25. 4. 2016

Markus Zusak - Zlodejka kníh

Odvaha ukrytá medzi riadkami

Kategória: Antipyretiká/Antidepresíva

Účinné látky: Prudko návykový liek. Zlepšuje komunikačné schopnosti a regeneruje bunky mysle.

Dávkovanie: V menších množstvách. V pohodlnom kresle, najlepšie osamote. Počet tabliet-480

Vedľajšie účinky: U precitlivených pacientov sa môžu objaviť bolesti hlavy, zvracanie a nechutenstvo. Uľaví priechod slzným kanálikom.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Prečítajte si príbeh Liesel Memingerovej, ktorá slová milovala i nenávidela. Slová, ktoré hladia, milujú, ale aj pália a ubližujú. Kniha, ktorá je duševnou potravou i záchrankyňou života.

Deväťročná Liesel sa po smrti brata a odložení matky ocitá v pestúnskej starostlivosti v malom nemeckom mestečku Molching. Pomaly si zvyká na adoptívnych rodičov, svojráznu Rosu a láskavého akordeonistu Hansa. Bol to práve „ocko“, kto ju naviedol na cestu čítania a písania. Liesel objavuje silu slov, zdokonaľuje sa v čítaní a písaní. Pokorne znáša krik, nadávky a bitku pani Hubermannovej. Jej pochmúrne dni presvecujú knihy a chlapec od susedov Rudy. Tmelom ich priateľstva sa stalo zlodejstvo. Knihomoľka kradne knihy a spolu s blonďavým chlapcom aj jedlo, ktoré je v oboch rodinách nedostatkom. Život rodiny Hubermannovej sa rapídne zmení vo chvíli, keď u nich nájde útočisko záhadný utečenec. Liesel čoraz vnímavejšie začína rozlišovať slová a farby medzi svetom Adolfa Hitlera, kde je všetko podriadené požiadavkám, a svetom v ich chudobnom dome, kde sa v pivnici ukrýva mladý židovský chlapec, ktorý ma so zlodejkou kníh veľa spoločného. A potom je tu smrť. Smrť kráča tým všetkým a má čoraz viac práce.

Ľudské srdce je čiara, moje je kruh a mám nekonečnú schopnosť byť vždy v správnom čase na správnom mieste. Preto vždy nachádzam ľudí v ich najlepších i najhorších chvíľach. Vidím ich škaredosť i krásu a čudujem sa, že jedna a tá istá vec vie byť taká i onaká. Majú však jedno, čo im závidím. Ak už nič iné, ľudia majú toľko rozumu, že umierajú.

Román Zlodejka kníh sa stal medzinárodným bestsellerom. Názory na túto knihu rozdeľujú čitateľov na dva tábory. Jedni ju milujú, kým druhí zatracujú. Dlho som sa nerozhodovala a Zlodejku kníh som si zaobstarala.
Mark Zusak ponúka čitateľovi netradičný pohľad na priebeh 2. svetovej vojny očami malého dievčatka, ktoré sa ocitlo v nemeckom mestečku Molching. Už od prvej strany je v diele cítiť literárnu zručnosť a prísľub kvalitného príbehu. Rozprávačský talent autora je nezameniteľný a výnimočný. Emotívny príbeh so silnými myšlienkami, podfarbený prirovnaniami a metoforami posúvajú toto dielo do iných rovín. Kontrast nacistického Nemecka sa strieda s osudom detskej hrdinky Liesel, ktorý prebíja unikátny rozprávač Smrť. Špecifický a jedinečný štýl autora vťahuje čitateľa do deja a rozohráva búrku s vaším vnútrom hneď po prečítaní úvodných strán.

Sedela pri ňom celé hodiny a on sa len triasol a spal. „Nezomieraj,“ šepkala. „Prosím ťa, Max, len nezomri.“ Roztápal sa jej pred očami ako druhý snehuliak, ale tentoraz to bolo iné. Bol to paradox. Čím bol studenší, tým rýchlejšie sa roztápal.


Príbeh dýcha skutočnou krutou realitou. Krátke postrehy, ktoré sú do knihy vložené, humorne, miestami ironicky odľahčujú trpko-smutné situácie, ktorými je román nasiaknutý. Netreba sa báť ani samotného rozprávača, aj keď je desivý, krutý, ale aj nežný a láskavý. Práve Smrť ukazuje v určitých bolestných situáciách svoju pravú tvár a tento fakt dodáva knihe úplne iný rozmer. V Zlodejke kníh nájde čitateľ množstvo protikladov a zároveň ukrýva v sebe aj zaujímavé postavičky. Práve vedľajšie postavy svojím charakterom prispievajú k originalite tohto diela. Zlodejka kníh nie je žiadna ľahká a povrchná literatúra, ale strhujúci a prepracovaný román, ktorý vás priklincuje k pohovke vďaka výbornej koncepcii príbehu, čierneho humoru i hviezdneho obsadenia. Autenticita, akou je kniha písaná, je neskutočne znamenitá a autor využíva výborne prispôsobenú zápletku, samozrejme, nezaostáva ani psychologizácia postáv. Po celý čas bude nad vami visieť príbeh z obdobia 2. svetovej vojny, Hitlerov tieň, strach, smútok, hlad, nálety, desivé sny, melanchólia, ale aj krásne slová a  ukradnuté knihy.
Napätie sa dá krájať v celom románe, postupne vzrastá aj gradácia a prekvapia vás aj nečakané zvraty. Zlodejka kníh je reálny príbeh videný očami Liesel, ktorá videla zomierať brata, stála zoči-voči smrti niekoľkokrát, pretrpela odlúčenie od matky a našla lásku v novej adoptívnej rodine. Je to fabula o pokrivených Nemcoch, židovskom pästiarovi, akordeonistovi, neutíchajúcom hlade po knihách, ale aj drobných radostiach, nezištnej pomoci a obrovskej ľudskosti.

Dojímavý príbeh so silnými myšlienkami a nezvyčajné opisy idú ruka v ruke s umeleckým rozprávačským umením Smrti.

Zlodejku kníh odporúčam pre všetkých, ktorí obľubujú hodnotné diela. Zapasuje presne do rúk rovnako ženám, ako i mužom. Pre tých, ktorí majú silnejšie žalúdky, nehanbia sa za slzy a dramatické situácie v príbehoch priam vyhľadávajú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára