26. 4. 2016

Michaela Galambošová - Manipulátor

Kto ubližuje bez výčitiek svedomia, toho treba zastaviť

Kategória:Analgetiká/Placebá

Účinné látky: Podporuje smiech a dobrú náladu. Zbavuje sa falošných priateľov.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz, zapiť tvrdým pohárikom alkoholu. Počet tabliet-250.

Vedľajšie účinky: Spôsobuje výbuchy zlosti. Znižuje videnie. Vhodný len pre odolné typy organizmu.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Skrýva sa v nespočetnom množstve kostýmov, nasadzuje si obrovské kvantum masiek a svoje herecké úlohy zahrá lepšie ako akýkoľvek iný platený herec. Je prispôsobivý ako chameleón, vyžmýka vás ako citrón a potom bez milosti poníži.

Jozef má o svete svoju vlastnú dokonalú predstavu. Všetko musí byť tip-top, prácu kladie na prvé mieste, šetrnosť sa podľa neho vraj v dnešnej dobe vypláca.  Má jednoducho svoje detaily, na ktorých postavil fungovanie vlastného vesmíru. Miluje duchovno, prírodu a alternatívnu medicínu. S peknou tvárou a vyšportovanou postavou si hľadá k sebe rovnú partnerku. Do svojich osídiel si chytil mladú a naivnú študentku Evu, ktorá sa aj  napriek vnútorným pochybnostiam a počiatočnej averzii  nakoniec nechá vmanipulovať do nezdravého vzťahu. Viedenský masér má neskutočný dar reči, dokonale dokázal opantať ryšavú študentku a tá mu aj navzdory jeho urážkam a ponižovaniu  stále dávala nové šance na vzťah, ktorý bol už od začiatku odsúdený na zánik. Evin život sa v priebehu niekoľkých mesiacov rapídne zmení. Ako sa skončí strastiplná cesta do pekla, do ktorého sa dobrovoľne vybrala krehká hrdzovláska.

Nemohla čítať jeho myšlienky. Keby sa jej to podarilo, pochopila by, čo je pravou príčinou romantického mrznutia v parku. Jozef mal svoje zásady. Vari si Eva nemysli, že vyhodí euro tridsať za šálku čaju, keď za to môže mať celé balenie? Bude sa s ňou musieť porozprávať i na tému šetrenia. Ľahko je nechať sa niekam pozvať, keď to aj tak zaplatí chlap. Veru, z cudzieho krv netečie.

Michaela Galambošová na stránkach svojej prvotiny zachytila príbeh naivnej mladej ženy, ktorá sa nechala dobrovoľne vmanipulovať do nerovného vzťahu s psychickým chorým človekom. Manipulátor je príbeh duševne narušeného jedinca, ktorý si masíroval svoje ego za pomoci nešťastia, ktoré zanechával ako svoju stopu v ľuďoch, ktorí mu preťali jeho životnú cestu.

Pútavá a rafinovaná obálka poľahky pritiahne pozornosť predovšetkým ženskej populácie. Aj keď je nosná téma románu dosť obohratá, nečakajte  žiadny klišéovitý príbeh. Pod názvom Manipulátor som si predstavovala úplne inú koncepciu diela. Michaela Galambošová ma príjemne prekvapila a svojou knihu aj dobre pobavila. Pútavé rozprávanie autorky zaujme každého čitateľa hneď od prvých strán. Jednoduchý štýl písania nie je ničím výnimočný, ale vety uložené vedľa seba dávajú zmysel a ucelený sled myšlienok vystihuje podstatu knižky. Ironicky, miestami až humornou formou, autorka perfektne vykreslila hlavnú mužskú postavu.


Prudko uvažoval. Hádam by sa mu podarilo Evu prehovoriť, aby prišla autobusom za ním do Viedne na víkend. Nudiť by sa určite nenudila. Už dávnejšie chcel spraviť veľké upratovanie v starej skrini. Je v nej hromada vecí, ktoré treba potriediť, povyhadzovať, mala by to zvládnuť. Spraví jej program, rozhodne sa nebude nudiť.

Budete sa smiať, hnevať, ale aj neveriaco krútiť hlavou nad počínaním oboch hlavných aktérov.  Spôsob, akým Jozefa dokázala mladá autorka vystihnúť – jeho správanie, rečové prejavy a verbálnu komunikáciu, to by zložilo aj silnejšie povahy, nie len jemnú študentku. Jozef je majster v presviedčaní, herec prvej triedy, kráľ hovoreného slova, zadubený egoista, vraj pán dokonalý, citový vydierač a neohrabaný spoločník. Bol pravý opak toho, ako sa prezentoval na verejnosti. Autorka tu svoju predstavivosť poriadne vyobracala. Nečakajte žiadne siahodlhé opisy, len priamu cestu do vzťahu  dvoch rozdielnych  ľudí. Menej priamej reči len umocňuje tento fakt a knihu zhltnete na jedno posedenie. Manipulátor neurobí žiadnu veľkú dieru do sveta literatúry, ale kniha v sebe nesie určité posolstvo. Záleží len od čitateľa, z akého uhľa pohľadu sa bude na celý príbeh pozerať.

 Manipulátora odporúčam ako ľahké oddychové čítanie. Pre všetkých, ktorí obľubujú (ne) obyčajné príbehy zo skutočného života. Aj keď sa vám nechce príliš rozmýšľať na zložitosťou života, tak Manipulátor je vhodná voľba.

Nikto vám nedá to, čo si odmietate poskytnúť vy sami.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Bestseler.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára