2. 9. 2017

Brad Parks - Mlč ako hrob

Je smrť vykúpením?
Kategória: Vitamíny/Nootropiká
Účinné látky: Výrazne prispieva k prenosu nervového vzruchu. Zlepšuje koncentráciu. Nabáda k pravdovravnosti.
Dávkovanie: Uvarte si hrniec kávy alebo čaju a šup do postele. Pomáha pri závislosti na facebooku. Užívajte v menších dávkach 50-70 strán denne. Počet tabliet – 464.
Vedľajšie účinky: Chorobná závislosť na vlastných deťoch. Averzia na  telefóny. Nočné mory a nespavosť.
Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Keby Vám uniesli deti, čo by ste robili? Mlčali by ste alebo prehovorili za cenu toho, že stratíte všetko?
Šťastný a pokojný život sudcu Sampsona zmení jedna esemeska. Pravidelné plávanie s dvojčatami manželka zrušila. V správe Scottovi oznámila, že deti vyzdvihne zo školy ona a berie ich  k lekárovi na prehliadku. Večer sa vráti Alison domov sama, bez detí. Vysvitne, že žiadnu správu manželovi neposlala. Neznámy hlas im v telefóne oznámi, že ak sa sudca nebude riadiť pokynmi, ktoré dostane a nevynesie rozsudok, aký volajúci požaduje, svoje deti viac neuvidí. Sudca Sampson stojí pred najťažším rozhodnutím svojho života. Zachráni svoje deti alebo pošle na slobodu zločinca? No nebezpečná hra sa len práve začína. Nič nie je také ľahké, ako sa na prvý pohľad zdá. Sudca začína pochybovať aj o svojej manželke. Má Alison prsty v únose detí? Bola by toho schopná? Sudca Sampson sa stáva bábkou v rukách najväčšieho súdneho procesu všetkých čias.
„Oslobodiť Skavrona? Po tom, čo som si práve vypočul? Akoby som také niečo mohol urobiť Thomasovi Byrdovi a jeho žene? Mohol by som potom mať ako sudca či ako ľudská bytosť štipku úcty k sebe? A predsa som vedel, že nemám na výber. Nenávidel som sa za to, ako rýchlo som prišiel k tomuto sebeckému záveru. Nech však urobím so Skavronom čokoľvek, Dylanovi Byrdovi tým život nevrátim. Na druhej strane, moje deti ešte žijú. Majú prednosť.
Bradovi Parksovi sa podaril husársky kúsok a to, že hneď v úvode dokáže čitateľa zaujať a pritiahnuť k deju. Jednoduchým štýlom písania vťahuje čitateľov do napínavého deja. Už prvé riadky zaváňajú nebezpečenstvom a napätím. Príbeh nie je vôbec prvoplánový, čo dokazuje rozvinutá dejová línia a mnoho menších vstupov do myslenia a konanie vedľajších postáv.
Autor sa stavia do pozície rozprávača, no nezabúda ani na iné postavy a ich pôsobenie v deji. Veľkým plusom je fakt, že Parks sa väčšinou venoval vnútornému rozpoloženiu postáv, čo nebýva u mužských autorov zvykom. Bez problémov vykresľuje pocitovú a emočnú stránku hrdinov. Najviac sa sústreďuje na hlavnú postavu. Parks stručne, no výstižne rozoberá pozadie všetkých zúčastnených, no základ príbehu tvoria rýchlo plynúce dialógy, premyslené situácie a krátke opisné časti. Napätie sa zvyšuje počtom prečítaných strán. Autor vierohodne vykresľuje počínanie únoscov, ako aj strach a obavy oboch rodičov.
Dievčatko cez noc takmer zomrelo. Mladší brat predpokladal, že sa naň vykašlú. Ale starší brat – nevedel presne, ako by ich zamestnávateľ zareagoval na náhodné zabitie unesenej – odišiel kúpiť voľajakú antihistamínovú tekutinu a podarilo sa mu ju naliať malej do hrdla.
Čitateľ sa stáva priamym svedkom kompromitujúcich situácií. Parks ponúka vo veľkom štýle reálny pohľad do špinavej politiky. Poukazuje na skorumpovanie súdnictva a federálnych zákonov. Odhaľuje nekalé praktiky vysokopostavených funkcionárov, ako aj rozoberá silný tlak bulváru na jedinca. Na druhej strane však s veľkou ľudskosťou bojuje proti všetkému. Hlavná postava je rozpoltená a  čelí dvom tváram. Kto vyhrá? Otec alebo sudca?
Aj napriek rozsahu knihy sa Mlč ako hrob číta ľahko a rýchlo. Občas vás môžu zaskočiť siahodlhé opisy, no určite sa v nich nestratíte. Román má sedemdesiatsedem kapitol a autor opakovane a nenútene strieda scény z miesta bydliska, práce sudcu, či úkrytu únoscov. Brad Parks udržiava v permanentnom napätí vašu pozornosť. Informácie dávkuje vo veľkom množstve, no darí sa mu u čitateľa vzbudiť maximálnu koncentráciu. Pútavý štýl autora a bohatý dej s nekomplikovaným príbehom pritiahne vašu pozornosť.
Mlč ako hrob je výborne spracovaný triler s prvkami krimi a nebezpečenstva. Prekvapivý, nečakaný a emočne vypätý záver vám vezme dych. Mrazenie v zátylku vystriedajú horúce slzy. Mlč ako hrob ponúka neokukanú zápletku a poteší všetkých milovníkov dobrej knihy. Ak hľadáte napätie, strach a nepredvídateľný dej, tak verte, že Mlč ako hrob vám ponúkne ešte viac. Román poteší rovnako ženy ako i mužov.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára