9. 5. 2018

Tove Alsterdal - Zabudnutí mŕtvi


Pravda môže vyjsť na povrch, len sa treba prekopať dostatočne hlboko

Kategória: Vitamíny/Imunosupresíva

Účinné látky: Výrazne prispieva k nervovému vzruchu. Vhodná aj pre slabšie žalúdky.
Dávkovanie: Užívať päť dní po sebe v primeraných dávkach. Počet tabliet - 352

Nežiadúce účinky: Strach z vody. Zaťažuje bunky mysle. Spôsobuje nežiadúce potenie.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Akú cenu má ľudský život? Hovorí sa, že ľudský život je nenahraditeľný, no predsa sa nájdu takí, pre ktorých  je bezcenný.

Ally sa už nevie dočkať svojho manžela, ktorý je na pracovnej ceste v Paríži. Tesne pred návratom domov zatelefonuje Patrick manželke a prezradí jej, že robí na najväčšej reportáži svojho života. Ally sa neskôr pokúša Patricka kontaktovať, no nevie sa s ním už spojiť. Do práce jej príde obálka so zvláštnym obsahom, ktorú jej poslal manžel. Ally je zmätená a obavy o manželov život narastajú, preto vyhľadá redaktora, ktorý uverejňuje Patrickove články. Ten jej prezradí, že Patrick pracuje na reportáži o obchodovaní s ľuďmi, ktorých využívajú na nútené práce. Mladá žena je na pochybách, a preto sa rozhodne vycestovať do Paríža, aby manžela hľadala. Jej pátranie sa čoskoro zvrtne na boj o vlastný život.

Odrazu som zmeravela. Tep sa mi zrýchlil, priam som počula, ako pulzuje v spánkoch. Môj pohľad uviazol na známom mene. Bol to článok o pätnásťročnom dievčati z Toga, ktoré dve rodiny z Paríža využívali ako otrokyňu, až kým ich susedia neodhalili. Súd im nariadil, aby dievčaťu spätne vyplatili všetko, čo mu dlhovali, tridsaťtisíc eur za štyri roky otrockých prác sedem dní v týždni pätnásť hodín denne. V prepočte len niečo vyše eura na hodinu.

Tove Alsterdal na stránkach svojej knihy rozohrala zaujímavý, napínavý a pútavý román z prostredia európskeho podsvetia. Reflektuje na celosvetový problém spoločnosti, v ktorej zotročovanie a zneužívanie ľudí kladie na prvé miesto. Už v úvode autorka naznačuje, že čitateľ drží v rukách knihu s kriminálnymi prvkami a poriadnou dávkou napätia. Sľubuje kvalitné a nevšedné čítanie.

Tove Alsterdal si však dáva načas a len pomaly vťahuje opisnými časťami čitateľa do deja. Príbeh plynie pozvoľna a čitateľ, ktorý preferuje dynamickejšie texty, sa musí obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti, no na svoje si však príde. Autorka premyslene a detailne opisuje každý jeden krok hlavnej postavy, takže text si vyžaduje koncentrované čítanie. Príbeh sa odvíja v dvoch dejových líniách. Autorka  čitateľovi ukazuje dve strany mince. Vťahuje vás do nebezpečných vôd obchodovania s ľuďmi, odkrýva špinavé praktiky podsvetia, ako aj poukazuje na korupciu v politických kruhoch prostredníctvom hlavnej hrdinky, ktorá pátra po nezvestnom manželovi. Na strane druhej očami emigrantky opisuje strastiplnú cestu za slobodou, ukazuje na neľudské zaobchádzanie s migrantmi, ako aj využívanie ľudí ako lacnú pracovnú silu.

„Mŕtvoly, ktoré vyplaví na naše pobrežie, vo väčšine prípadov nedokážeme identifikovať,“ objasňoval. „Netušíme ani to, odkiaľ prišli, či z Nigérie, Ghany, Sierry Leone, Senegalu... Skrátka sa nemáme od čoho odraziť.“ Prekrížila som ruky cez prsia a dlane som si zastrčila pod pazuchy, aby sa zohriali. „ Z tiel odoberieme vzorky krvi a odtlačky prstov a následne sa posielajú do márnice. V živote som nepočul, že by sa niekoho z nich podarilo identifikovať.“

Príbeh sa postupne zamotáva vo chvíli, keď čitateľ začne objavovať na stránkach knihy vraždy. V tomto zlomovom momente naberá text na dynamike. Autorka farbisto, obšírne a vierohodne opisuje nebezpečnú cestu hlavnej protagonistky, ktorá sa čoraz hlbšie ponára do politického bahna, otrockého zneužívania prisťahovalcov, nelegálneho pašovania ľudí ako aj do podsvetia zločineckej organizácie, pre ktorú ľudský život neznamená nič a kde otrokárstvo predstavuje výnosný obchod. Využiť, zavraždiť, zahladiť stopy a pochovať informácie. To je hlavné heslo organizácie.
Tove Alsterdal ponecháva čitateľovi veľký priestor na dohady a špekulácie. Je nútený spoliehať sa len na svoje domnienky a čakať, kedy autorka odkryje karty. Labyrint lží a spletitých cestičiek sa uzatvára a čitateľ posledné strany zhltne jedným dychom. Zabudnutí mŕtvi vás oslovia svojou koncepciou príbehu, nepredvídateľným dejom a množstvom postáv, ktoré svoje divadlo dohrajú až do konca.

Ak vás nudia klasické kriminálky, kde odhalíte vraha už na začiatku, tak Zabudnutí mŕtvi vám ukážu, že nikto v skutočnosti nie je taký, ako sa tvári a maska, za ktorú sa skrýva, je tiež falošná. Odporúčam pre milovníkov krimi románov, ktorí hľadajú v knihách hlbší zmysel a neboja sa nahliadnuť do zákulisia najvyšších politických zvrhlostí.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Plus v spoločnosti Albatros Media.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára