14. 4. 2020

Brian Freeman - Vnútorný hlas


Dokázali by ste žiť s klamstvom, alebo radšej dáte prednosť svojej intuícii?

Kategória: Nootropiká /Analgetiká

Účinné látky: Nabáda k pravdovravnosti. Upokojuje myseľ. Prehlbuje intuíciu. Vyvoláva alergiu na klamárov.

Dávkovanie: Zamknite dvere a urobte si zásoby v chladničke. Každý deň 50-80 strán. Zapíjať vychladenou vodkou. Počet tabliet – 344.

Vedľajšie účinky: Vhodná len pre odolnejších. Spôsobuje únavu očí a preležaniny. Môže sa objaviť aj svrbenie vyvolané strachom.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Každé dieťa je dar. Aká beštia sa stane z človeka, ktorý vidí svoje dieťa umierať rukou matky? Akú pomstu zvolí človek, aby pochopil konanie druhej strany?

Sedem obetí za štyri roky. Sedem žien s krvavými náhrdelníkmi na mieste, kde im vrah podrezal hrdlo. Ruddy Cutter dostal za vraždy spravodlivý trest a teraz hnije vo väzení. Dokážete žiť s klamstvom? Odkaz, ktorý zanechal Frostovi neznámy muž spustil lavínu nového vyšetrovania a krutého odhalenia pravdy. Hodinky, ktoré patrili jednej z obetí poukazujú na podvod. Kto sa ho dopustil? Žeby Frostová kolegyňa Jess sfalšovala dôkazy? Po odhalení pravdy, ako to naozaj bolo s dôkazmi, sa Cutter dostáva na slobodu. Frost je však odhodlaný za každú cenu vraha dostať naspäť do väzenia. Pomocnú ruku mu podá známa spisovateľka, ktorá roky o Cutterovi zbierala informácie. Vrah je však zakaždým šikovnejší, jeho kroky sú nepredvídateľné a čas pre ďalšie obete sa kráti. Zvrátená hra začína.

„Frost vždy koná správne, aj keď tým môže niekomu ublížiť.“ „Áno, počul som. Preto som si ho vybral.“ „Dávaj si naňho pozor. Je lešpí policajt ako ja.“ „Skutočne?“ „Presne tak. Si bystrý, ale on je bystrejší.“ „Potom to bude zaujímavé? Aj on bude podvádzať, aby nado mnou vyhral? Tak ako vy?“ „Vari neočakávaš, že sa ti ospravedlním za to, že som nehrala podľa pravidiel?“ „Nie. Otázka znie tak, ako ďaleko ste ochotná zájsť, aby ste ma zastavili.“

Brian Freeman v žiadnom prípade nezaspal na vavrínoch a po úspešnom Nočnom vtákovi ponúka čitateľom ďalší perfektný triler  s prvkami krimi a psychologickej sondy.

Freeman už v úvode čo to publiku naznačí a skúsenejší čitateľ pochopí, že ide opäť o mrazivý a dobre premyslený román. Aj tu sa stretávame so známym inšpektorom Frostom, ktorý je zástancom spravodlivosti za každú cenu. V tomto prípade kladie autor do popredia otázku, či je správne, aby sa dostal na slobodu vrah, ktorý zavraždil sedem žien len preto, že boli proti nemu nastražené dôkazy. Pre Frosta je to veľká výzva, a tak od začiatku niet pochýb, ako sa rozhodne. Čitateľ pozná vraha od prvej strany, vie, čoho sa dopustil, Frost ho dokonca konfrontuje vo väzení. V tomto bode nastáva akési neviditeľné puto medzi oboma postavami, no autor sa to snažil šikovne zamaskovať. Kým Cutterovi ide o to, aby sa dostal na slobodu, Frost túži po spravodlivom procese aj za cenu toho, že vrah bude prepustený. Je zaujímavé sledovať, ako sa s tým Freeman ukážkovo popasoval. Kým vrah sa stáva nočnou morou pre obyvateľstvo, čestný Frost počúva svoj vnútorný hlas, ktorý ho ešte nesklamal.

Príbeh je od začiatku dobre našliapnutý, dusná atmosféra hustne každou prečítanou stranou. Freeman ide priamo k veci, vyhýba sa zbytočným statickým opisom, čo len zvyšuje gradáciu textu a čitateľ je motivovaný k ďalšiemu čítaniu. Text je čistý, farbistý, s jemnými známkami humoru, ale aj uštipačnej irónie, autor nezahlcuje zbytočným balastom. Napätie rastie, Freeman je majster slova, dokáže na čitateľa preniesť strach, obavy, smútok, či hnus, no aj veľké odhodlanie a pokoru. Ako vidno, autor nevynecháva žiadne emócie, čo ocení každý čitateľ. Vnútorný hlas sa tak nestáva len jednoduchým bezduchým čítaním, ale dostáva sa publiku hlbšie pod kožu a stáva sa osobnejším.


Freeman vás núti dopredu premýšľať, no prichytíte sa pritom, že autorov zámer odhadnúť neviete. V konečnom dôsledku je vám to jedno, pretože príbeh je tak zamotaný, že ho nechcete vôbec dočítať. No pozor! Je to len vaše zbožné želanie. Freeman vás dokáže tak ovládnuť a zmiasť, že budete len oči otvárať.
Publikum má možnosť sledovať dve dejové línie príbehu. Vyšetrovateľa Frosta, jeho kroky, ktoré vedú na začiatok vyšetrovania, ako aj vzťah s bratom, či ženami, ktoré sa objavujú po jeho boku. Freeman však dáva priestor aj vrahovi. Tým, že je jeho totožnosť známa, čitateľ tak môže sledovať jeho ďalšie plány po prepustení z väzenia, ale aj jeho minulosť, ako sa to všetko začalo. Autor nám ako na tácke ponúka priamy pohľad do jeho chorej mysle.

Freeman detailne rozpitváva každý vzťah, a tak má čitateľ dokonale ucelený pohľad na všetky dôležité aspekty každej jednej postavy. Brian Freeman píše tak pútavo, že jeho Vnútorný hlas je doslova návykový. Nič dookola neexistuje, len tancujúci text pred vašimi očami. Príbeh sa stáva osobnejším, hrôza nepozná hranice a rýchlosť čítania sa zvyšuje na maximum.

Vnútorný hlas vás celkom pohltí svojou atmosférou a nabije adrenalínom.  Hrá sa s hrôzou. Vnútorný hlas je perfektná pochúťka pre milovníkov trilerov, kde prím hrá výborný autorov rozprávačský talent. Odporúčam pre všetkých, ktorí od knihy očakávajú viac ako len štandardný krimi román.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára