26. 2. 2018

Veronika Savarijová

Všetci vieme, že čítanie má blahodárne účinky. Má vplyv na náš krvný tlak, pulz, spánok a veru niekedy aj hmotnosť.

Na niektorých knihách by malo byť varovanie: Nejedzte pri čítaní! Ale čo Vás čaká v tejto rubrike? Opýtam sa tých najpovolanejších, čiže spisovateľov, prečo čítať.

 Dúfam, že vás budú motivovať, aby ste do knižníc a kníhkupectiev chodili častejšie, a nielen keď už Vás niečo bolí.



Veronika Savarijová je autorkou troch kníh - Neskromná nádej, Keď na Haiti padá dážď a Kráľovstvo smrteľníka. Prvé dva sú ženskými románmi, ktoré sú čiastočne založené na skutočných udalostiach. Nechýba v nich láska, prekonávanie každodenných starosti, ani túžba po šťastí. Jej posledná kniha, Kráľovstvo smrteľníka, ktorá vyšla koncom roku 2017, je fantastickým románom, ktorý rozpráva príbeh plný záhad a tajomstiev, ale aj neúnavného hľadania zmyslu ľudského života. Hlavnou hrdinkou je mladá žena, ktorá sa proti svojej vôli ocitá na neznámej planéte, kde vládne utopické ľudské spoločenstvo. Zažíva v ňom netradičné dobrodružstvo, odhaľuje odlišný spôsob života, prehodnocuje svoj rebríček hodnôt, bojuje za vlastné presvedčenia, holý život aj hlbokú lásku.


Opýtala som sa Veroniky: Veronika, prečo ty čítaš?


Čítam, pretože milujem príbehy, či už tie skutočné alebo vymyslené. Čítanie mi pomáha zabudnúť na bežné starosti, alebo ma naopak inšpiruje, ako sa s nimi lepšie vysporiadať. Každá kniha mi dáva možnosť spoznať iný názor a spôsob života, užiť si napätie, odhaliť tajomstvá, zažiť niečo nové alebo sa aspoň na chvíľu stať niekým iným. Preto rada čítam, pretože prostredníctvom rôznorodosti príbehov a hlavných hrdinov si uvedomujem, že každý z nás je iný, má iné potreby, túžby a spôsob života, a to ma v konečnom dôsledku nielen učí porozumeniu, ale aj zabáva, inšpiruje, nadchýna a keď je to potrebné, aj pomáha zabudnúť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára