27. 6. 2018

Heather Morrisová - Tetovač z Auschwitzu


Zachrániš jedného, zachrániš svet

Kategória: Nootropiká/ Analgetiká

Účinné látky: Ochraňuje a nabáda k ľudskosti. Odpúšťa a verí v lepší život. Povzbudzuje myšlienky. Absorbuje smútok a upokojuje bolesť.

Dávkovanie: Doprajte si dobrú masáž celého tela. Užívajte v malých množstvách. Pribaľte si balíček vreckoviek. Počet tabliet – 272.

Vedľajšie účinky: Preniká do hĺbky vrstiev kože a spôsobuje výbuchy zlosti. Spôsobuje popraskanie brušká prstov od zvierania knihy.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Vraví sa, že láska prekoná všetko. Na pozadí hrôz odohrávajúcich sa v koncentračnom tábore si dvaja mladí ľudia kradnú svoj kúsok šťastia, aj keď nevedia, aká bude ich budúcnosť.

V apríli 1942 Lale opúšťa svoju rodinu a odchádza transportom do koncentračného tábora. V Auschwitzi spoznáva krutú tvár smrti a sám jej unikol len o vlások. Aby dokázal prežiť v pekle, prijíma prácu tetovača. Jeho nové postavenie mu zaručuje zvýšenú šancu na prežitie. Dostáva väčší prídel jedla a voľnosť pohybovať sa po celom tábore. Každý deň tetuje predlaktia novým väzňom. Jedného dňa sa zahľadí do ustráchanej dievčiny menom Gita. Riskuje svoj život, no v dobrej viere pomáha iným. Postupne sa zbližuje s Gitou, no okolnosti im nedovolia tráviť viac času spolu. Lale pobehuje od Auschwitzu do Birkenau, kde transporty neustále privážajú nových väzňov. Jeho pomoc však neostane bez následkov, stráca prácu tetovača a takmer na smrť dobitý sa vracia ku Gite. Zaumienil si, že popri vlastnom prežití urobí všetko pre to, aby prežila aj Gita.

Lale a Leon trávia dopoludnie v Auschwitzi, tetujú čísla na predlaktia vystrašených nových väzňov a pokúšajú sa zmierniť šok z procedúry. Laleho myseľ je však pri Gite a zavše sa mu stane, že pritlačí tvrdšie. Popoludní, keď skončia, sa napoly krokom, napoly klusom vráti do Birkenau. Pri vchode do 29. bloku stretne Danu a dá jej celé svoje raňajky. „Zo šiat sme jej vyrobili posteľ,“ hlási mu Dana, zatiaľ čo strká jedlo do špeciálne zmajstrovaných záhybov sukne, „a napájali sme ju vodou z roztopeného snehu. Dnes popoludní sme ju preniesli späť do bloku, no jej stav je stále vážny.“

Knihy s vojnovou tematikou majú u slovenských čitateľov stále obrovský ohlas. Mnohé z nich majú čo svetu povedať a Tetovač z Auschwitzu nie je výnimkou. Román sa opiera o skutočné udalosti dvoch slovenských Židov, ktorí prežili hrôzy v koncentračnom tábore.

Tetovač z Auschwitzu zachytáva strastiplnú cestu za slobodou mladého chlapca, ktorý sa dostal do Auschwitzu. Prežíva peklo koncentráku, je svedkom mnohých vrážd a neprávostí, či odporného zaobchádzania z väzňami, no aj za cenu vlastného života pomáha iným. Popri krutých praktikách nacistických vojakov sa publikum stáva tichým pozorovateľom rozvíjajúceho sa ľúbostného vzťahu dvoch mladých ľudí. Aj keď je atmosféra v tábore a nacistického režimu spočiatku vykreslená mierne, niektoré drsnejšie pasáže vás dostanú na kolená. Postupne však pribúda viac dramatických okamihov i nechutných situácií, ktoré autorka bez servítky a vierohodne servíruje publiku.

Aj napriek náročnosti obsahu sa text číta veľmi rýchlo, aj keď Tetovač z Auschwitzu nie je žiadna oddychová literatúra. Môže za to jednoduchý štýl autorky, jej priamy jazyk bez zbytočných opisov, krátke kapitoly či väčšie množstvo živých dialógov. Čitateľ sa ocitá rovno v centre deja, ktorý plynie v napínavom tempe, ktoré vôbec nepoľavuje. H. Morrisová sa viac sústreďuje na život Laleho, no nezabúda ani na Gitu a iné vedľajšie postavy, ktoré sú prínosom pre plnohodnotnú knihu. Zažívajú desivé chvíle, či sa stávajú obeťami doktora Mengeleho alebo iných príslušníkov SS.


Lale cíti chuť krvi, no opätuje jej bozky, potkne sa o neďalekú pričňu, vzápätí na ňu spadnú a navzájom si strhnú všetko, čo majú na sebe. Ich milovanie je vášnivé, zúfalé. Jeho potreba sa v nich vyvíjala tak dlho, že si ju nevedia odoprieť. Títo dvaja ľudia zúfalo túžia po láske a intimite, ktoré, ako sa boja, by inak nikdy nezakúsili. Spečatí to ich vzájomný záväzok a Lale od toho okamihu vie, že už nemôže milovať nijakú inú ženu.

Hoci  román poukazuje na nepekné obrazy, ktoré vyvolávajú zdesenie a strach, zo stránok je cítiť presvedčivú ľudskosť a skutočné emócie. Autorka príliš nerozpitváva do detailov, no zato sa sústreďuje na vnútorný svet hrdinov a ich pocity. Čitateľ doslova žasne nad odvahou a obrovským elánom či chuťou žiť mladého chlapca. S večným optimizmom, ktorý na pozadí vojny vyzerá ako výsmech, sa snaží každý deň prežiť naplno a všemožne sa usiluje zachrániť seba aj Gitu.

Tetovač z Auschwitzu je skutočný príbeh o odhodlaní, odvahe, priateľstve a nezlomnej viere prežiť. Príbeh, ktorý vás uchváti svojou jedinečnosťou a nefalšovanou ľudskosťou na pozadí vojnových dejín.

Tetovač z Auschwitzu je príbeh dvoch obyčajných ľudí, ktorí žili v neobyčajnom čase, pozbavení nielen slobody, ale aj dôstojnosti, mien a totožnosti, a Laleho výpoveď hovorí o tom, čo všetko museli robiť, aby prežili. Lale sa celý život držal motta: „Ak si sa ráno zobudil, je to dobrý deň.“

Tetovač z Auschwitzu je pozoruhodný príbeh, ktorý vás očarí svojou atraktivitou. Zaujme všetkých milovníkov skutočných príbehov z vojnového obdobia. Zapasuje ženám i mužom, ktorí hľadajú v knihách hlbší zmysel a láska je len čerešničkou na torte.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára