6. 10. 2019

Ruth Ware - Žena v kajute 10


Kategória: Nootropiká/Vitamíny

Účinné látky: Zlepšuje zrak. Stimuluje mozog. Pôsobí preventívne proti nezáujmu okolia. Posilňuje nervové bunky.

Dávkovanie: Najlepšie užívať posediačky, zajedať sladkým. Čítať v kruhu rodiny, aby ste nemali pocit osamelosti. Nechávajte otvorené dvere.:) Počet tabliet – 352.

Vedľajšie účinky: Nečítať na palube žiadnej lode.:) Radšej v pokoji pohodlia svojho domova, inak hrozí morská choroba a zošalenie.:) Strach z vody a klaustrofóbia.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Myslíte si, že je dobre spoliehať sa na svoj úsudok? Že vás mozog nedokáže oklamať? Máte pocit, že sa dobre poznáte? Ste presvedčení, že to, čo vidíte a počujete musí byť zaručene pravda? Veríte v niečo, čo neexistuje?

Neznámy vlámač ju prepadol v byte. Odvtedy má nočné mory a obavy o svoj život. V práci túži postúpiť, už nechce byť len obyčajnou redaktorkou. Ani jej vzťah s Judahom nie je práve najlepší. Aby si utriedila myšlienky posledných dní, prijme ponuku svojej šéfky, aby sa zúčastnila na plavbe prepychovej výletnej lode. Pre Lauru je to obrovská výzva a ako zástupca médií sa ocitá na palube Aurory. No namiesto toho, aby si užívala luxus, ktorý sa jej ponúka, spustí poplach. Je presvedčená, že v noci počula výkrik a zvuk, akoby niekto spadol do vody. Personál lode je jej k dispozícií, aby sa dopátrala pravdy. Laura je však zhrozená z toho, že žiadny cestujúci nechýba, kajuta údajne zmiznutej ženy nebola obývaná a každý si užíva plavbu, akoby a nič nestalo. Je na konci s nervami, pretože je uväznená na palube s vrahom. Ani za nič na svete si nechce priznať, že sa zmýlila, i keď...

Ale ja som niečo určite počula. Niečo ma vytrhlo zo spánku, tep sa mi zrýchlil na dvesto úderov za minútu, dlane mi zvlhli od potu a bola som presvedčená, že niekde nablízku je žena vo vážnom nebezpečenstve. Navyše som dobre vedela, aké to je, byť na jej mieste – v okamihu si uvedomiť, aký neuveriteľne krehký môže byť život a že steny bezpečnosti sú v skutočnosti tenké ako papier.

Ruth Ware si pre všetkých priaznivcov kvalitnej literatúry pripravila napínavú až mrazivú jazdu, v ktorej nebudete vedieť, komu máte veriť a čo je pravda. Čitateľ spoznáva hlavnú postavu, ktorá bojuje s vlastnými pochybnosťami a často až chorými predstavami, navyše trpí úzkosťami a panickými záchvatmi. Siaha po poháriku či antidepresívach. Ženská hrdinka od začiatku nevzbudzuje u čitateľa dôveru a nemá ani kladný náboj, ktorý by zaujal. Presne takto autorka vykreslila hrdinku, ktorej konanie a uvažovanie vám zaručuje, že s knihou strávite pár príjemných večerov.

Aj napriek tomu, že v románe vystupuje viac postáv, autorka si každú jednu poriadne preklepla, a tak nebudete mať žiadny problém s ich poznaním. Každý jeden hrdina je atypický, často budete mať pocit, že v príbehu zohráva len malú rolu, no opak je pravda. Ruth Ware vás až dokonale prevedie interiérom lode, stačí, ak zavriete oči a na základe jej podrobných opisov, si dokážete živo predstaviť fungovanie personálu, dobrodružnú atmosféru, hluk a vravu cestujúcich, či jednotlivé situácie, ktoré vás budú miestami znepokojovať. Ruth Ware má tú schopnosť, že vám dokáže vliezť do hlavy. Pohráva sa nielen s mysľou hlavnej postavy, ale aj s vašou. Dlho však netušíte, kto je vrah a komu máte veriť.


Dynamika textu je priamo úmerná napínavosti a nebezpečným scénam, ktoré zažíva hlavná hrdinka. Krimi prvky a skvelé herecké stvárnenie ženskej postavy len umocňujú dôveryhodnosť deja. Publikum sa počas celého čítania pýta, či to, čo sa hlavnej postave deje, je reálne, alebo je to len jej prehnaná predstavivosť vyvolaná démonmi a panikou, ktorú pociťuje z nedávno prežitej traumy.

Chvíľu som sa na nič nezmohla. Stála som ako soľný stĺp a upierala oči na kvapkajúce písmená. Srdce mi tak bolo, až som si myslela, že sa povraciam. V ušiach mi zvláštne hučalo a počula som akési vzlyky, ako keby niekde kňučalo vystrašené zviera – bol to strašný kvikot na polceste medzi hrôzou a bolesťou a iba zvláštna, oddelená časť môjho ja vedela, že tie zvuky vydávam ja.

Autorka vierohodne a detailne spracovala vnútorný nepokoj hlavnej hrdinky, do popredia kladie jej vlastnú predstavivosť a zmiešané pocity. Neraz vás zamrazí v zátylku, no chytľavý dej vás núti neustále obracať strany. Príbeh je rozdelený do ôsmich častí, kapitoly sú primerane dlhé, celý text sa číta v podstate rýchlo. Občas môžu niekoho zaskočiť zdĺhavé opisy postáv či prostredia, ale autorka tak len umocňuje váš zážitok z čítania.  Inak je obsah ľahko stráviteľný, takže aj napriek väčšiemu rozsahu knihy nie je text rozvláčny.

Žena v kajute 10 je detektívny príbeh vyrozprávaný moderným britským štýlom, kde sa autorka viac zameriava na prelínanie skutočnosti s predstavami, hľadá stopy po vrahovi až ku konečnému logickému rozuzleniu. Nechýba tajomno a mierna mysteriózna atmosféra s poriadnou dávkou strachu.
Žena v kajute 10 je skutočná lahôdka pre tých čitateľov, ktorí majú radi prekvapivé zvraty, napäté a nebezpečné situácie, oscilovanie medzi realitou a predstavami, kde vás klaustrofóbia omína z každej strany. Ak hľadáte viac psychológie či logické myslenie, tak v tomto príbehu to zaručene nájdete.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Lindeni a Albatros Media Slovakia.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára