8. 5. 2016

Bryony Gordonová - Spoveď slobodnej zúfalky

To, čo máme pred nosom, často nevidíme, lebo hľadáme inde

Kategória: Hypnotiká/Antipyretiká

Účinné látky: Pomáha prekonávať zvláštny pocit, že vám nikto nerozumie.

Dávkovanie: V malom množstve, stačí raz denne 50 strán, kdekoľvek. Počet tabliet-256.

Vedľajšie účinky: Príznaky únavy, občasná nechápavosť. Výpadky pamäte.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  V živote existujú ľudia, ktorí dávajú kopačky, a tí, ktorí ich dostávajú. Bryony vždy patrila do tej druhej kategórie a aj to, ak sa jej vôbec podarilo do nejakého vzťahu dostať.

Bryony mala vždy bujnú fantáziu a tak si vo svojich predstavách vysnívala len ten najlepší život. Trvalý vzťah s partnerom, ktorý ju bude zbožňovať, perfektnú prácu, ktorá ju bude napĺňať a, samozrejme, s dobrým platom, nový dom, kopu priateľov a ideálnu postavu. Ale realita ju kruto sklamala a otočila sa jej chrbtom. Univerzitu nedokončila. Vzťah so Samom stroskotal a rodičia sa rozviedli. Túži sa osamostatniť a tak neustále mení podnájmy ako ponožky. V celom kolotoči jej búrlivého života má prvenstvo alkohol, kokaín a množstvo milencov. Keď dvadsaťpäťročná Bryony  dostane v redakcii vlastný stĺpček, život je pre ňu jedna rozprávka. Prežíva na chipsoch a bagetách, dlhy jej neustále narastajú. Ale, čo na tom, keď vždy je nejaká párty, na nové šaty treba tiež, bez alkoholu a cigariet si nevie predstaviť ani jeden deň. Vraví sa, že zúfalá žena robí zúfalé veci. Aj naša „zúfalka“ nevie kde je sever a tak skáče z jedného extrému do druhého. Či sa jej podarí stretnúť lásku svojho života a či si uvedomí ozajstné hodnoty života, sa dozviete ak siahnete po Spovedi slobodnej zúfalky.

Boli sme odhalené. Ak by som to pôvodne chcela uhrať na to, že to išla Chloe na pohlavnú kliniku (nebol by to krásny názov pre detskú knižku? „Milé deti, dnes si prečítame varovný príbeh s názvom Ako išla Chloe na pohlavnú kliniku“), tak teraz to bol jednoznačne môj výlet na pohlavnej klinike. Zutekala som do ordinácie, Chloe za mnou.


Anotácia na prebale sľubuje vtipné, zaujímavé a skvelé čítanie. Rozprávačkou príbehu je samotná Bryony, ktorá sa snaží svojími prešľapmi nájsť tú správnu životnú cestu. V úvode Bryony okamžite vťahuje čitateľa do deja. Prevažuje nápaditosť, pútavosť a humor. Po prvých stranách kde má vo väčšej miere zastúpenie len opisovanie situácií a konanie hlavnej hrdinky nastupujú hluché miesta. Dej mnohokrát stagnuje a zdĺhavé opisy vám po čase berú chuť do ďalšieho čítania. Očakávala som príbeh štylizovaný do inej polohy. Myšlienka je však dobrá, ale knihe chýba svieži štýl písania, viac dynamiky a dialógov.

Reakcie na knihu budú rozporuplné a každý čitateľ si vyberie svoju cestu.  Niektorí možno uvidia paralelu s Bridget Jones a pre druhých to bude len slabý odvar. Či už „zúfalku“ zhltnete na jedno posedenie alebo jej nebudete vedieť prísť na chuť, závisí len od vášho očakávania.

Nikdy nezostal na noc, a zriedkakedy prišiel večer z obavy, že stretne Steva alebo moju sestru, čo by znamenalo trápne predstavovanie, čím by všetko vyzeralo zrazu príliš reálne. Takže sme si ku mne odbehli cez obedné prestávky na rýchlovku, aby sme sa vrátili späť do práce. Nikdy ma nepozval na večeru, ani raz mi neposlal kvety.

Príbeh obsahuje viac postáv, ktoré sa objavia, aby sa vzápätí stratili a dali priestor iným. Kniha disponuje obšírnejšími opismi, čo môže mnohých čitateľov odradiť.  Spoveď slobodnej zúfalky zahŕňa minimum dialógov, určite by zniesla i viac, čo by podporilo svižnosť textu. Napriek pomalej gradácii deja, príbeh dokáže čitateľa zaujať a v niektorých kapitolách i pohltiť. Celým textom sa šíri suchý humor, ktorý čítanie aspoň z časti osviežuje. Čitateľ bude častokrát prekvapený nelogickým konaním hrdinky, čo má za následok aj prílišne rozpitvávanie deja, a v mnohých prípadoch autorka nedokončila určité situácie. Pozornejší čitateľ  objaví aj  chaotické situácie, pričom autorka odskakuje od tém, zážitky Bryony sa prelínajú s inými a tak vzniká zhluk jednoliateho čítania. Avšak posledných sto strán si určite vychutnáte, autorka zrýchlila sled udalostí, objaví sa viac dialógov a končene nastupuje dravosť a svižnosť v deji.

Spoveď slobodnej zúfalky odporúčam pre všetky idealistky, ktoré očakávali v mladosti čosi viac, ale realita im ukázala pravú tvár. Knihu si obľúbia aj čitateľky, ktoré majú rady knihy na spôsob Bridget Jones a jej podobné kamošky so šťastným koncom. Ľahké, nevtieravé a humorné čítanie po ťažkom dni.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára