26. 8. 2017

Adriana Krištofíková

 
Všetci vieme, že čítanie má blahodárne účinky. Má vplyv na náš krvný tlak, pulz, spánok a veru niekedy aj hmotnosť. Na niektorých knihách by malo byť varovanie: Nejedzte pri čítaní!
Ale čo Vás čaká v tejto rubrike?
Opýtam sa tých najpovolanejších, čiže spisovateľov, prečo čítať. Dúfam, že vás budú motivovať, aby ste do knižníc a kníhkupectiev chodili častejšie, a nielen keď už Vás niečo bolí.


Adriana Krištofíková debutovala úspešným románom Život (nie ) je román v r. 2012 a odvtedy jej vyšlo 7 kníh. Niektoré aj v Braillovom písme a ako audio knihy pre zrakovo postihnutých a romány Srdce má vlastnú hlavu a Obete noci získali ocenenie v regionálnej súťaži Kniha Turca 2015 a 2016.

Jej novinka LÁSKA, SALSA A MOJITO – cestovateľský román dvojice, ktorej dal zabrať návrat do domáceho stereotypu po tom, ako precestovali Venezuelu, prichádza na pulty kníhkupectiev 25. septembra pod značkou vydavateľstva Motýľ.

Opýtala som sa Adriany: Adriana, prečo ty čítaš? Čo by si odporúčala tým, ktorí nečítajú?

Čítanie ma sprevádza od útleho detstva a bolo v intenzívnej forme súčasťou môjho vysokoškolského štúdia na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, keďže som študovala jazyky aj ich príslušné literatúry. Odvtedy sa podvedome bojím päťstostranových románov :), aj keď dobre viem, že sa stačí ponoriť do príbehu a strany sa otáčajú jedna radosť.
Knihy obohacujú môj život v každom smere. Čítanie by som prirovnala k fitnes tréningu mysle – vylepšuje slovnú zásobu, upevňuje gramatiku, cibrí pamäť a koncentráciu, redukuje stres a otvára dvere k ďalším druhom umenia. V knihách sa dajú nájsť kamaráti, spojenci aj protivníci, môžeme sa dozvedieť veľa nových informácií, prežiť nové zážitky, napätie a širokú škálu pocitov, oddýchnuť si i zrelaxovať. Pre nás, čo knihy píšeme, je čítanie rôznorodej literatúry alfou a omegou. Mne osobne pomáha zorientovať sa na knižnom trhu, sledovať trendy a štýly iných autorov.

A čo radím tým, ktorí nečítajú? Myslím si, že v Literárnej lekárni ani takí nie sú :-)
Tak teda – všeobecne a hlavne pre mladých (viem, o čom hovorím, keďže mám doma na mobile zaveseného tínedžera:)), a možno aj pre zaneprázdnených rodičov, ktorí si myslia, že čítanie rozprávok malým deťom pred spaním už vyšlo z módy (veď zapnúť tablet je jednoduchšie :)). Najvyšší čas začať. Okrem vedecky podložených faktov, že nás nepostihne demencia a zlepšíme si svoje kognitívne, ústne a písomné schopnosti, nie je nič lepšie, ako utiecť aspoň na chvíľu do sveta, ktorý sme si vytvorili sami a patrí iba nám.

Dopísania, a hlavne dočítania, priatelia! :)         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára