1. 5. 2016

Jana Benková - Šťastná žena

Šťastie je v srdci

Kategória: Betablokátory/Nootropiká

Účinné látky: Poskytuje pocit šťastia. Navodzuje dobrú náladu.

Dávkovanie: Užiť najlepšie na jeden dúšok, výsledky sa dostavia okamžite. Počet tabliet-229.

Vedľajšie účinky: Znížená hladina cukru. Nechutenstvo.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:   Čo je to šťastie? Niektorí ľudia si povedia, že je to len slovo. Ja vravím, že je to mozaika zložená z drobných radostí. Dá sa šťastie kúpiť alebo niečím merať? Pre niekoho je šťastie to, že má peniaze, moc a vplyv. Iní sú zase šťastní, keď majú okolo seba ľudí, ktorých ľúbia a cítia sa s nimi dobre.

Veronika je manželkou úspešného a vplyvného muža, ktorý si začína budovať vstup do najvyšších politických kruhov. Svojou prácou je posadnutý a všetok čas podriaďuje príprave na svoju kandidatúru. Veronika je manželom zanedbávaná, cíti sa osamelo. Jej životný štýl dobre situovanej ženy v domácnosti jej už začína prekážať. Príjemným spestrením jej nudného života sa stáva súkromný vodič, s ktorým vedie obyčajné rozhovory, a nová asistentka Barbara, ktorú si za určitým účelom zamestnal Daniel. Po čase začne požadovačný biznisman vystrkovať rožky a jeho manželka hľadá útechu v náručí mladšieho muža. V neľahkej situácií vytiahne Veronika na manžela svoj tromf. Dokáže navonok šťastná žena vystúpiť z tieňa a bude kráčať po svojej vlastnej vysnívanej cestičke?
Jana Benková v tomto roku prekvapila čitateľov už druhým románom z dielne českého vydavateľstva Brána. Šťastná žena je dvadsiatou druhou knihou úspešnej slovenskej spisovateľky.

 Neprehliadnuteľná obálka románu priam láka všetky zvedavé oči.  Príbeh Šťastnej ženy sa začína odvíjať v čase najkrajších sviatkov v roku. Jana Benková je verná svojmu ľahkému a sviežemu štýlu písania. Postupne sa zoznamujeme s manželmi a ich rodinnými perličkami. Jana Benková na stránkach Šťastnej ženy rozprestrela s ľahkosťou jej vlastnou zaujímavý príbeh manželky úspešného muža. Pre svoje okolie je Veronikin život po všetkých stránkach obdivuhodný, pohodlný a nenáročný, priam život ako v rozprávke. Len škoda, že hlavná postava si to nemyslí. Veronika vie, že všetko navôkol je len špina zabalená v lákavom drahom darčekovom balení. Áno, má všetko, po čom iné ženy túžia, drahé kabelky, oblečenie, topánky, luxusné dovolenky, čas na všetky príjemné ženské realizácie, môže nakupovať a cestovať. Vždy je však nejaké Ale! Veronike chýba vonkajší obyčajný život, náplň všedných dní, práca a najviac jej chýba muž, do ktorého sa zaľúbila. Bojuje s pocitom osamelosti a nadradenosti svojho manžela.

„Môj život je veľmi prázdny.“ „Aký prázdny? Si moja žena!“ Mykla som plecami. „Vieš, čo by iné dali za to, aby sa o ne manžel takto postaral?“ natiahol ruky a pozrel sa dokola. „Veď máš všetko, drahá, všetko. Šaty, topánky, kabelky, luxusné dovolenky... Ešte si to premysli.“


Jana Benková nemá problém s pocitmi svojich postáv a vždy sa do nich vžije naplno, čo znova dokázala aj v tomto diele. Realisticky vykreslené vnútorné rozpoloženie ženy, ako aj jej radosti a strasti manželského života vyznievajú ako bežná súčasť mnohých žien. Prenesiete sa cez rôznofarebnú škálu emócií. Román neoplýva väčším množstvom postáv, ale tu ich ani nebolo treba. Dokonalo dokázala rozohrať vojnu aj s malým vojskom. Oceňujem, že sa autorka na nič nehrala a autenticky zachytila dialógy, ktoré pôsobia živo a nenútene. Príbeh Petra a malej Tinky je  príjemným spestrením diela, kde autorka opatrne vstúpila do  neúplnej rodiny. Nevinné detské dialógy vám vyčaria úsmev na tvári.

Benkovej chytľavý štýl vás chytí okamžite v úvode za srdce a knihu nepustíte z ruky, pokiaľ ju nedočítate. Je vidieť, že spisovateľka je doma  a má dobre zmapovanú politickú scénu a dianie vôkol nej. Ľahká napínavosť sa nesie celým dejom a príbeh naberá na gradácií vo chvíli, keď svoje správanie radikálne zmení Daniel. Tam sa už dynamickosť rozdrapuje, nekomplikovaná zápletka sa prederie na povrch až v samom závere.

Neodpovedala som na jeho otázku. „Nechcem, aby sa zo mňa ľudia smiali, že iba sedím doma a ty sa vláčiš s kadejakými štetkami.“ „Čo si povedala?!“ „Obklopuješ sa všelijakými krasotinkami, vidia ťa s nimi aj po práci, a tá afére s tou riaditeľkou agentúry...“

Šťastná žena je príbeh o tom, že každý si musí nájsť to svoje šťastie, aj na úkor toho, že stratí to hmatateľné. Príbeh silnej ženy, ktorá sa dokázala vzoprieť manželovi, zbavila sa jeho tieňa a začala nový život.

Šťastná žena je dielo, v ktorom má šťastná žena všetko, ale aj tak túži po obyčajnom šťastí a jednoduchých veciach. Niekedy stačí len malý impulz na to, aby sme spoznali, že šťastie kráča vedľa nás.
Odporúčam ako ľahký, dynamický príbeh pre všetkých, ktorí obľubujú jednoduché a nenáročné vnímanie knihy. Šťastná žena je šťavnatá jednohubka na sobotné popoludnie.

Slovo šťastie znamená pre každého niečo iné.

Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára