26. 12. 2016

Adriana Krištofíková - Obete noci

Šťastie je mozaika maličkostí

Kategória: Myorelaxanciá/Antibiotiká  

Účinné látky: Nabáda k odpusteniu a prehodnocuje rebríček hodnôt.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz, ale len počas dňa. Zapiť kvalitným vínkom. Počet tabliet-200.

Vedľajšie účinky: Strach z tmy. Rozvracia partnerské vzťahy.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Až keď nás osud nakope poriadne do zadku, tak v poslednej chvíli si uvedomíme ten pravý zmysel života. Nie honba za peniazmi, či kariéra nám zaručia šťastný a pokojný život.

Dva manželské páry bývajúce v jednom dvore. Kým manželstvo Evy a Jara je poznačené honbou za peniazmi a Evinou kariérou, vzťah Jakuba a Mirky sprevádzajú bežné starosti a zabudnutá vášeň manželov. Eva je pohltená prácou a svoju dcéru odkladá ku Mirke. Jej manžel prišiel vlastnou vinou o prácu a vracia sa do starých koľají. Zato Mirka je naoko spokojná a vystačí si s tým málom, čo s Jakubom majú. Ten sníva o kariére úspešného spisovateľa, no múza ho obchádza. Po odchode Jara, ostáva Eva s dcérkou sama, no naďalej túži žiť na úrovni. Život oboch rodín sa zrúti v tragickej chvíli, ktorá postihne rodinu Evy a Jakuba. Dráma, ktorá ich zasiahla však ovplyvnila život aj Mirky s Jakubom.

 „Odíď!“ kričím a Anička otvára dvere na detskej izbe. Pribehne ku mne a schová sa mi za chrbát. „Vylez!“ Jaro má divé oči a divné pohyby. „Nie!“ plače Anička. „Jaro, prosím ťa, odíď a príď zajtra. Porozprávame sa, dobre?“ Rozoženie sa a hompáľajúc rukami schmatne nôž, voľne položený na kuchynskej linke. Akoby mu ho niekto škodoradostne podával do ruky, vždy totiž býva vzorne uložený v drevenom stojane hneď vedľa drezu.

Obete noci je v poradí piaty román slovenskej autorky Adriany Krištofíkovej. Kým v predošlých knihách sa autorka venovala rôznym životným situáciám z každodenného života a zameriavala sa skôr na vykreslenie vnútorných pocitov postáv, novinka Obete noci je už iná šálka kávy.

Po ľahkých a oddychových románoch prichádza Adriana Krištofíková s novinkou Obete noci, ktorá je inšpirovaná skutočnými udalosťami. Už samotný úvod príbehu pritiahne nejedného čitateľa. Autorka urobila dobrý taktický krok a úvodná dramatická situácia vygradovala veľkú zvedavosť u čitateľov. Hoci je spracovanie príbehu jednoduché, no permanentné napätie, ktoré neustále graduje a podporuje rýchlejší spád v deji, vám zaručí, že román zhltnete za jeden večer.  Nájdete tu dynamický a pútavý príbeh rozdelený do krátkych kapitol, hovorový štýl, či nebezpečenstvo pretkané strachom. I keď román obsahuje jemné prvky krimi a napätia, autorka ostala verná svojmu oddychovému štýlu písania a neskĺzla do roviny fádnych príbehov. Autorka na stránkach knihy ponúka čitateľovi rýchly sled udalostí, dramatické momenty i vnútornú rozpoltenosť postáv.


Každý sme si žili vo vlastnom vajci, za nepreniknuteľnou škrupinou. Otec sa nám vyhýbal, sestra sa hneď vydala a odsťahovala a mama sa od zúfalstva upla na zvieratá. No čo, lepšie, ako keby prepadla alkoholu. Ja som našla spásu v kostole. Preto som si povedala, že moja rodina, ak nejakú budem mať, bude iná.

Aj napriek tomu, že každá postava má v knihe svoje slovo a čitateľ tak môže sledovať ich konanie a uvažovanie z viacerých uhlov pohľadu, autorka nezabúda ani na ich túžby, želania či neplnené sny. Každá postava bojuje sama za seba s vlastnými zlyhaniami,  podporené ich neadekvátnymi rozhodnutiami. Každá však očakáva od života niečo iné, pravú tvár skrýva za maskou ľahostajnosti a pritom zabúdajú na základné ľudské hodnoty. Nečakajte však výrazné a detailné opisy postáv. Aj keď vizuálna stránka postáv tu mierne absentuje, zato ich povahové črty sú špecifické a ľahko rozpoznateľné.

Jednoduché jazykové prostriedky, či slovnú zásobu, ktorá je postačujúca pre tento žáner, nemožno však označiť ako negatívne prvky.   Dominantou príbehu sú reálne, živé a vzrušujúce dialógy, dramatické momenty a frekventované opisy činností. Zabudnite aj na bežné opisy okolia a vy si užijete rýchle a dynamické čítanie.

Obete noci by mohli zaujať nielen ženské publikum, ale má všetky predpoklady prilákať aj mužov. Nebezpečenstvo, dráma a napätie sú ťahačom pre všetky vekové kategórie. Ak sa vám už prejedli presladené romantické príbehy, tak Obete noci vás vrátia do víru skutočného života.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára