21. 11. 2016

Marta Fartelová - Vôňa tvojej duše

Za svoje rozhodnutia si musíme niesť zodpovednosť sami


Kategória: Antibiotiká/Betablokátory

Účinné látky: Pohládza dušu. Podporuje tvorbu láskavosti, pochopenia a empatie. Upokojuje bolesť.

Dávkovanie: Záleží na každom užívateľovi individuálne. V pokoji a s dobrým životabudičom. Počet tabliet-263.

Vedľajšie účinky: Nepochopenie zo strany blízkych. Stres a väčšie nervové vypätie. Zapálené slzné kanáliky.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Život je o vzťahoch a ak sa nejaký zanedbá, človek nežije plnohodnotne. Vedieť sa správne rozhodnúť v akejkoľvek situácii je veľké umenie a múdrosť, ktorej sa človek postupne učí celý život.

Michaela po Adamovej smrti žije v pretvárke a nosí masku samozrejmosti. Pod srdcom však nosí dieťa milovaného muža. Keď sa malý Adamko narodí predčasne, Michaela znova bojuje s bolesťou a smútkom. Trápi sa výčitkami a svoje tajomstvo zrady navždy pochová hlboko v sebe. Starosti jej robí aj staršia dcéra Dominika. Malý Adam začína robiť prvé pokroky a jeho zdravotný stav sa zlepšuje. Postupom času sa do rodiny vracia radosť, harmónia a obyčajné šťastie. No nič netrvá večne. Pokojné chvíle rodiny naruší správa o vážnej chorobe malého Adamka. Postupne sa odkrývajú staré rodinné hriechy, ale aj  tajomstvo Michaely, ktoré  ťaží jej svedomie. Dostane rodina druhú šancu alebo stratené šťastie si ju nájde niekde inde?

Dlho sme sa nehádali, toto bola prvá hádka po naozaj dlhej dobe, ale napriek tomu som mal pocit, že z nášho vzťahu sa niečo vytratilo a ja som to nevedel definovať, nevedel som uchopiť podstatu. Narodil sa nám syn a my sme sa oňho starali s láskou, dávali sme mu všetku pozornosť, delili sme sa o povinnosti a spájali nás obavy o jeho zdravie. Rozmýšľal som však, či to nebolo všetko, čo nás spájalo, či nám zostalo ešte niečo spoločné okrem detí.

To, že si Marta Fartelová vyberá pre svoje knihy skutočne reálne problémy je, vidieť vo všetkých jej románoch. Inak to nebude ani v novinke Vôňa tvojej duše, ktorá je voľným pokračovaním diela Život na pôžičku, ktorá mala u čitateľov veľký úspech.

Je ťažké napísať pokračovanie akéhokoľvek románu, pretože spravidla prvá časť je vždy lepšia a málokedy sa pokračovanie vyrovná predošlej časti. Marta Fartelová však dokázala rafinovane  skĺbiť  zaujímavý námet  so skutočnými problémami spoločnosti, ktoré dýchajú ľudskosťou a hĺbkou, a týmto potvrdila len svoje spisovateľské kvality. Už samotná obálka evokuje u čitateľa reflexívnu emotívnosť. Autorka už v prvých kapitolách poriadne, no nenútene zaútočí na emócie čitateľa. V žiadnom prípade netlačí na city, skôr pomaly podsúva hlbšie precítené texty do povedomia čitateľa. Rozorvanosť duše, hlboké myšlienky a smútok dávkuje autorka postupne z viacerých uhlov pohľadu. Každý člen domácnosti prežíva zložité situácie po svojom a každý z nich má svojský názor na daný problém.

Opäť máte možnosť vstúpiť do Michaelinej rodiny a spolu s ňou zdieľať všetky starosti, ale i radosti každodenného života. Marta Fartelová v románe venovala patričný priestor pre tých čitateľov, ktorí jej román Život na pôžičku nečítali. Súčasťou prítomného času sú v texte zakomponované spomienky z Michaelinho predošlého života, a tak noví čitatelia neprídu o dôležité detaily z predchádzajúcej knihy. Aj tu sa znova objavia staré postavy, ale aj noví hrdinovia, ktorí zasiahnu do života celej rodiny. Vôňa tvoje duše predstavuje nenáročný vzťahový román so skutočnými problémami. Autorka sa veľmi citlivo zahryzla do ťažších tém, ako je anorexia či skúsenosti s predčasne narodenými deťmi. Kniha vám ponúka úprimný pohľad s malou dávkou irónie do zákulisia týchto pálčivých tém.

Vždy, keď mi bolo ťažko, som vyhľadávala samotu a utiekala som sa k spomienkam na Adama. Boli pre mňa liekom na boľavú dušu, tichým a pokojným miestom, kde som sa utiekala, keď mi bolo najhoršie. Jeho obraz som mala vyrytý priamo v srdci a vedela som, že tam bude navždy. Spomienky som mala poukladané, ako máva človek fotky v albume, dokázala som v nich listovať a vďaka nim som sa prenášala do chvíľ, ktoré som s Adamom strávila.

Dej sa zo začiatku hýbe pozvoľna a v úvode  absentuje svižnosť, no autorka sa vo väčšej miere zamerala na vnútorné prežívanie hrdinov a text je obohatený o pestrú paletu emócií. Vzhľadom na zložité okolnosti, v ktorých sa postavy ocitli, nijak výrazne to nevplýva na plynulosť a funkčnosť deja. Prvotný smútok sa postupne mení na jemné napätie a frekventované očakávanie z najbližšieho textu. Pomaly sa vkráda do deja pútavosť, dynamika a gradácia v stupňujúcom sa tempe. Dialógy sú tu zastúpené v menšej miere, no neovplyvňujú  dynamiku textu. Opisné časti sú základom celého románu a sú vyjadrené veľmi precítené, ľudsky a dojímavo. Autorka dokáže perfektne zhmotniť emócie do slov, ktoré majú hĺbku. Následkom tajomstiev a klamstiev za chyby rodičov doplácajú aj deti. Marta Fartelová sa dokázala vierohodne vcítiť aj do kože takmer dospelých jedincov.  

Vôňa tvojej duše je o tom, že aj nesprávne rozhodnutia môžu viesť k tým správnym. Že aj nepochopenie sa zmení na rešpekt a odcudzenie si nájde cestu k odpusteniu. Prečítajte si príbeh o krutej bolesti, o pravej láske, ktorá prichádza aj druhýkrát, o skrytých sklamaniach, v ktorých víťazí nekonečná materinská láska.
Dojímavá, emotívna a obohacujúca – taká je Vôňa tvojej duše. Román, ktorý vám obalí dušu smútkom, v ktorom pravda oslobodzuje a otvára dvere do nového života, kde láska prichádza pomaly a nečakane.

Ak máte radi skutočné problémy, ktoré sú súčasťou nášho života, tak Vôňa tvojej duše vás očarí. Odporúčam všetkým, ktorí obľubujú ženské vzťahové romány, kde jeden uhol pohľadu nestačí na vyriešenie problémov. Kto vyhľadáva emočne vypäté romány, Vôňa tvojej duše ho nesklame.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára