5. 5. 2016

Maria Corvus - Hladné dlane

Keď je láska viac klamstvom ako úprimným citom

Kategória: Antibiotiká/Antidepresíva

Účinné látky: Produkuje bunky lásky, rozdúchava vášeň s napráva vzťahy.

Dávkovanie: Najlepšie užiť cez víkend, s dobrým vínkom a hudbou. Počet tabliet-250.

Vedľajšie účinky: Vnútorná rozpoltenosť. Obavy a strach z nepoznaného.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Na prvý pohľad manželstvo ako z rozprávky. Lenže aj tie naoko dokonalé vzťahy dostávajú časom trhliny, ktoré sa postupne zväčšujú, a ostáva len prázdna diera pocitov, ktoré vystriedali niečo vzrušujúcejšie.

 Nora, tridsaťštyriročná majiteľka prosperujúcej kaviarne, pociťuje v naoko dokonalom manželstve stagnáciu. Aj napriek dobrému finančnému zabezpečeniu jej v živote chýba dieťa a prítomnosť manžela, ktorý je vorkoholik. Zaneprázdnenosť manžela a stereotyp vo vzťahu spôsobuje mladej tridsiatničke vrásky na duši. Všetko sa zmení na výlete v Londýne, kde sa stretáva so svojou platonickou láskou, ktorú doteraz sledovala len prostredníctvom futbalových prenosov v televízii. Spoločne s Alejandrom prežijú nezabudnuteľné chvíle, ktoré naplnili ich prázdne duše. Avšak návrat do reality a k manželovi je pre Noru zložitý, pretože búrka vášne, ktorú prežila, sa jej nanovo pripomína. Bojuje s nerozhodnosťou voči Timovi a láske, ktorú cíti k futbalistovi. Lenže skutočnosť je iná a jej manžel si šliape svoju vlastnú cestičku lásky. Ako sa vyrovná Nora so zradou manžela?  Odpustí mu? Ale ani city a prudkú vášeň k Alejandrovi nedokáže potlačiť.

Hladné dlane je debutový román začínajúcej autorky Márie Corvus. Keďže nie každá prvotina sa autorovi vydarí, ani v tomto prípade som neočakávala nič mimoriadne. Mária Corvus nesiahla po žiadnej originálnej téme, takže tí, čo čakali nové inovatívne dielo, budú sklamaní. Autorka v značnej miere zaťahuje čitateľa do deja, pričom hlavnou črtou príbehu je vzťahový trojuholník. Rozoberá lásku a pocity Nory k dvom mužom. Odkrýva zabudnuté a odležané city, ktoré sa predrú na povrch v tej najnevhodnejšej chvíli. Hlava vraví jedno a srdce kričí druhé. Na pozadí Norinho života však môžete sledovať aj životné peripetie, vzlety a pády jej priateliek. Mária Corvus použila v knihe množstvo citátov a životných múdrostí, ktoré pôsobia v deji strojene. To isté sa prelína aj v dialógoch, mala som mnohokrát pocit, že čítam príručku pre manželstvo. Aj  v tomto prípade platí, že menej  je niekedy viac. Časté opakujúce sa opisy situácií a konanie postáv,  sú len akýmsi spomaľovačom čítania. Nad celým príbehom má svoje rozprestreté krídla vášeň a vo vzduchu cítiť jemné erotické šteklenie.

Niečo by som asi mala povedať, ale slová mi neprichádzali na um. Zasekli sa niekde na polceste. Preboha, čo sa so mnou deje? Po koži sa mi rozbehli vlny jeho
magnetizmu.

Jednoduchá dejová línia sa nesie v jednej rovine, ktorá občas zabalansuje a citové prejavy hrdinov ju vyzdvihnú o niečo vyššie. Kniha je písaná súčasným jazykom, miestami popretkávaná slangom. Mierna dynamika príbehu vám umožní, že román prečítate ľahko, plynulo a na jedno posedenie.

Prečo to robil? Mohol sa so mnou porozprávať, vybral si však inú cestu. Dokedy chcel žiť dvojitý život a prečo vlastne? Mať vydarený vzťah, to nie je len o krásnych  spoločných zážitkoch, o nádherných dovolenkách, o dňoch, kedy ide všetko ako po masle, ale aj o ťažkých situáciách, cez ktoré by sme spoločne mali prejsť a o fakte, že po tom všetkom si budeme môcť veriť, že sa milujeme.

Autorke sa nedá uprieť veľké zanietenie pre písanie. Priam hmatateľne vložila obrovský dôraz na pocity a prežívanie vnútornej rozpoltenosti. Pestrá paleta emócií len rozkrútila precítený kolotoč citov. V románe okrem lásky nájdete aj smútok, hnev, poriadnu dávku emócií, ktorú vyvažuje neskonalá túžba po dieťati, nehynúca vášeň a naplnené šťastie. Ako každá prvotina, aj táto má niekoľko nedostatkov, nie však takých, aby ste si knihu nevychutnali. Ak hľadáte v knihách jednoduchosť a nepotrpíte si na žiadne komplikované zápletky, tak oddychovka, akou Hladné dlane bezpochyby je, si miesto vo vašej knižnici nájde.

 Odporúčam pre všetkých, ktorí majú radi životné príbehy s dávkou reality a nádychom fantázie. V knihe sa nájde nejedna  žena, ktorá bojuje s predsudkami a vlastným zlyhaním.

Prečítajte si príbeh, kde ani harmonické manželstvo či dostatok financií nie je zárukou doživotného šťastia. Tam, kde chýba podstatné a stráca sa stabilné, nastupuje nekompromisne rozum proti srdcu. Príbeh o tom, že každý z nás si hľadá svoje šťastie, aj za cenu toho, že stratíme, to v čo sme verili. A predsa vždy sa dá žiť lepšie.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnej autorke. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára