25. 4. 2016

Lena Riečanská - Nikdy mi nebolo lepšie

Lekcie života treba brať s nadhľadom

Kategória: Analgetiká/Antihistamiká

Účinné látky: Urýchľuje proces hojenia zlomeného srdca. Podporuje tvorbu láskavosti.

Dávkovanie: Ráno a večer, aspoň 40 strán. V posteli alebo na pohodlnej pohovke na slnečnom mieste. Počet tabliet-300.

Vedľajšie účinky: Mierne svrbenie, potenie a občas sa môžu vyskytnúť aj žalúdočné problémy.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Život je jedinečný, krásny, plný tisícok prianí a túžob, a predsa taký nevyspytateľný, nespravodlivý a miestami až krutý. Ak pochopíš lekcie života, bude sa ti dariť. Ak nie, život sa bude s tebou ďalej zahrávať.

 Aneta nemala na ružiach ustlané. Už od útleho detstva sa zmietala medzi matkou a otcom. Ich rozvod ju poznačil a prispel k tomu, že hlavná hrdinka je nešťastná a nespokojná so svojím životom. Celé detstvo a neskôr aj v dospelosti dostala toľko pomyselných faciek od otca, že už to prestala rátať. Aj keď navonok pôsobí ako silná, sebavedomá a neprístupná, vo vnútri je krehká a zraniteľná. Túži po láske a chce byť milovaná ako každá žena. Svojím správaním, svojou pýchou a závisťou stráca aj jedinú blízku priateľku Magdu. Ani jej podriadení v práci nemajú o nej tú najlepšiu mienku. Je chladná, odmeraná a protivná. Až cesta do Ríma zmení jej životný postoj a otvára nové, nepoznané možnosti. Ale opäť prichádza sklamanie. Nie vždy je všetko stratené, ako sa na prvý pohľad zdá.

„ČoVeď včera sme sa milovali.“    „ Srdiečko, to by som už milovaním nenazýval. Jednoducho sme to spolu robili.“ Nezdržala sa, priskočila k nemu a strelila mu zaucho. Jej reakcia ho prekvapila, ale nevyviedla z rovnováhy. „Ak čakáš, že ti to vrátim, tak sa mýliš. Neznížim sa na úroveň žiadneho chudáka, čo udrie ženu. Na to som príliš citlivý.“


Lena Riečanská má na svojom konte ďalšie štyri úspešné romány. Mám prečítané všetky jej knihy a môžem len spokojne skonštatovať, že ma opäť nesklamala. Nikdy mi nebolo lepšie je ženský vzťahový román, ktorý poteší každú ženu. Dejová línia je jednoduchá, autorka čitateľa nezaťažuje zbytočnými opismi. Dialógy sú akoby vytrhnuté z bežného života, pôsobia hravo a veľmi živo. Musím priznať, že aj napriek povahovým črtám, Aneta nepôsobila na mňa negatívne. Bola len nešťastná. Je to úprimný príbeh o hľadaní lásky, priateľstva a rodiny.

 Aj keď bola hlavná postava, taká aká bola, vedela sa tešiť aj z maličkostí. A ten pocit, že život nie je spravodlivý a viac sa trápime ako tešíme, zažil nejeden z nás. Ale treba veriť, že všetko má svoj význam a aj nešťastné udalosti majú svoje opodstatnenie. Vždy sa hovorí, že čas všetko zmení, ale v skutočnosti, to musíme zmeniť my sami. Možno len nie vždy sa oplatí konať unáhlene, lebo stratíme ľudí, ktorým na nás záleží. Tak ako to pocítila aj hlavná postava. Dôležité je, že si napokon uvedomila hodnoty života. Autorka vťahuje svojím pútavým štýlom čitateľa do deja hneď od začiatku a držiava ho  v miernom napätí až do samého konca. Potešilo ma, že si  Aneta napokon našla cestu k otcovi a k svojej malej sestre, ktorú si neskutočne obľúbila. Ale asi najviac ma zasiahla sila ich pevného priateľstva s Magdou.  Aneta pochopila, že priateľstvo je potrebné ako ľudskosť sama. Tak ako sa hovorí – šťastný je ten, kto ho našiel, lebo vie, že už nikdy nebude sám. Román je oddychový, ale často sa zamyslíte. A v určitých situáciách spoznáte samých seba. Nezabudnite, že čokoľvek sa stane a akokoľvek zlé sa to zdá, po každom daždi vyjde slnko.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára