6. 6. 2016

Majo Kluvanec - Semester zakomplexovaného sviniara

Keď ťa ambície opúšťajú po prvom prešľape

Kategória: Analgetiká/Diuretiká

Účinné látky: Účinná pri pocite bezcieľnosti. Pomáha pri vytrvalom smútku.

Dávkovanie: Najlepšie na jeden dúšok, s vyloženými nohami a obľúbeným drinkom. Počet tabliet-191.

Vedľajšie účinky: Spomienkové záblesky na detské večierky. Strata matematických schopností.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Hoci sa zdá, že život študentov spočíva len vo vysedávaní na prednáškach, čítaní skrípt a absolvovaní skúšok, nie je to celkom tak. Vysokoškoláci sa často stretávajú s oveľa bizarnejšími  problémami a nezabudnuteľnými zážitkami.

Prvé stránky knihy vás zoznámia s obyčajným chlapcom Dáriusom, ktorý opúšťa mamičkin „full servis“ a prichádza na internát do ošumelého mesta. Postupne sa zoznamuje so spolubývajúcimi, profesormi a zvykmi školy. Budúci žurnalista sa pomaly prebíja  prvými prednáškami, spoznáva dve dievčatá s rovnakým menom a postupne sa snaží zapadnúť do víru vysokoškolského života.  Neskúsený študent prežíva prvú lásku, ale vzápätí aj jej odvrátenú tvár odmietnutia. Užíva si krúžkovice, chodbovice, týždňové diskotéky, nesmelé pokusy zblíženia sa s opačným pohlavím a skúšky, až na jeden predmet zvláda prekvapivo v termínoch. Druhý ročník sa pre sympatického muža nezačal práve najlepšie. Smrť kamaráta, definitívny rozchod s Monikou a neurobená skúška poriadne prevetrajú psychiku druháka. Podarí sa mu uspieť v mediálnych vodách a nájsť ten pravý zmysel života?

Keď si prisadla, na pozdrav mi krátko položila ruku na stehno. V útrobách sa mi rozliala horúčava – bolo to ako štiepenie atómového jadra. Viete, vždy som mal problém rozlíšiť hranicu medzi prehlbujúcim sa kamarátstvom a narastajúcou sexuálnou príťažlivosťou. Niekedy je totiž veľmi úzka, niekedy až neviditeľná.

Majo Kluvanec sa stal objavom roka 2014. Na náš slovenský trh priniesol nový vietor a vo svojej prvotine nám predostrel skutočný život študentov. Aj keď je už na našom knižnom poli niekoľko kníh s rovnakou myšlienkou, Majo Kluvanec sa jej zhostil po svojom a tak konečne môžeme sledovať študentský život z opačnej strany, v podaní muža.

Dej príbehu sa odohráva v jednom slovenskom meste a podľa indícii autora, dokáže skúsenejší čitateľ mesto spoznať. Príbeh písaný z pohľadu muža a jeho reprodukovanie odžitých zážitkov prenesú čitateľa do študentského života, ktorý má vlastné nepísané pravidlá. Na stránkach knihy máte možnosť sledovať dvojročnú púť obyčajného chlapca – študenta, ktorý sa ako väčšina vysokoškolákov borí so skúškami, prechádza nešťastnými láskami, zažíva turbulentné obdobia, kde alkohol a dievčatá zastávajú popredné miesta. Ani Dárius nebol výnimka a tak isto okúsil trpký vysokoškolský chlebík, kde sranda strieda smútok, láska depresie, obľúbenosť nezáujem spolužiakov, rýchly sex trvalejšie vzťahy a nad tým všetkým kdesi v diaľke svieti červený diplom.


Ešte chvíľu som pokračoval v tom, čo som začal, až kým jej telom neprešiel aj posledný zášklb. Vtedy to so mnou bolo už na nevydržanie. Pod hrozbou sopečnej erupcie som stiahol nohavice, zahodil tričko a opatrne Alexu priľahol. Jej telo však zatiaľ ochablo, svaly sa uvoľnili. A keď som sa pokúsil o bozk, ukázalo sa, že hra sa skončila. Alexa jednoducho zaspala. Dokonca začala chrápať.

Štýl písania autora sa podstatne líši od ženských románov, v ktorých sa autorky tak isto venovali tejto obľúbenej téme. Jazyk je súčasný, svieži a je pretkaný nevtieravým a hravým humorom. Autor príliš nedramatizuje, dej je mnohokrát rozvláčený a textom sa nesie len jemný závan dynamiky. Na strane druhej autor však dokáže zážitky čitateľovi podať veľmi humornou formou, bez príkras, s ľahkosťou a jemu vlastnou iróniou. Román sa číta veľmi ľahko a rýchlo. Nemá žiadne rušivé vplyvy. V úvode čitateľ dostáva základné informácie o školskom systéme, internáte a spolubývajúcich. Postupne autor odhaľuje vzťahové väzby medzi postavami, ktoré sa striedajú s nefalšovanými zážitkami hlavnej postavy. Román v sebe ukrýva väčší počet postáv, no ich charaktery sú odlišné a nemáte problém si ich zapamätať. Slangové, občas vulgárne dialógy striedajú časté, no veselé opisy situácií. Výborný výsledný  dojem z knihy dotvára špecifická slovná zásoba, netradičné úvahy o živote, svojrázny humor, vtipné momenty a netypické postavy.

Spolu s hrdinami príbehu zažijete veselé, ale i smutné zážitky a to všetko z mužského vnímania, ktoré je vystavané na iných princípoch, ako sú tie ženské. Prečítajte si pravdivý príbeh s reálnym pohľadom do duše začínajúceho vysokoškoláka, ktorý má svojské predstavy o fungovaní sveta. Pripravte sa na šialenú jazdu trapasov, búrlivého sexu, straty panictva, nesplnených snov, podrazov, ale aj veľkých priateľstiev, nových šancí a absolútneho vytriezvenia.

Semester zakomplexovaného sviniara odporúčam všetkým, ktorí majú radi triezvy pohľad na reálne dianie s poriadnou dávkou humoru. Kniha poteší aj tých, ktorí už zabudli ako chutí prvá láska v internátnych izbách a chcú si osviežiť spomienky. Pevne verím, že román zaujme aj starších čitateľov, ktorí už majú niečo za sebou a chcú sa pobaviť na peripetiách iných a aby nezabudli, ako sa žilo v období na prelome tisícročí.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnému autorovi.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára