17. 9. 2017

Monika Wurm

Všetci vieme, že čítanie má blahodárne účinky. Má vplyv na náš krvný tlak, pulz, spánok a veru niekedy aj hmotnosť.

Na niektorých knihách by malo byť varovanie: Nejedzte pri čítaní!

Ale čo Vás čaká v tejto rubrike?
Opýtam sa tých najpovolanejších, čiže spisovateľov, prečo čítať. Dúfam, že vás budú motivovať, aby ste do knižníc a kníhkupectiev chodili častejšie, a nielen keď už Vás niečo bolí.

Monika Wurm debutovala knihou Slzy predaných dievčat na jeseň, presne pred tromi rokmi. Do dnešného dňa napísala sedem kníh v slovenskom jazyku. Na predvianočný trh by sa mala dostať v poradí jej ôsma a zároveň obsahovo najšokujúcejšia kniha, ktorej názov zostáva zatiaľ tajomstvom. Monika Wurm sa autorsky podieľala aj na troch zbierkach poviedok.
Jej tvorba v sebe odráža cestovateľského ducha, pretože svoje diela vždy zasadí do inej, niekedy i trochu kontroverznej krajiny. V jej románoch nesmú chýbať protiklady, smäd po láske, kontrastná kultúra či iné náboženstvo. V dvoch knihách Nesmieš ma milovať – Farby lásky a Nesmieš ma milovať – Prekliaty tanzanit vsadila autorka aj na históriu, na pozadí ktorej sa venuje ťažkej téme zotročovania domáceho obyvateľstva v dnešnej Konžskej demokratickej republike. Jej ostatná kniha Rockový sen je voľným pokračovaním knihy Rockové tango, a práve pre túto knihu je autorka buď milovaná, alebo zatracovaná. Monika Wurm má okrem kníh v slovenskom jazyku na konte i preklady v Čechách či v Nemecku.

 Opýtala som sa Moniky:Prečo čítaš a čo by si odporučila tým, ktorí ešte s čítaním nezačali

Čítam preto, lebo vedieť čítať je vzácne privilégium. Na celom svete existujú stále milióny ľudí, ktorí sú negramotní a nikdy sa nedostanú k takému luxusu, ako je vziať do ruky knihu a jednoducho si ju prečítať. My sme sa narodili v krajine, ktorá nám vzdelanie poskytuje, škoda len, že mnohí z nás nevyužívajú dar v podobe knihy. Čítam preto, lebo človek sa prostredníctvom knihy obohacuje novým a mnohokrát nepoznaným, alebo si pripomenie niečo, čo už bolo dávno zabudnuté. Knihy, ale nielen knihy, aj články, weby, časopisy, či noviny sú bránou do iného, písaného sveta. Ten, kto číta, pozná nezameniteľný pocit, kedy sa prostredníctvom písmeniek prenáša na miesta, ktoré nikdy nevidel, vžíva sa do situácií, ktoré možno nikdy nezažije. Prostredníctvom písaného slova dokážeme precítiť lásku, nenávisť, smútok i radosť svojich hrdinov. Dokážeme sa s nimi doslova zžiť. Kniha nám ponúka vysvetlenie situácií, ktoré by sme možno brali ináč, keby sme si neprečítali aj o tej druhej strane mince. Čítanie nám umožňuje získať nadhľad, mení naše, niekedy i nesprávne, názory, učí nás. Učí nás nielen faktom, ale aj tolerancii, privádza nás k pochopeniu, prečo sa niektoré veci dejú tak, ako sa dejú. Myslím, že by som dokázala napísať rozsiahlejší text, v ktorom by som vysvetlila, prečo čítam.
 A prečo by mali ľudia čítať? Ak vás doteraz k čítaniu neinšpirovali moje predchádzajúce riadky, tak mám pre vás na záver ešte jednu radu. Každá prečítaná kniha je dar, ktorý dávaš sám sebe. Obdaruj sa, pretože ty si to zaslúžiš.
 S rešpektom vaša Monika Wurm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára