28. 7. 2018

Kelly Parsons - Neublížiš


Nie vždy sa ukáže bezpečnosť pacientov ako priorita

Kategória: Vitamíny/Nootropiká

Účinné látky: Odpútava od problémov. Napráva sebavedomie. Dáva druhú šancu.

Dávkovanie: Dávkovať vo väčších množstvách. Čítať sa dá kdekoľvek, no najlepšie užívať doma, v kruhu rodiny. Urobte si chladený nápoj a zajedajte sladkým. Počet strán – 432.

Vedľajšie účinky: Averzia na nemocnice. Strach z bielych plášťov. Rozbíja vzťahy na pracovisku.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Možno si myslíte, že nemocnica je bezpečné miesto a okrem vyliečenia sa vám tam nič nemôže stať. Opak je však pravdou. Čo všetko spôsobí jedna noc a dvaja pacienti?

Steve Mitchell je uznávaný chirurg. Svoju prácu miluje a je oddaný svojej rodine. Čaká ho povýšenie a manželka mu oznámi, že im do rodiny pribudne tretie dieťa. Vrásky na čele mu však robí jeden pacient, pán Bernard, ktorý sa po operácii nezotavuje tak, akoby mal. Navyše svojou nepozornosťou a prílišným sebavedomím skomplikuje priebeh jednej operácie a v ten istý deň záhadne zomiera aj pán Bernard. Nepríjemné udalosti ho dobiehajú a Steve sa trápi výčitkami svedomia a bezmocnosťou. Má strach z budúcnosti, stáva sa outsiderom a bojí sa dokonca aj operovať. Manželstvo dostáva vážne trhliny. Vtedy do jeho rozbitého života vstúpi krásna medička Gigi, ktorá ho zvedie a prezradí mu svoj šialený plán. Steve je zmätený, no Gigi sa mu vyhráža, že mu zničí kariéru aj osobný život. Rozpúta nebezpečnú hru, ktorej súčasťou má byť Steve. Ak vyhrá, pacient prežije, ale ak prehrá... Postupne však umierajú ďalší pacienti. Podarí sa Stevovi zvíťaziť nad stratégiou psychopatickej medičky? Dokáže zastaviť umieranie nevinných pacientov alebo bude čakať, kedy zomrie ďalší človek, aby si zachránil kariéru a súkromný život?

„Naše oddelenie malo roky vynikajúcu bezpečnostnú bilanciu a vám sa to podarilo za jediné popoludnie zmeniť. Všeličo sa prihodí, Steven, ale toto je neprijateľné.“ „Iste, pán doktor.“ „Ako priamy dôsledok vášho zlyhania máme na konte jedného mŕtveho pacienta, jednu pacientku v kritickom stave a na krku hrozbu dvoch súdnych sporov. Navyše dvaja moji chirurgovia – uznávaní profesori – sú os zlosti bez seba. Ani sa im nečudujem, keď si uvedomím, čo ste vykonali ich pacientom. Jeden z nich žiada, aby som vás rovno vyhodil.“

Kelly Parsons vo svojom románe Neublížiš rozpútal psychologickú hru kto z koho. Inteligentne napísaný román z lekárskeho prostredia sľubuje napínavé čítanie už  po úvodných stranách. Čitateľ sa tak stáva priamym účastníkom a sledovateľom Stevenovho počínania a správania sa. Kelly Parsons dokáže publikum vtiahnuť do deja, a to aj napriek dlhším opisným častiam, ktoré sú zaujímavým prvkom. Živo rozoberá život lekárov v Univerzitnej nemocnici, dokonca sa priamo venuje rôznym lekárskym postupom a operáciám, ktoré opisuje do podrobných detailov. Zachytáva diagnózu pacienta a následne sa venuje priebehu samotného úkonu. Napriek všetkým medicínskym pomenovaniam sa čitateľ vôbec nemusí obávať zložitých a cudzích názvov, autor všetko laicky vysvetľuje dopodrobna. Opisné časti sa striedajú s rýchlo plynúcimi dialógmi, vďaka tomu dokážete naraz prečítať väčší počet strán. 

Autor nezanedbáva ani hrdinov. Román zosobňuje väčšie množstvo postáv, no prechádza od opisu každej jednej cez charakterové vlastnosti až po jej konanie a prerod. Parsons nezabúda ani na vnútorné rozpoloženie hlavného protagonistu. Čitateľ sa stretáva s veľkým adrenalínom, ktorý Steve prežíva pri operáciách, bojuje s vlastným sebavedomím, strachom, ale aj so smrťou, keď víťazí jeho ego nad rozumom. Dynamika textu a napätie stúpa pri detailnom opise priebehu lekárskeho zákroku, ktorý sa skomplikuje. Publikum sleduje emocionálnu spúšť, ktorú zanechali na hlavnej postave oba prípady a následne jeho cestu, ktorá je na konci príbehu vykúpením z previnení. Spomenutý je aj súkromný život chirurga, v ktorom sa mu rúca manželstvo, kariéra mu upadá, čelí obrovským pocitom viny a strachu. Stráca postavenie v nemocnici, manželka ho upodozrieva z nevery a navzdory všetkému musí zastaviť vraha nevinných pacientov.

Publikum sa tak s veľkou vervou púšťa do ďalších strán. Autor vie zaujať a prinútiť čitateľa, aby zotrval ponorený do príbehu. Sled udalostí sa nabaľuje a rýchlejší spád v deji nastáva, keď na scénu prichádza ženská postava v podaní medičky Gigi. Publikum síce už vie, kto stojí za záhadným úmrtím, no zápletka hustne, udalosti sú strhujúcejšie a vynára sa mnoho otáznikov. Čitateľ je na pochybách. Hľadá dôvody a odpoveď na otázku: Prečo? Napätie nepoľavuje a príbeh sa číta akoby sám, čo má na svedomí výborný rozprávačský talent autora. Kriminálna zápletka dodala celému textu punc vážnosti a dobre vystavaná a premyslená koncepcia príbehu je zárukou kvalitného čítania.

„Ako si to myslela?“ nedám sa. S úsmevom sa zahľadí na strop. „Áno. Prečo nie?“ povie stropu. „Nech je to zaujímavejšie. S pánom Bernardom to bolo až príliš ľahké. Potrebujem náročnejší prípad. Výzvu. Tak prečo nie?“ Pozrie na mňa. „Pán Bernard bol iba začiatok. Ale v Univerzitnej nemocnici sú aj ďalšie problémy. A pán Bernard mi ukázal, ako ich mám napraviť. Zomrie ďalší pacient. Tak ako pán Bernard aj on doplatí na zdravotnícku chybu, ktorej sa dalo jednoducho predísť.“ Odmlčí sa. „Steve, zastav ma, ak sa odvážiš.“

Román nemá žiadne hluché miesta, krátke vety, či bohatá slovná zásoba ako aj živé dialógy a množstvo ironických prirovnaní ulahodí publiku každej vekovej kategórie. Neviem, či je príbeh len fikciou, no všetky fakty, udalosti a situácie sú podané tak vierohodne, že Neublížiš by som si vedela predstaviť aj v sfilmovanej verzii.

Neublížiš je zručne napísaný psychotriler s prvkami krimi a poriadnou dávkou napätia, v ktorom nie je núdza ani o dramatické okamihy či nepredvídateľné pasáže. Záver knihy stupňuje búšenie srdca, dráma vrcholí a celý príbeh sa uzavrie nad vaše očakávania.

Neublížiš poteší všetkých milovníkov kníh z lekárskeho prostredia, kde je krimi zápletka príjemným spestrením deja, v ktorom vám nie sú ľahostajné osudy hrdinov, ktorí nie vždy konajú príkladne. Upúta všetky vekové kategórie a román odporúčam aj tým, ktorí neinklinujú práve k medicínskym príbehom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu XYZ v spoločnosti Albatros Media Slovakia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára