analgetiká/Betablokátory

Účinné látky: Produkujú hormóny šťastia. Pomáhajú riešiť problémy.

Dávkovanie: Trikrát denne. 20-50 strán na pohodlnej pohovke s pohárom bieleho vína. Počet strán-296.

Vedľajšie účinky: Zvýšený krvný tlak. Mierna podráždenosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Keď sa jedny dvere šťastia otvoria, druhé sa zatvoria. Často však pozeráme tak dlho na zavreté dvere, že nevidíme tie, ktoré sa otvorili pre nás.       

V jednej chvíli si bezstarostne užívate život, máte všetko po čom ste túžili, a zo dňa na deň sa vám celý svet zrúti ako domček z kariet. Boli mladí, šťastní a zamilovaní. Takí boli. Nina a Belo. Svoju lásku spečatili svadbou a narodením krásnych a zdravých dvojčiat. A chýba už len, šťastne žili až do smrti.
Život sa s nimi nemaznal a ukázal im svoju odvrátenú tvár. Prvá skúška ich manželstva nenechala na seba dlho čakať. Živiteľ a otec rodiny stratil zamestnanie. Prichádzajú prvé hádky, nepochopenie a neskôr aj odcudzenie. Ninka trávi čas s deťmi a Belo čoraz častejšie pozerá na dno pohárika. Mladá žena sa ešte nespamätala z jednej facky, ktorú jej život uštedril a v nečakanej chvíli prichádza ďalšia. Bolestivejšia, skľučujúcejšia rana, ktorá sa jej zakorení v srdci natrvalo.  Tragická smrť manžela zasiahla mladú mamičku nepripravenú. Dá sa vôbec na niečo také nečakané pripraviť?  V jednom okamihu prišla o všetko. Stratila muža, lásku a strechu nad hlavou, ktorú jej bezohľadne vzali svokrovci.

„Neopováž sa tej vrahyni dať čo len jedno euro!“ prikazoval jej opakovane. „Pripravila nás o jediné dieťa, to jej neodpustíme!“ Hlas sa mu zakaždým zatriasol, nevýslovná bolesť mu stiahla hrdlo, srdce sa mu zachvelo opakovaným bôľom a nato vyronil niekoľko zúfalých sĺz. Svokor bol vždy panovačný a tvrdohlavý. „Nech si Ninu s deťmi ratujú rodičia. My už nie!“ vyhlasoval.

Nina svoju bolesť prekonáva starostlivosťou o deti, rieši problémy konfliktného Dominika, z ktorého sa vykľuje nadaný tenista. Svoj čas delí medzi deti a prácu. Mladá vdova opäť túži po láske, po spoločnosti muža, ktorý bude mať rád ju a jej deti. Na chvíľku prepadne svojej potláčanej vášni a prebudia sa v nej prudké city k Danielovi. Ten však odchádza do Ameriky. Pochová Ninka svoju minulosť? Prestane sa trápiť výčitkami a nájde konečne svoje šťastie?

Ružena Scherhauferová má neskutočný spisovateľský dar. Vie veľmi reálne a mimoriadne živo opísať všetky životné situácie. Román je zo skutočného života a mnohí z nás sa nájdu v určitých momentoch. Dej románu sa dotýka všetkých ľudských problémov. V knižke nájdete bolesť, slzy, beznádej, ale aj lásku, smiech a odpustenie. V tomto príbehu Ruženy Scherhauferovej zaúradovala spolupatričnosť  a sila rodiny. Veľkým spestrením sú aj osudy vedľajších postáv, ktoré  tiež zápasia so svojimi problémami. Hodnotná kniha, kde sú do hĺbky opísane pocity a myšlienky hlavnej hrdinky s neskutočnou silou, ktorá  vo  vás ešte dlho rezonuje. Veľké oživenie knihe pridávajú detské, úprimné a často krát úsmevné príhody. V autorkiných románoch vystupujú ženy, ktoré musia zápasiť s neprekonateľnými prekážkami a musia zvládnuť ťažké životné situácie. Ženy, ktoré sa nedajú pokoriť nepriazňou osudu a hľadajú svoje šťastie a miesto v živote. Je smutné, že až keď nás zasiahne ťažká choroba si uvedomíme svoje chyby. Tak ako to bolo v prípade Ninkinho svokra. Až choroba mu pomohla, aby prekonal svoju zlobu, pýchu a sebectvo. Oľutoval spolu s manželkou, že urobili jedno zlé rozhodnutie, len preto, že mali srdcia zasiahnuté žiaľom a hnevom. Krásne bolo čítať postupne zbližovanie sa detí a starých rodičov.


 Knižka ma upútala od prvej strany a stále som mala nutkanie čítať ako sa bude vyvíjať osud hlavnej hrdinky. Autorka jednoducho vie perfektne narábať so slovami, a vie, čo na čitateľov platí. V jej prípade je to veľká emotívnosť vložená do slov a pútavosť, ktorá striehne na čitateľa už od úvodných strán. Aj keď sa spisovateľka viac zamerala na opisy ako dialógy, celý dej je uveriteľný a nepredvídateľný. Má množstvo citových zakolísaní, prekvapivých zvratov a nečakaných rozuzlení. Ružena Scherhauferová citlivo prenikla do ženského vnímania a vnútorné pocity vytiahla z hĺbky zranenej duše. Dostatočne sa venovala aj postavám, o čom svedčí fakt, že sú vyprofilované a každý čitateľ si nájde tú svoju obľúbenú. Do popredia dávam výnimočný pozorovací a rozprávačský talent autorky.


Šťastie si ťa nájde odporúčam pre všetkých, ktorí majú radi skutočné príbehy s neľahkým osudom postáv. Pre všetkých, ktorí niekoho stratili a našli novú silu a chuť ďalej žiť.
 Porozmýšľajte, čo je vaše šťastie?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára