18. 5. 2016

Ellen Marie Wisemanová - Čo Clara zanechala

Láska spútaná vo zvieracej kazajke

Kategória: Nootropiká/Antibiotiká

Účinné látky: Pomáha pochopiť materinskú lásku. Dodáva silu, odvahu a prekonáva aj nemožné. Odpúšťa, miluje, ale nezabúda.

Dávkovanie: Pre vlastné blaho radšej v menších dávkach s prestávkami na oddych, majte po ruke vreckovky a pohárik slivovice.

Vedľajšie účinky: Depresie, halucinácie a paranoja. Len ojedinele aj iné psychické poruchy.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Ako môže jedno neadekvátne rozhodnutie zmeniť život človeka, ktorý túžil len po obyčajnej láske. Načo vlastne majú ľudia deti, keď im potom úplne zničia život? Vo chvíli, keď spoznáš, kým v skutočnosti si, všetky tajomstvá sveta budú pre teba otvorenou knihou a svetlou nádejou do budúcnosti.

Román zachytáva príbeh zo súčasnosti, v ktorej hlavná postava Izzy Stonová žije v pestúnskej starostlivosti. V detstve sa stala svedkom vraždy otca, ktorú spáchala jej matka. Jej noví rodičia pracujú v múzeu a vedú usporiadaný život. Adoptívni rodičia mladú študentku zapoja do projektu katalogizácie starých predmetov, ktoré objavili v psychiatrickej liečebni. Tu do deja vstupuje Clara, ktorá žije v bohatstve, ale prísne pravidlá rodiny a nezáujem rodičov ju ubíjajú. Zamiluje sa do chudobného talianskeho chlapca, ale na príkaz otca sa musí proti svojej vôli vydať za iného muža. Clara sa vzbúri a otec ju dá zavrieť do psychiatrickej liečebne. V tom momente nabral Clarin život iný kurz. Keď Izzy pri dokumentovaní objaví Clarin kufor a v ňom denník, intenzívne sa jej vracia hrôza, ktorú prežila. Izzy sa pasuje so šikanou v škole, čelí novým výzvam, bojuje so svojimi démonmi a je rozhodnutá zistiť o Clare čo najviac. Jej príbeh je úzko spätý so ženou v minulosti. Aj napriek všetkým tragickým okolnostiam majú obe ženy toho veľa spoločného a možno oveľa viac, akoby samy chceli.

Na dvore sa popri neudržiavanom okraji zanedbaného trávnika vliekli dve skupiny pacientov. Niektorí mali zviazané zápästia, iní boli vo zvieracích kazajkách alebo mali kožené rukavice s reťazami. Všetci boli k sebe pripútaní lanom okolo pása. Muži tvorili jednu skupinu, ženy druhú. Biele nemocničné košele mali roztrhané a fľakaté, telo a vlasy im pokrývali výkaly, vývratky a moč. Jedna žena sa stále potkýnala a padala.

Ellen Marie Wisemanová ponúka na stránkach svojej knihy dramatický, šokujúci a emotívny príbeh ženy, ktorej sa život v jedinom okamihu zmenil na peklo. Peklo, ktoré ju pripravilo o dôstojný život, o stratu slobody a pochovalo jej milovaného muža. Autorka predostrela čitateľom silný príbeh ženy, ktorá nikdy nedostala šancu na normálny život, aký by si zaslúžila. Začítajte sa do príbehu Clary, mladej ženy, ktorá bola v jednom okamihu pri zdravom rozume, vzápätí za múrmi blázinca. Už po prečítaní prvých strán mi bolo jasné, že na túto knihu tak skoro nezabudnem. Čo Clara zanechala je pozoruhodná kniha. Aj napriek dominantným a rozsiahlym opisom má gradácia a napätie v deji veľké zastúpenie. Zväčša opisy knihe škodia, ale tento román si ich priam vyžaduje. Práve ony sú prednosťou knihy, ktoré autorka podáva čitateľovi čo najdetailnejšie. Sú akýmsi ťahačom tohto diela a bez nich by tento román nemal takú veľkú výpovednú hodnotu. Spočiatku autorka dávkuje informácie ľahko, pútavo a bojazlivo. Pomaly oboznamuje čitateľa so svetmi oboch žien. Dynamika sa stupňuje a spisovateľka čoraz smelšie vťahuje čitateľa do životov Izzy a Clary. Vďaka výrazným a až reálne desivým opisom sa ocitnete v centre diania.

Dramatické, desivé až hrôzostrašné informácie striehnu na vás počas celého čítania. Z knihy kričí fakt, o ktorom sa veľmi nehovorilo, a síce, že skutočnosť, ako sa v minulosti zaobchádzalo s pacientmi v psychiatrických liečebniach, je desivá. Stanete sa priamymi svedkami toho, že s chorými ľuďmi sa zaobchádzalo horšie ako so zvieratami, ako ich držali v klietkach nahých a pod vplyvom liekov.  Dozviete sa, ako im vymývali mozgy, ako ich telo pocítilo elektrošoky či inzulínovú kómu, vrátane ľadových kúpeľov a iných zverstiev, ktoré sa vo vtedajšej dobe páchali na bezbranných ľuďoch v neľudských podmienkach.

Otočila hlavu na stlačenom vankúši. Cez zamrežované okno sa dnu predieralo šero skorého rána. Videla cédre a muža v gumákoch, ako kráča po ceste s lopatou prehodenou cez plece. Vtom sa ozval výkrik. Posadila sa a rozhliadla vôkol seba. Na špinavých kovových posteliach sedelo šesť žien, nohy pripútané k čelám s mrežami. Clara sa pozrela na svoje chodidlá. Okolo členka mala reťaz. Bola v karanténe.

Román si vás  svojimi  neviditeľnými chápadlami tak silno pripúta, že vám zovrie hrdlo a ľadová ruka strachu vám zavrie srdce. Je to ten typ knihy, pri ktorej zabudnete dýchať, obalí vás skutočný pocit strachu, neopísateľnej beznádeje a popustíte uzdu svojej fantázii. Dramatické pasáže sa striedajú s emotívnymi opismi strachu, smútku, zúfalstva a vnútornej rozorvanosti oboch žien. Dráma a gradácia rozpínajú svoje krídla počas celého čítania. Najviac vystupňované napätie a vybičovaná surovosť je v mnohých zlomových momentoch, ktoré vám navodia mrazivé pocity. V tejto knihe sú dovolené všetky emócie. Aj keď autorka dávkuje informácie vo väčších dávkach, vždy vás ešte dokáže prekvapiť nečakanými a šokujúcimi zvratmi a faktami. Postavy  podčiarkujú autentickosť celého príbehu. Autorka nahliadla do ich myslenia a duší s veľkou odvahou a úprimnosťou si získala srdcia čitateľov.  Ellen Marie Wisemanová si posvietila aj na rozdielnosť a kontrasty oboch svetov, v ktorých hlavné hrdinky žili. Aj keď by si niekto myslel, že vekovo nemohli mať tieto ženy nič spoločné, nakoniec sa ukáže, že medzi nimi bola istá paralela. Kapitoly sa striedajú a sú písané z oboch pohľadov hlavných postáv. Prítomnosť Izzy sa ľahko prelína s minulosťou Clary, a záver končí v prítomnosti oboch žien. Koniec románu je emočne vypätý a dojímavý. V oboch príbehoch zacítite pachuť strachu, beznádeje, skľučujúce pocity vás prinútia niekoľkokrát knihu zavrieť a  pochmúrne myšlienky vám núkajú mnoho otázok na jazyk. V románe pretrváva len mála nádej na lepší život, avšak  neutíchajúca materinská láska presvecuje tmavé momenty v texte.

Prečítajte si príbeh o zakázanej láske a jednej žene, ktorá aj napriek krutým okolnostiam dala svetu dcéru a ktorá dokázala prežiť len s myšlienkami na ňu.


Čo Clara zanechala? To sa dozviete, ak sa do tejto neľahkej knihy začítate. Odporúčam pre silnejšie povahy a pre tých, ktorí majú radi zložité osudy hrdinov a drámu, strach a napätie priam vyhľadávajú. Román rozoberá viac tabuizovaných tém, čo knihu posúva do vyššieho levelu.  Kto obľubuje hodnotné knihy, tak tento román si určite vychutná.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára