18. 12. 2016

Katarína Gillerová - Ilúzia šťastia

Aj to najkrajšie jablko v sebe ukrýva červíka

Kategória: Analgetiká/Betablokátory

Účinné látky: Potláča veľké trápenia. Dodáva odvahu veriť. Odolná proti ľútosti.

Dávkovanie: Najlepšie užiť na jeden hlt v posteli. Nech vás manžel a deti obskakujú.:) počet tabliet-305.

Vedľajšie účinky: Mierna podráždenosť. Averzia voči majetku. Prehodnocuje vlastné vzťahy.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Existuje vôbec šťastie alebo si každodenne vytvárame ilúziu jeho existencie, aby sme sa cítili milovaní, obľúbení, rešpektovaní a uznávaní?

Aneta už dlhší čas nie je spokojná so svojím životom. Je stratená v pocitoch k manželovi a ani s dcérou v pubertálnom veku nenachádza rozumnú reč. Po dlhých rokoch ju pozve na stretnutie bývala spolužiačka a priateľka. Na stretnutí po dvadsiatich rokoch sa stretnú štyri priateľky, ktoré kedysi mali k sebe blízko. Ukončenie školy, uzavretie manželstva, nové zamestnanie, deti a iné povinnosti však nedovoľovali priateľkám tráviť čas spolu. Aneta, Barbora a Soňa však nepoznajú pravý dôvod stretnutia iniciované Kvetkou. Ide o obnovenie priateľstva či má toto stretnutie aj iné predstavenie? Aneta na stretnutí zisťuje, že jej jedinej sa rúca život a zlyháva manželstvo, kým jej priateľky si šťastie dokázali udržať. Ale je to naozaj tak, či aj pod dobre hraným úsmevom a peknou tvárou sa skrýva niečo viac?

Od tej strašnej udalosti sa mi celý svet zdal bezvýznamný. Obetovala by som čokoľvek, len aby som mohla vrátiť čas niekoľko týždňov dozadu, do okamihu, keď sme sa rozhodli urobiť tú hlúposť. Ale nič sa nedalo vziať späť. Už tam na chodníku, keď nakladali starkého telo do toho čierneho auta, som vedela, že sa za Adama nikdy nevydám.

Nie je to tak dávno, čo nás Katarína Gillerová prekvapila netradičným románom Hra na milovanie a ešte v tom istom roku máme možnosť začítať sa do jej pätnástej knihy pod názvom Ilúzia šťastia.

Gillerovej romány sú súčasné a oddychové, prevažnú časť jej čitateliek tvoria ženy a nebude tomu inak ani v novinke Ilúzia šťastia. Autorka si zachovala svoj štýl písania a opäť sa zamerala na súčasné  vzťahové problémy žien v spoločnosti.
Príbeh štyroch priateliek, ktorý sa začína tajomným vstupom Anety  sa len pomaly rozbieha. Autorka si dáva načas a poriadne naťahuje svoje ženské publikum, ktoré však vždy dopredu upozorní, že niečo neobyčajné a tajomné na nich v deji ešte len čaká. Prirodzený vývin v deji zabezpečuje chronológia, ktorá predstavuje súčasné rozprávanie, ktoré sa strieda so spomienkami na minulosť, ale spôsobom, ktorý vôbec neprekáža a čitateľa nemätie.  

Príbeh sa odhaľuje postupne, no  autorka si dala záležať na detailných opisoch, ktoré sú dominantou celého príbehu. Podrobne mapuje konanie a uvažovanie ženských protagonistiek. Dejová línia má aj napriek obšírnejším opisom rýchly spád. Katarína Gillerová sa až bytostne dotýka ľudských hodnôt, životných prehier, ale i malých víťazstiev. Rozoberá rodinné problémy, rieši vzťahové peripetie a nabáda k zamysleniu. Ilúzia šťastia je nenáročné čítanie, avšak často nám nastavuje zrkadlo spoločnosti a prezentuje zložitosť problémov tak, ako sa nám na prvý pohľad zdá. Gillerová okrem osvedčených prvkov pridala jemnú iróniu, nákazlivý humor, spaľujúcu vášeň, ale aj bolestné spomienky, rozvláčnený smútok či šokujúce odhalenia.


Za ten rok, čo ho nosila po Arpádovej smrti, ho mala akurát dosť. Odvtedy sa jej život rozsýpal pod rukami, akoby si Arpi vzal poslušnosť dievčat so sebou. Nikto však pre ne neurobil viac ako ich matka. Obliekla si  pohodlné domáce oblečenie a zišla do kuchyne. Zbežne prebehla zrakom drez plný špinavého riadu so zvyškami jedla, načaté syry a jogurty, stôl s neumytými tanierikmi a šálkami od raňajok. Nič iné ani neočakávala.

Ilúzia šťastia v sebe ukrýva viac postáv, ktoré idú s kožou na trh. Odhadzujú zábrany a odhaľujú svoje vnútro. Postavy sú ľahko rozpoznateľné, ich charaktery sú rôznorodé a ich celkové pôsobenie v deji je uveriteľné. Každá postava skrýva svoje tajomstvo, i keď navonok u druhých vzbudzuje dokonalú ilúziu šťastia.

Ilúzia šťastia je najmä o tom, že aj keď sa nám zdá, že život iných je na prvý pohľad ukážkový, predsa  má svoju odvrátenú tvár.  Román je písaný z viacerých uhlov pohľadu a autorka okrem šťastných chvíľ opisuje aj smutné, tragické momenty či zlyhania osudu. I keď v príbehu nájdeme menej dramatických situácií, občasné klišé či predvídateľné okamihy, no pestrá paleta emócií a veľká zvedavosť vás ženie v neustálom čítaní vpred.
Katarína Gillerová v Ilúzii šťastia hľadá skutočné hodnoty života, objavuje riešenia z bezvýchodiskových situácií a poukazuje tiež na nie najlepšie ľudské vlastnosti jedincov. Občas zavádza a manipuluje čitateľa, inokedy priamo vykreslí závažnosť problému.

Ilúzia šťastia je jednoduchý príbeh so zložitou spleťou životných uličiek, ťažkých skúšok, nesplnených snov, nečakaných udalostí, skrytej bolesti a falošných nádejí. Ak máte chuť vstúpiť do životov iných a spolu s hrdinami zdieľať ich pohnutý osud, nech sa páči, Ilúzia šťastia je otvorená pre všetky vekové kategórie.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára