9. 7. 2016

Jojo Moyesová - Čo bolo potom

Nikdy sa nedá vedieť, čo sa stane, keď človek spadne z veľkej výšky

Kategória: Analgetiká/Antipyretiká

Účinné látky: Naučí vás ľúbiť. Dáva druhé šance. Vhodná pre nešťastne zaľúbených. Účinná pri pocite bezcieľnosti.

Dávkovanie: V primeranom množstve 80-100 strán denne kdekoľvek. Ak ste doma tak si uvarte  litre kávy a zajedajte so slanými tyčinkami. Počet tabliet- 352.

Vedľajšie účinky: Melanchólia, smútok až depresie. Strata dôvery a veľká nerozhodnosť. Dávajte si pozor vo výškach.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpiteSmrť sa nedá nikdy pochopiť. Zvlášť vtedy, ak si vezme so sebou milovaného človeka. Ako dlho trvá, kým sa človek prenesie cez smrť človeka, ktorého ľúbil? Naučíte sa s tým žiť, lebo tí ľudia s vami zostanú, aj keď už nie sú živí.

Louisa Clarková pracuje ako čašníčka v malom bare v letiskovej hale. Stále sa trápi výčitkami a je nešťastná zo smrti Willa, ktorý spáchal samovraždu. V jeden večer nešťastnou náhodou spadne zo strechy piateho poschodia a zachráni ju len markíza na susedovom balkóne. Po sérií operácií sa odchádza Lou zotavovať domov k rodine. Rodné mesto jej však stále pripomína milovaného muža a Louisa si uvedomuje, že už bude navždy poznačená jeho smrťou. Na prosbu otca začne mladá žena navštevovať spolok Pohnime sa ďalej, v ktorom sa stretáva s ľuďmi, ktorí majú rovnaký osud ako ona, tak isto prežili smrť blízkej osoby a učia sa liečiť svoj žiaľ. Louisa má pocit, že ju nechápe ani vlastná rodina a jediný, kto rozumie jej pocitom, je záchranár Sam. Do Clarkovej ponurého života vpadne ako tornádo Willova šestnásťročná problematická dcéra Lily. Dieťa muža, ktorého milovala jej totálne prevráti život naruby a ukáže jej aj žiarivé stránky života.

„Máš život vo svojich rukách, Lou. A pritom sa tváriš, akoby tebou zmietali udalosti, na ktoré nemáš vplyv. Čo je to? Pocit viny? Zdá sa ti, že Willovi čosi dlhuješ? Je to niečo ako pokánie? Vzdáš sa svojho života, lebo si nemohla zachrániť jeho život?“ „Ty tomu nerozumieš.“ „Nie, dokonale tomu rozumiem. Rozumiem ti lepšie, ako si rozumieš sama. Za jeho dcéru nie si zodpovedná. Počuješ? S týmto naozaj nemáš nič spoločné.“

Čo bolo potom je pokračovanie bestselleru  Predtým ako som ťa poznala britskej spisovateľky Jojo Moyesovej.
Spisovateľka vás vtiahne do deja závratnou rýchlosťou. Po prvej kapitole však nastáva pokles napätia a zvyšok textu je rozvláčený. Nevtieravý humor je však príjemným spestrením celej knihy. V románe dominujú smutné, častokrát až depresívne opisy, ktoré sa striedajú s vtipnými, vierohodnými a častými dialógmi.

V prvej polovici knihy sa síce stále dej vyvíja, nastupujú aj zlomové okamihy, no príbeh sa hýbe pomaly. Na čitateľa tu čaká smútok, hnev, beznádej a veľké emotívne pocity. Autorka sa hlavne zamerala na vnútorné prežívanie hlavnej postavy, ktoré sa nesie počas celého čítania. Textu chýba svižnosť a dynamika, ktorá mnohokrát absentovala, aby poháňala čitateľa vpred. Čo bolo potom v sebe ukrýva rôznorodú zmes zaujímavých postavičiek, ktoré v mnohom zachránili celý dej. Ich charaktery sú špecifické a každá jedna postava odkrýva svoje tajomstvá a pasuje sa so svojimi problémami najlepšie ako vie.  Nad celým príbehom sa ako jemný opar vznáša duch zosnulého Willa. Aj keď je to romanticko-dramatická kniha, drámy a romantiky je tu pomenej. Výnimočnosťou je, že nenájdete v texte žiadne klišé. V diele sú v malom pomere spomenuté aj vážnejšie témy, ktoré sa nás až bytostne dotýkajú. Román je veľmi emotívny, občas trpko-smutný a vzápätí depresívno-veselý. Dej knihy je zaujímavý, nevšedný, vôbec nie je fádny, čitateľ tu nájde aj niekoľko netypických situácií a prekvapivých zvratov. Skúsenejší čitateľ dokáže v určitých momentoch dej aj predvídať.

„Viete, že pije? A doma fajčí? A že ju vyhodili zo školy? To vám určite povedala, čo?“ Lily sa tvárila takmer znudene, akoby to počula tisíc ráz. „Neobťažovala sa ani prísť na skúšky. Robili sme pre ňu, čo bolo v našich silách. Psychológovia, najlepšie školy, súkromní učitelia. A ona nám to chrstne do tváre.“


Ak ste  nečítali predošlú časť tak ako ja, vôbec vám nebudú unikať podstatné fakty a knihu si dostatočne vychutnáte. Autorka sa v dôležitých momentoch vracia naspäť a tak má čitateľ dokonalú predstavu o chýbajúcich detailoch. Príbeh Louise sa v poslednej tretine knihy rapídne otočí a autorka vťahuje čitateľa do života Lily. Konečne nastupuje chýbajúca dynamika a román sa číta už potom veľmi rýchlo a ľahko. V závere sa dočkáte aj dramatického zvratu a emocionálneho vyvrcholenia.
Prečítajte si príbeh o tom, ako každý z nás vie, čo znamená ľúbiť a stratiť človeka. Nikto z nás sa nepohne dopredu tak, aby sa pritom neobzrel dozadu. Vždy s vami idú tí, ktorých sme stratili. Chcete cítiť ich prítomnosť ako dar. Je normálne cítiť smútok, stratu alebo hnev. Každý má svoju vlastnú cestu, na ktorej sa kdesi v diaľke črtá kľúč k novej budúcnosti.


Čo bolo potom je emotívny a romantický román o hľadaní vnútorného pokoja a svojho lepšieho ja, o druhej šanci, o spolupatričnosti rodiny a lásky, ktorá prichádza pomaly. Odporúčam pre milovníčky romantických príbehov, ktoré hľadajú v knihách netypické príbehy. Ak máte radi zamilované romány, no lepkavé vyznania lásky sa vám už prejedli a očakávate aj niečo viac, tak novinku Čo bolo potom si určite vychutnáte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára