27. 7. 2018

Ivan A. Backer - Vlak na slobodu


Náhoda či osud?

Kategória: Vitamíny/Sedatíva

Účinné látky: Podporuje ľudskosť. Dodáva nádej. Prehodnocuje vlastné pohnútky.

Dávkovanie: Dávkujte v menších množstvách. Počúvajte ezoterickú hudbu. Doprajte si bylinkový kúpeľ. Počet tabliet – 248.

Vedľajšie účinky: Preniká do hĺbky vrstiev kože a spôsobuje hnev. Negatívne pôsobí na myšlienky.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Vyhol sa hrôzam holokaustu a tento fakt ovplyvnil celý jeho život, jeho smerovanie a najdôležitejšie rozhodnutia, ktoré za ten čas urobil. Definuje zmysel života a otvára skutočnú hodnotu života.

Šťastné detstvo Ivana prerušili okupanti, ktorí v roku 1939 spustili vládu teroru v Československu. V priebehu šiestich mesiacov sa Ivan a jeho najbližší dostali do bezpečia. Ivan sa ako desaťročný zachránil transportom vypraveným do Veľkej Británie. Počas mnohých rokov vystriedal niekoľko anglických rodín, vyštudoval, presťahoval sa, získal americké občianstvo, oženil sa a založil si rodinu. Stal sa aktivistom a neskôr kňazom. Aj v dôchodku podporoval úsilie rôznych organizácií o dosiahnutie svetového mieru. Ivan Backer nikdy nezabudol na svoje najväčšie šťastie. Dodnes je vďačný osudu, že mohol prežiť plnohodnotný život.

Pamätám si, že v tých rokoch som v Prahe prežíval ideálne detstvo. Hudba bola pre mojich rodičov síce dôležitá a aj ja som ju rád počúval, ale nikdy som s nimi nešiel na koncert živej hudby. V tých časoch sa deti nebrávali na akcie „pre dospelých“. Veľmi ma tešila moja nezávislosť, pretože som mohol chodievať po meste sám v električke alebo pešo, a to dokonca aj na nenávidené hodiny hry na klavír.

Vlak na slobodu predstavuje skutočný príbeh Ivana A. Backera, ktorý sa po mnohých rokoch spätne vracia a spomína na svoje detstvo a udalosti, ktoré sa začali rokom 1939. Kniha zachytáva chronologicky celý život Backera počnúc príchodom nacistov do Prahy, jeho transport do Anglicka, ktorý mu zachránil život, ako aj roky v anglických rodinách, či jeho kroky dospelého muža.

Ivan A. Backer opisuje svoju životnú púť očami desaťročného chlapca a neskôr dospelého muža. Vnímavo a citlivo sa zameriava na svoje pocity, postoje a všetky rozhodnutia, ktoré ho formovali po celý život. Poukazuje na šťastné roky v detstve, spomína na priateľov a susedov, no veľkú pozornosť venuje svojej rodine a ďalším svojim najbližším, ktorí sa nevyhli hrôzam holokaustu. Prevádza publikum školskými rokmi či rôznymi kultúrami v Anglicku a v Amerike. Nepriamo však upriamuje pozornosť na vojnové udalosti, holokaust či bombardovanie okolitých miest, no zato pravdivo prikladá svoje dojmy, postrehy a emotívne zasahuje do ľudskej duše. Často sa zamýšľa nad otázkou bytia a ďalšieho osudu ako i neistej budúcnosti i napriek faktu, že šťastena stála pri ňom a nepoznal odvrátenú tvár neľútostnej vojny. S veľkou dávkou pokory a úprimnosti integruje význam svojej záchrany do zmysluplného života. Postupom rokov si čoraz viac uvedomuje svoje poslanie pre ľudstvo, robiť účelnú prácu a byť užitočný pre iných.


Znovu sme boli v pohybe ako korisť hľadajúca útočisko. V hustnúcom šere sme uvideli slabú siluetu našej lode. Vtedy som mal pätnásť rokov a nikdy som nebol na veľkej lodi, iba na trajekte, ktorý ma previezol cez kanál La Manche. Tešil som sa na cestu loďou, ktorá nás troch mala preplaviť z Anglicka do Ameriky – k novému životu. Môj brat Frank sa po vypuknutí vojny prihlásil k československej armáde v Anglicku a v tom čase bojoval na fronte vo Francúzsku.

Čitateľ sa tak stáva tichým pozorovateľom Backerovho života, s napínavosťou sleduje jeho konanie a apeluje na fakt, že bez ohľadu na vierovyznanie, farbu pleti či rôznorodosť krajín by sa hrôzy druhej svetovej vojny nemali opakovať. Dej je vyrozprávaný z pohľadu hlavnej postavy, ale už za pár strán zistíte, že k Ivanovi máte neuveriteľne blízko. Román má pre čitateľa aj informatívny charakter, nakoľko obsahuje informácie, ktoré pozná len osoba, ktorá sa stala súčasťou diania. Kniha je viac zameraná na opisné časti, no v žiadnom prípade nenudia, naopak, autor veľmi živo a jednoducho s miernou gradáciou vťahuje publikum do príbehu. Bez príkras vám predkladá svoje pocity, obavy z nového života, občasný strach či filozofické otázky, ktoré sú jadrom jeho života. Backer sa viac venuje hlavnej postave,  ide do hĺbky jeho vnútorného nepokoja a často rozmýšľa nad tým, prečo prežil, no občas sa vracia aj ku skutočným faktom temného obdobia.

Záver knihy patrí všetkým, ktorí boli v memoároch Backera spomenutí. V skratke sa venuje ich životu po vojne. V dodatkoch sa nachádza úprimná spoveď príbuzných, ktorí prežili hrôzy koncentračných táborov a pochod smrti. Toto čítanie je bolestivé, no je taktne spracované, čo ocení väčšina čitateľov.

Vlak na slobodu vás osloví obrovskou ľudskosťou, skutočnými faktami a nádejou, že človek ostal nažive, aby splnil svoj dlh osudu. Vlak na slobodu zaujme tých, ktorí obľubujú skutočné príbehy s pridanou hodnotou. Ak máte radi vojnové romány, no bez krviprelievania a zverstiev tak si knihu vychutnáte a zamyslíte sa nad skutočnou hodnotou života.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Motýľ.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára