17. 8. 2018

Rosalee de la Forêt - Bylinková alchýmia liečivých rastlín a korenín

Všetci milovníci zdravého životného štýlu sa môžu tešiť na novú motivačnú knihu z dielne vydavateľstva Motýľ.
Nadšenci týchto publikácií sa dozvedia prostredníctvom rozprávania rôzne tajomstvá, ktoré príroda ukrýva.
Dozviete sa, ako môžete naše bylinky a koreniny efektívne používať a kombinovať v kuchyni. Naučíte sa pripravovať každodenné pokrmy a nápoje, či liečivé tinktúry tak, aby liečili vaše telo a myseľ.
Bylinková alchýmia vychádza 14. septembra.



Túžite získať viac energie, zlepšiť svoje trávenie
či zabezpečiť si lepší spánok?

Svetoznáma bylinkárka Rosalee de la Foret vás vo svojej unikátnej knihe zavedie do sveta najznámejších bylín a korenín a prezradí vám ich tajuplné liečivé účinky.

V knihe Bylinková alchýmia spája starovekú múdrosť s moderným vedeckým poznaním a vkladá moc klasických byliniek a korenín, ako sú baza, šípky, škorica či klinček, znova do vašich rúk. Prostredníctvom veľmi osobného rozprávania vám Rosalee prezradí tajomstvá, ako tieto bylinky a koreniny efektívne používať a kombinovať pri každodennej príprave pokrmov, nápojov, liečivých mastí a tinktúr tak, aby liečili vaše telo i myseľ.

V knihe nájdete recepty napríklad na škoricový čaj, ktorý upokojí podráždené hrdlo, kardamómovo-čokoládový koláč pre zdravé srdce, cesnakový hummus na podporu imunity či návod, ako si pripraviť balzam z kajenského korenia na uvoľnenie svalov.
Tak vstúpte s nami do kúzelného sveta bylinkovej alchýmie a získajte všetky vedomosti, ktoré potrebujete na obnovenie a udržanie svojho zdravia.


Úryvok:


Každé jedlo ponúka príležitosť dodať organizmu živiny, a tým posilniť jeho zdravie. Obohatenie stravy o byliny a koreniny vám prinesie množstvo priaznivých účinkov. Bylinky a koreniny vám dodajú dôležité výživné látky a prirodzenú energiu, zabezpečia zdravé starnutie, uchránia vás pred chorobami, urýchlia hojenie rán a posilnia telesné funkcie. Navyše správna liečba bylinkami v kuchyni je neškodná a oveľa zábavnejšia než hltanie bylinných kapsúl alebo pitie bylinných tinktúr. Možno sa pýtate, ako môže niečo z  kuchynskej linky výrazne ovplyvňovať toľko rôznych oblastí zdravia. V druhej časti tejto knihy sa dočítate o konkrétnom pôsobení každej rastliny, no ešte predtým uvediem niekoľko všeobecných bodov týkajúcich sa účinkov bylín a korenín. 

BYLINKY POSILŇUJÚ TRÁVENIE 
Jedno zo základných tvrdení bylinkárstva je, že najviac chronických ochorení sa začína zlým trávením. Ak organizmu v  strave neposkytnete potrebné živiny, nemôžete byť zdraví. Mnohé bylinky, ktorými dochucujeme jedlá už tisíce rokov, sa spočiatku nezačali používať iba preto, že dobre chutia, ale najmä preto, že pomáhajú s trávením. Nanešťastie sa často stretávam s ľuďmi, ktorých zažívacie ťažkosti trápia tak dlho, že ich už považujú za prirodzenú súčasť života. Ako profesionálna bylinkárka som pracovala so stovkami pacientov, ktorí ma požiadali o pomoc s rôznymi problémami spojenými s chronickým ochorením, pričom ťažkosti s trávením mávnutím ruky označili za „normálne“. Keď začnú užívať byliny a koreniny na posilnenie trávenia, často si uvedomia, že sa zbavili aj mnohých iných neduhov.

BYLINKY POSILŇUJÚ IMUNITU 
V  čase infekčných ochorení môžu bylinky nášmu organizmu účinne pomôcť posilnením imunitného systému, čo je zrejme najlepšia ochrana pred patogénmi, ktoré spôsobujú choroby. Oslabený imunitný systém zvyšuje riziko nákazy a nesie podiel viny aj na vzniku rakoviny, autoimunitných ochorení a sezónnych alergií. Bylinky dokážu posilniť a vzpružiť imunitu tak, že bude fungovať správne. Bylinky a  koreniny prospievajú zdraviu z  viacerých hľadísk. Zlepšujú trávenie, posilňujú imunitu, prebúdzajú zmysly a do života prinášajú radosť. Aby ste z liečivých rastlín vyťažili čo najviac, užívajte ich v štedrých dávkach každý deň. Nestačí si posypať polievku štipkou bylín a korenín. Každé jedlo vnímajte ako príležitosť obohatiť svoj život množstvom byliniek, ktoré upevnia vaše zdravie. Tak sa používa strava ako liek!


Odkiaľ vieme, že bylinky skutočne účinkujú? Keď si budete čítať o prospešnosti a prínose bylín, možno vám začnú v hlave vŕtať otázky… Skutočne to bylinky dokážu? Odkiaľ to vieme? Čo ak si autorka vymýšľa? Pri učení sa o rastlinách si musíte uvedomiť, že poznatky o ich liečivých účinkoch nepochádzajú len z jedného zdroja. Historické pramene dokazujú, že bylinky sa v liečiteľstve využívajú už tisíce rokov. Sú pevnou súčasťou osobného i pracovného života mnohých súčasných bylinkárov, ktorí sa s verejnosťou delia o svoje skúsenosti. Okrem toho, samozrejme, stúpa počet vedcov, ktorí publikujú štúdie o liečivých účinkoch rastlín.



OD HISTORICKÝCH PRAMEŇOV K SÚČASNÝM BYLINKÁROM 
Prvá písomná zmienka o využití byliniek na liečebné účely pochádza spred viac ako piatich tisícročí. Odvtedy sa napísalo a zachovalo množstvo významných textov, ktoré nás ovplyvňujú dodnes. Aj keď sa k starším publikáciám prirodzene správame skepticky, nájdeme v nich mnohé myšlienky, ktoré obstáli v skúške času. To, že niektoré informácie v texte sú zastarané, ešte neznamená, že v ňom nenájdeme nijaké zrnká múdrosti. Súčasní bylinkári často dokazujú pravdivosť historických prameňov vlastnými osobnými a klinickými skúsenosťami. Čerpajú z minulosti a zároveň tradíciu rozvíjajú tým, že objavujú nové možnosti využívania liečivých bylín. Bylinkári sa prostredníctvom kurzov, škôl, konferencií a organizácií, medzi ktoré patrí napríklad Spolok amerických bylinkárov, delia o svoje skúsenosti, úspechy a prípadové štúdie, ktoré sú cenným zdrojom informácií o bylinách a koreninách.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára