5. 7. 2018

Christine Féret - Fleury - Dievča, ktoré čítalo v metre


Ako sa dá zo sveta urobiť knižnica?

Kategória: Nootropiká/ Antibiotiká

Účinné látky: Kniha, ktorá úplne zapadá do Literárnej lekárne. Pomáha utriediť myšlienky. Ponúka riešenia na problémy a hľadá cestu von z bludného kruhu starostí. Otvára nové obzory.

Dávkovanie: Užívať môžete kdekoľvek. V autobuse do práce, v čakárni u lekára či vo vani plnej peny alebo na deke v záhrade. Dávkovať len v malých množstvách. Počet tabliet – 190.

Vedľajšie účinky: Smútok po dočítaní, preto čítajte pomaly. Pozor! Na svoje knihy sa budete odteraz pozerať inými očami.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Čo urobíte, ak nájdete knihu na verejnom mieste? Samozrejme, že si ju vezmete a prečítate. Po niekoľkých dňoch ju však necháte na inom mieste pre iného čitateľa. Pekná myšlienka, však?

Juliette každý deň do práce cestuje metrom. Vždy v rovnaký čas a rovnakou linkou číslo 6. Je veľmi všímavá a rada pozoruje okolie. Svoju knihu už neotvára tak často, lebo všetku svoju pozornosť sústreďuje na cestujúcich, ktorí v metre čítajú. Zaujal ju muž v zelenom klobúku, ktorý rád číta o histórii hmyzu, zamilovaná mladá žena, ktorá obľubuje červenú knižnicu a vždy pri čítaní vyroní slzy, či stará dáma, ktorá vždy listuje v kuchárskej knihe. Jedného dňa však zmení trasu svojej cesty a spoznáva obyvateľov záhadného domu. To, čo Juliette objaví za bránou rozpadnutého domu ju natoľko ohromí, že je odhodlaná zmeniť svoj doterajší nudný život.

Čítala ležiac na bruchu na posteli, čítala učupená pri zábradlí galérie, keď tam práve prenikal teplý lúč slnka, čítala opretá lakťami o Solimanov pracovný stôl, čítala pri kuchynskom stole, keď pripravovala jedlo pre Zaidu, čítala, keď na panvici šikovne obracala steaky z mletého mäsa, keď vyprážala šampiňóny alebo miešala bešamelovú omáčku.

Dievča, ktoré čítalo v metre je malá, útla knižka, v ktorej sa skrýva obrovská výpovedná hodnota. Už samotná obálka vás láka, aby ste po knihe siahli. To, čo skrývajú stránky nabité textom, uchváti nejedného čitateľa. Dievča, ktoré čítalo v metre je nevšedný a očarujúci príbeh mladej Juliette, ktorá nemá svoj život príliš rada. Ubíja ju každodenný stereotyp, nudná práca, ktorá ju nebaví a samota, ktorá jej zalieza pod kožu. Jej bohatstvom a útechou sú knihy, ktoré si s láskou kupuje a opatruje. Čitateľ sa postupne zo spomienok hlavnej postavy dozvedá o jej doterajšom živote, o jej snoch a jej láske ku knihám. V jednom momente sa jej život zmení a mladá žena len pomaly zvláda zmätok, v ktorom sa nechcene ocitla. Postupne však prichádza na to, aký úbohý bol jej predchádzajúci život, no stále čelí pochybnostiam a obavám, no medzi stránkami nespočetných kníh nachádza nádej, že môže druhých ľudí urobiť šťastnými.

Francúzka autorka Christine Féret – Fleury autenticky odkrýva skutočnú tvár čitateľa, no tiež poukazuje na jeho tienisté stránky. S veľkým posolstvom podsúva publiku čaro príbehu, ktoré tkvie v jeho jedinečnosti a zmysle pochopiť skutočnú hodnotu kníh. Autorka sa pohrala s myšlienkou, že prostredníctvom kníh môžeme ľuďom vdýchnuť potrebnú energiu, odvahu či chuť žiť. Jednoducho povedané, dávať ľuďom knihy, aby im bolo lepšie. Aby sa dokázali vysporiadať so svojimi problémami a s tým, čo ich trápi. Smeruje čitateľa k tomu, že kniha je liek na všetko. Kniha nám pomôže prekonať smútok, neveru, žiaľ, chorobu, či s ňou môžeme prežiť spaľujúcu lásku alebo nevídané dobrodružstvo.


Na druhý deň sa Juliette držala od kníh čo najďalej a pracovňu nechala zatvorenú. Z galérie videla, ako jeden roznášač prešiel cez bránu a skúšal otvoriť sklené dvere. Keď sa mu to nedarilo, nalepil sa na ne, zacláňajúc si pritom oči. No Juliette zostala skrytá. Zaida bola ešte chorá, mala zvýšenú teplotu a len podriemkavala. Juliette ju nechala s množstvom malých handrových bábik, očividne ručne vyrobených.

Obalí vás vôňa kníh, starých i nových. Tisíce kníh, tisíce príbehov a predsa je každý iný, množstvo záhad, nevyriešených tajomstiev, nekonečné more sĺz, smútky, radosti, tance lásky a vagóny dobrodružstiev. Kniha vás vtiahne do deja a vy netušíte, kedy ste sa ocitli v úplne inom svete. Máte pocit, že s hrdinami žijete spolu v knihe. Vaša fantázia pracuje na plné obrátky, a tak ako hlavná postava uniká do svojho sveta, vy ste priamym pozorovateľom jej konania a jej žitia s knihami. Autorka nepriamo prirovnáva knihy k živým bytostiam a rozpráva osudy mnohých známych autorov.

Pozor! Táto kniha vám môže zmeniť život.  Kniha, ktorá si nájde miesto vo vašom vnútri a nikde inde. Dievča, ktoré čítalo v metre pohladí dušu každému čitateľovi, ktorý nehľadá v knihe iba obyčajný príbeh, ale srdce mu vezmú slová tých, čo ju premenia na krásu, čo ju opisujú. Zaujme aj občasných čitateľov, ktorí hľadajú v knihách hlbší zmysel a dávajú prednosť kvalitnejšej literatúre. No nezabúdajte, že tak ako si každá kniha žije svojím príbehom, aj vy máte právo na svoj život.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motto v spoločnosti Albatros Media Slovakia.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára