6. 11. 2018

Shari Lapenová - Cudzinec v dome


Láska alebo len veľkolepá ilúzia

Kategória: Antibiotiká/Imunomodulátory

Účinné látky: Zlepšuje vnímanie a otvára oči. Dodáva sebavedomie.

Dávkovanie: Najlepšie užívať večer so šálkou čaju alebo si nalejte biele víno. Zapáľte si vonnú sviečku a vyložte si nohy. Počet tabliet – 286.

Vedľajšie účinky: Nedôvera okolia. Pozor na šoférovanie! Paranoja. Nábeh na stalking.

Čo by ste mali vedieť skôr, ako si knihu TU kúpite:  Čo všetko sme ochotní urobiť, aby nám verili iní? Klamať, manipulovať či dokonca zabíjať? Prečo? Lebo chceme mať to, čo nemôžme? Pre pocit moci, dôležitosti alebo nenávisti? Alebo preto, že sme jednoducho takí zaslepení?

Keď sa Tom vráti večer z práce, svoju manželku doma nenájde. Dvere nie sú zamknuté, v kuchyni stojí nedokončená večera tak isto aj zabudnutá manželkina kabelka a peňaženka. Od polície sa dozvie, že jeho manželka mala autonehodu a leží v nemocnici. Karen sa preberie, no na nič sa nepamätá. Tom sa snaží zistiť, prečo tak náhle odišla z domu a čo robila v nebezpečnej štvrti. Keď ju polícia začne podozrievať z vraždy, aj v Tomovi hlodajú pochybnosti. Čo skrýva Karen? A kde bol v čase vraždy Tom? Čo sa vlastne stalo? Spomienky sa však derú na povrch. Karen má oporu v najlepšej priateľke, no nie vždy je všetko tak, ako to vyzerá.

Tom je stále v čakárni na urgentnom príjme, horúčkovito chodí sem a tam. Pokúša sa rozpamätať, či bolo v posledných dňoch na jeho manželke niečo iné, niečo nezvyčajné. Nič mu nenapadá, ale mal toho teraz v robote veľa. Že by čosi prehliadol? Dofrasa, čo robila v tej časti mesta? A prečo sa tak hnala? To, čo mu o jej dnešnom správaní povedal ten policajt, sa k nej absolútne nehodí a Tom tomu jednoducho nedokáže uveriť.

Cudzinec v dome vás zaujme od prvých strán. Shari Lapenová už v začiatkoch nahlodá čitateľa, no len v náznakoch opisuje skratovú situáciu hlavnej ženskej postavy. Vytvára mierne napätie a núti  publikum, aby sa hlbšie ponorilo do deja. Len okrajovo predstavuje hrdinov, viac sa zameriava na ich konanie. Kníh, kde sa hlavná ženská postava preberie v nemocnici so stratou pamäti, je na knižnom trhu neúrekom. Môj skepticizmus sa zmenil na zvedavosť vo chvíli, keď autorka do deja šikovne zakomponovala vraždu a v tom momente sa z obyčajného ženského románu stáva triler s kriminálnou zápletkou. Príbeh plynie pozvoľna bez zbytočných opisov, živé dialógy obohacujú na prvý pohľad fádny dej a napínavosť si hľadá svoje stále miesto.

Čitateľ je na pochybách, nevie, akým smerom sa bude dej vyvíjať. Autorka je skúpa na slovo, venuje sa pocitovej stránke zúčastnených. Príbeh sa strieda v dvoch rovinách. Publikum s vyšetrovateľmi pátra po vrahovi, no zároveň netrpezlivo čaká, či sa hrdinke vráti pamäť a postupne odhaľuje tajomstvá, ktoré skrýva. Vynára sa otázka, či amnéziu len predstiera, aby zahladila stopy, ktoré vedú do minulosti, alebo skutočne stratila pamäť a na svoje skratové konanie si nespomína, čo čitateľov ovplyvňuje do značnej miery, aby s veľkým očakávaním zotrval v čítaní.


Je nemožné premýšľať, je to ako byť uprostred bitky. Karen sa na nepohodlnej prični v cele v suteréne policajnej stanice schúli do klbka. Pokúša sa nestratiť hlavu, keď noc plynie tak pomaly. Obklopujú ju ožrani a prostitútky, je tu neznesiteľný smrad. Snaží sa dýchať len ústami. Celu má zatiaľ iba pre seba, ale zakaždým, keď začuje kroky a krik a keď policajti dovedú niekoho ďalšieho, sa bojí, že otvoria dvere a hodia jej sem spolubývajúcu.

Príbeh naberá na obrátkach vo chvíli, keď si hlavná postava začína spomínať, no ani v tomto prípade to nie je také príznačné. Autorka siahla po stokrát prežutej zápletke, no skúsenejší čitateľ ju kdesi v podvedomí očakáva, no vôbec mu to nebude prekážať, lebo chutí inak. Lapenová vie, že ak chce príbehom ohúriť, musí vytiahnuť nový tromf. Na scénu prichádza záhadná postava, ktorá je posadnutá pozorovaním života hlavných hrdinov. Dej sa zamotáva, napätie je priamo úmerné zvedavosti a autorka si aj naďalej dokáže udržať čitateľovu pozornosť.

Lapenová nič nenechala na náhodu a čitateľ má možnosť sledovať román z viacerých uhlov pohľadu. Všetky postavy majú čo publiku povedať. Každá jedna niečo skrýva alebo bojuje so svojimi démonmi. Na nič sa nehrajú a ukazujú svoje pravé je.  Lapenová odhaľuje vyšetrovanie, odkrýva fakty, čitateľa zavádza do poslednej chvíle. Dve ženy, jedna vražda, jasný motív a láska k jednému mužovi.

Cudzinec v dome poteší predovšetkým ženské publikum, ktoré vyhľadáva nenáročné trilery, no obľubujú v deji napätie, nebezpečenstvo a množstvo zvratov. Ľahké oddychové čítanie, ktoré vám spríjemní niekoľko večerov a vy sa po prečítaní budete na svoje okolie pozerať inými očami, lebo nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára