15. 8. 2016

Jan Vavřík - Návrat z pekla

Stopy života nikdy nezmažú hrôzy vojny

Kategória: Antibiotiká/Antitusiká

Účinné látky: Prebúdza túžbu po slobode. Nabáda k odpusteniu. Dodáva odvahu veriť.

Dávkovanie: Najlepšie v primeraných dávkach. 30-50 strán denne v obľúbenom kresle, osamote.  Pripravte si vreckovky a pilník na nechty..:) Počet tabliet-270.

Vedľajšie účinky: Silné búšenie srdca. Nespavosť. Preniká do hlbších vrstiev kože a spôsobuje výbuchy zlosti.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Tí, čo prežili horor nacizmu, na to do smrti nezabudnú. Ich príbehy vyvolávajú aj po 70-tich rokoch strach a hrôzu.

Po smrti matky a brata je Karel Miller otcovou pravou rukou v ich rodinnej pekárni. Popri práci však usilovne študuje medicínu a stihne sa zaľúbiť do židovského dievčaťa od susedov. Keďže do ich životov kruto zasiahne druhá svetová vojna, nie je im umožnené slobodne dýchať a tešiť sa z narodenia dvojčiat. Keď Máriini prarodičia dostanú príkaz na transport do Terezína, osudy oboch rodín sa rapídne zmenia. Nacistický režim si kruto vzal aj Petra, Máriinho brata. Rodina je na pokraji krachu, pekáreň stagnuje, no život Karla Millera stratil význam vo chvíli, keď do Terezína transportujú aj jeho ženu s deťmi. Napokon aj on sám skončil v koncentračnom tábore a jeho život bol vložený do rúk nemeckého dôstojníka Hansa Brünera. Karel sa neskutočne trápi výčitkami a zožiera ho pocit viny. V tajných dokumentoch nájde spis, ktorý potvrdzuje, že jeho Mária s deťmi sa objavila v tábore. Stretne sa so svojou milovanou ženou a deťmi? Stane sa z neho  iný človek alebo sa pomstí za všetky príkoria, ktoré mu do cesty postavil život?

„Přišla jsem o matku, o bratra, o prarodiče a teď mám přijít i o děti?! Na mém živote nezáleží...ale proč děti? Protože,“ křičela Marie, „protože jsem židovka? Copak já jim nějak ubližuju? Jáj im hatím ty jejich válečné plány? Bojuju s nimi? Střílím je? Copak jim Karlík s Kristýnou mohou ublížit? Probůh, vždyť jsou to jen malé děti!“ Položila hlavu na desku stolu a rozplakala se.

Obdobie druhej svetovej vojny je v poslednom čase dosť obľúbená téma mnohých autorov. Koncentračné tábory plodili smrť a ľudia, ktorí tam trávili čas nezmyselnou prácou, končili v miestnej spaľovni. Život v koncentračnom tábore si zobral pod drobnohľad aj český spisovateľ Ján Vavřík, ktorý si tento pálčivý námet vybral a zhmotnil ho do svojho druhého knižného diela pod názvom Návrat z pekla. Už samotný názov napovedá, že román nebude v žiadnom prípade tuctový a už vôbec nie oddychový.

Ján Vavřík v románe Návrat z pekla predostrel čitateľom pútavý, emotívny, šokujúci a dramatický príbeh, v ktorom sa strieda zničujúca prítomnosť so spomienkami na neľútostnú minulosť. Čitateľ tak môže sledovať život Karla Millera počas druhej svetovej vojny a aj po nastolení nového režimu. V úvode sa stretnete so smrťou a to hneď dvakrát. Autor len pomaly vpúšťa čitateľa do rodiny Millerových. Veľké zastúpenie tu majú obšírnejšie opisy. Chvíľu Vám potrvá, kým sa dokážete preniesť cez rozvláčený úvod, no autor sa už na prvých stranách zameral na detailné podrobnosti, ktoré vypovedajú, že príbeh nebude v nijakom prípade prechádzkou ružovou záhradou. Postupne sa do textu tlačia  živé a príťažlivé dialógy, ktoré v mnohom urýchľujú čítanie.

„Tak budeš mluvit, svine?!“ Mlčel jsem. Zvedli mne a svékli do naha. „ Na hák!“ zavelil Řezník. Mučení se mu začínalo líbit. Zkroutili mi ruce dozadu a spoutali. Dotlačili mne pod hák na prasata, zavěsili za pouta a pomalu zvedali. Kloubní jamky začaly vypovídat svoji službu. „Přiznej se, že jsi napomáhal vědomě komunistickému hnutí! Že jsi ho společne se svým otcem několik let zásoboval pečivem a potravinami. Že jsi distribuoval závadné tiskoviny! Přiznej se!“ O protejší stěnu byla opřena dlouhá hůl. Řezník ji uchopil a špičkou hole mi jezdil po břiše, nohách, genitáliích a obličeji. „Seřežu tě jako psam pokud se nepřiznáš, prase!“


Spisovateľ dokázal, že je výborným poslucháčom a vyrozprávané zážitky preniesol veľmi citlivo a pútavo na papier. Návrat z pekla je príbeh, v ktorom nelogická vojna vzala mnoho životov a podupala ľudskú dôstojnosť.  Príbeh, v ktorom vraždiaca ideológia, ako aj absurdný nacistický režim zničili nejeden sen či nádej na lepší zajtrajšok. Životný osud Karla Millera neovplyvnila len druhá svetová vojna, ale aj následne nastolený komunistický režim. V románe je mnoho historických faktov a udalostí, ktoré vykazujú známky autenticity. Autor šiel poriadne do hĺbky a vtedajší utopistický režim vykreslil naozaj reálne.

Román ponúka pestrú paletu podnetov a čitateľ sa stretáva aj s množstvom emócií. Asi najvýraznejšou je strach o vlastný život a boj o slobodu. V celom texte je cítiť smútok a veľkú beznádej. Nad riadkami sa vznáša závan smrti a bolesti. Kniha sa číta naozaj ťažko, niektoré kapitoly len s veľkým sebazaprením. Autor poukázal na bezcitnosť a krutosť nacistov páchaných na Židoch. Návrat z pekla predkladá čitateľovi prepracovanú zápletku, šokujúci a strhujúci dej, v ktorom nie je núdza o dramatické a emotívne pasáže. Prekvapia Vás aj nepredvídateľné odhalenia a narazíte aj na brutálne činy Nemcov. Román  podáva čitateľom množstvo zarážajúcich skutočností ako sú ponižovanie, strata dôstojnosti, neprávosti, krivdy a vraždy páchané na nevinných ľuďoch a bezprávie v koncentračných táboroch.

Autor sa v diele zameral aj na citové rozpoloženie hrdinov, ktoré je v rovnakej miere vyvážené s napínavými udalosťami. Román zosobňuje viac postáv a tak okrem osudu Karla Millera zachytáva aj viac životných príbehov ostatných zúčastnených. Autor v knihe vierohodne zobrazuje život v koncentračnom tábore a odhaľuje desivé následky druhej svetovej vojny, ktoré priam bijú do očí. Čitateľ až do samotného záveru netuší, akým smerom sa bude vyvíjať osud rodiny Millerových.

Prečítajte si emotívny príbeh, ktorý je o veľkej bolesti, strachu a túžbe po slobode, ale aj o spolupatričnosti rodiny, odpustení a veľkom priateľstve, ktoré navzdory všetkému ostalo v srdciach.
Návrat z pekla odporúčam všetkým, ktorí obľubujú príbehy s témou druhej svetovej vojny a neboja sa otvoriť Pandorinu skrinku plnú hrôzostrašných udalostí. Návrat z pekla odporúčam mužom, ako i ženám, ktorí vyhľadávajú drsnejšie čítanie, ktoré je pretkané skutočnými  príbehmi s neľahkým osudom postáv s len malou nádejou na lepší život.


Za recenzný výtlačok ďakujem samotného autorovi.

1 komentár:

  1. Skutečně úžasnÿ román, kde syrovost je prostředkem, nikoliv cílem.

    OdpovedaťOdstrániť