10. 12. 2018

Darina Hamarová - Posledná kniha


Večná aj po smrti



Kategória: Vitamíny/Nutričný prípravok

Účinné látky: Blahodarne pôsobí na pokožku. Má upokojujúce účinky na stav duše. Hydratuje, zjemňuje, zvláčňuje a miluje.

Dávkovanie: Doprajte si medový kúpeľ s vonnými sviečkami. Nadýchajte sa zamatovej vône ihličia, urobte si šípkový čaj. Počet tabliet – 296.

Vedľajšie účinky: Blokuje účinky hnevu. Spôsobuje popraskanie brušká prstov od zvierania knihy.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Čo všetko je človek ochotný urobiť pre lásku? Keď túžba po sláve dokáže zničiť ľudský život. Keď vám samoľúbosť a neopätovaná láska zatemní srdce.

Grófka Charlotte de Griése dostane od ministra polície ponuku. Buď si vykúpi svoj život a odovzdá Francúzsku svoje majetky a peniaze, a odíde žiť do inej krajiny alebo zomrie rukou kata. Charlotte je odhodlaná nepoddať sa cisárovi a radšej si siahne na život, akoby sa mala podriadiť človeku, ktorého nenávidí. Úmysel zomrieť jej však prekazí jej oddaný služobník a s jeho pomocou uteká tajnými podzemnými chodbami Francúzska. Ukryje sa v bývalej pekárni svojho otca. Pomôcť jej môže len jediná osoba, no grófka vie, že jej v minulosti ublížila a vzala jej to najcennejšie. Ak však chce prežiť, je nútená skloniť hlavu a odhaliť svoje podlé činy. Prečo dlhé roky väznila na svojom zámku nádejného spisovateľa? Kto v skutočnosti bola grófka Charlotte de Griés?

„Mladosť mnohokrát bolí. Niekomu preletí životom ako vták ohnivák, ani si ju nestihne vychutnať, inému sa zasa vlečie ako slimák. No každý z nás môže povedať, že tu bola a čo mohla, to vykonala, zlé i dobré, pretože to všetko patrí k nej. Tak to už chodí. Lenže slnko zohrieva zem naďalej a pomáha rásť kvetom. O tom je pobyt človeka na tomto svete.“

Darina Hamarová sa dostala do povedomia slovenských čitateľov autobiografickým románom Životom nekráčam sama. Odvtedy pretieklo veľa vody a Hamarová si na svoje konto pripísala ďalšie štyri knihy. Autorka sa vo svojich dielach venuje skutočným ľudským osudom s reálnym základom. V jej románoch dominujú komplikované vzťahy a hrdinovia neraz siahajú na dno svojich síl. Posledná kniha je však príbeh z úplne iného súdka. Hamarová presedlala na iný žáner a čitateľom tentoraz prináša historický román odohrávajúci sa vo Francúzsku na konci 18. a začiatku 19. storočia.

Publikum sa ocitá v roku 1815, kde spoznáva ženskú postavu, ktorá uteká podzemnými chodbami Francúzska, aby si zachránila život. Autorka však zavedie čitateľa ešte hlbšie do minulosti a vracia sa do detstva a mladosti Charlotte. Čitateľ ponorený do deja sa stáva svedkom života pekárovej dcéry, ktorá má však vyššie ambície, ako len piecť chlieb pre francúzsky ľud. Objavuje v sebe zmysel pre obchodovanie a naplno v nej prepukne túžba stať sa šľachtičnou. Autorka stručne opisuje život chudobnej dievčiny, prichýlenie najdúcha ako aj smrť otca. Príbeh naberá na gradácii vo chvíli, keď sa z pekárovej dcéry stáva najbohatšia žena Francúzska.

Prínosom románu je, že sa Hamarová držala skutočných historických faktov a príťažlivo vykreslila reálie vtedajšieho Francúzska. Čitateľovi hodnoverne približuje známe francúzske miesta a historické pamiatky ako je Notra Dame, Cintorín neviniatok, most básnikov Pont Neuf, či známy palác Versailles. Publikum spoznáva Napoleona na konci jeho vlády či stáva sa nemým pozorovateľom popravy Ľudovíta XVI.

Tam v škatuľke sú listy, ktoré mi ten muž písal. Ani na jeden z nich som mu neodpovedala. Dôvod? Nikdy som ich nečítala. Prirodzené, však? Nie! Pretože nevidomosť ma neospravedlňuje. Mala som urobiť všetko pre to, aby som zistila, prečo je tam, kde je a čo mi píše. Zo strachu pred sebou som utiekla. Nechala som ho napospas osudu.

Palec hore dávam Hamarovej za veľkú odvahu, pretože presedlať zo súčasných príbehov do históriou nabitého románu je veľké umenie. Body dávam za naštudovanie faktov a verné vyobrazenie politickej situácie vtedajšieho Francúzska. Príbeh vás očarí svojou okázalou a romantickou atmosférou, ktorá dýcha z každej strany. Pojednáva však aj o bytí človeka a jeho poslaní na svete, odkrýva najkrajší cit a odhaľuje krásne myšlienky.

Publikum sleduje príbeh z dvoch dejových rovín. Okrem osudu Charlotte, ktorá je žena plná rozporov a citovej nestálosti, spoznávate chudobného básnika, ktorý má v deji veľké opodstatnenie. V druhej časti sledujete kroky grófky Saint-Claire a jej opatrovateľky Louise, mladého dievčaťa z vidieka, ktorá odhalí tajomstvo svojej zamestnávateľky a priateľky zároveň. V závere sa oba príbehy krásne spoja v jeden harmonický a nádherný celok s dojímavým rozuzlením.

V texte nájdete slová pretkané poéziou, clivotou a nenaplnenou láskou, ktoré vás zasiahnu priamo do srdca. Hamarová sa pohráva s emóciami čitateľa, a pritom poukazuje na rozdielnosť v spoločenskom postavení. Oproti sebe stoja bohatstvo, lesk a postavenie šľachty, ktorú dotvára láska chudobného básnika, vášeň k literatúre a nižšia spoločenská vrstva. Okázalosť a honosnosť Francúzska zatieňujú lacné študentské krčmy, burgundské víno a zmysel pre romantiku.  

Aj keď čitateľ očakáva zaľúbený príbeh, autorka zvráti dej a jedným ťahom zmení sled udalostí, postavy menia charaktery a príbeh naberá na zaujímavosti a dramatickosti, no pod povrchom zrady, nezáujmu, cynizmu a falošných sľubov drieme láska, vášeň a neskutočné priateľstvo. Hamarová vytvára zaujímavé situácie, čitateľa zavádza a zásobuje ho novými informáciami.

Ak ste milovali príbehy o krásnej Angelike tak Posledná kniha vás uchváti a podmaní si vaše srdce. Silný, emotívny a zamilovaný príbeh o láske, nenávisti, priateľstve, ale aj zrade, tvrdej rivalite, splnených snoch a nespútanej vášni vás prenesie na kráľovský dvor, okúsite chuť písaného slova, zacítite vôňu čerstvého pečiva, aby ste sa vzápätí ponorili do osídiel francúzskeho šarmu, elegancie, špiny a búrlivých dramatických udalostí v historickom Francúzsku.  Posledná kniha udrie na strunu mnohým čitateľom, ktorých zaujíma história pretkaná s láskou.

Na lásku nepotrebujeme oči, na lásku nám stačí srdce.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Motýľ.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára