10. 5. 2016

Lenka Gahérová - Sen z modrého domu

Všetko zlé je na niečo dobré

Kategória: Antidepresíva/Betablokátory

Účinné látky: Udržiavajú priateľstvá. Podporujú pochopenie a zmysel života.

Dávkovanie: 40-60 strán denne, na obľúbenom mieste s osviežujúcim drinkom. Počet tabliet-232.

Vedľajšie účinky: Zatúžite žiť v Alpách. Stratíte sny.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpiteŽivot nám berie, ale 
aj dáva. Dáva nám prehry,  aj výhry a práve tie naše víťazstvá a sny, aj keď sú len nepatrnými zrnkami našich činov v živote, sú hnacou silou do budúcnosti.

Päťdesiatničke Oľge sa v jeden deň zrútil doteraz naoko zdanlivo jej rozprávkový svet. Odhalila manželovu neveru, v práci aj napriek jej výkonnosti s ňou už nepočítajú a našetrené peniaze manžel minul na vypočítavú mladú milenku. Olina podľahne priateľkinej prosbe, aby jej robila spoločnosť v Alpách, kde v honosnom, ale odľahlom sídle, opatruje chorú manželku bohatého Hansa. Dvojtýždňový útek od nevyriešených problémov sa skončil a Oľga sa vracia domov. Dá záletnému manželovi druhú šancu? Keďže jej v Rakúsku zostala nedokončená práca, s veľkou radosťou sa znova vracia do raja k Hansovi a Heidi. Záhadný a arogantný špiceľ Alan, nevysvetliteľné city k o dvadsať rokov staršiemu mužovi, boj o rodinné dedičstvo, pandorina skrinka plná tajomstiev a odhalení a jeden reálny sen zamotajú životy všetkých zúčastnených. Rozlúšti Oľga svoju hádanku života? Nájde to, čo hľadá?

Keby si ma počúval, čo som ti hovorievala, keď som prišla naštvaná z roboty, a nesníval o Natálkinej buchtičke, vedel by si to už dávno. Jedna je riaditeľova neter a tá druhá s ním spáva. Nikomu z nich nevadí, že ten sviniar má doma manželku. Je taký istý hajzel ako ty a ona taká istá radodajka ako tvoja Natálka, do ktorej pcháš prachy. Naše prachy!

Lenka Gahérová, autorka románov V pekle sa neplače či Kým nejde o život, je známa tým, že jej knihy sa odvíjajú od skutočných udalostí, čo opäť dokázala v najnovšom diele Sen z modrého domu. Fascinujúca obálka mi evokovala zmiešané pocity, ale už po prečítaní prvých strán som pochopila, že koncepcia príbehu je úplne iná, ako som si myslela. Aj keď sa autorka v úvode venovala stále sa opakujúcej a slovenskými spisovateľmi obohratej téme nevery, dej sa začne uberať celkom iným smerom.

Kniha je rozdelená do troch častí a každá rekapituluje Oľginu životnú cestu, na ktorej niečo stratila, hľadala a nakoniec našla to najcennejšie. Už od začiatku plynie dej zaujímavo a pútavo, čo ocení každý čitateľ. Prostredníctvom vnútorných monológov sa veľa dozviete z myslenia a cítenia zrelých žien, ale aj mužov. Niektoré skutočnosti boli napísané mimoriadne taktne a citlivo. Oceňujem fakt, že Lenka Gahérová svoje postavy nevyumelkovala, ale vdýchla im prirodzenú obyčajnosť so všetkými ľudskými vlastnosťami, a preto by román mohol vo veľkej miere zaujať aj mužské osadenstvo.

Sen z modrého domu je dojímavý a až príliš skutočný príbeh o hľadaní seba samého, o hľadaní zmyslu života, možno životného poslania, o hľadaní a nachádzaní, a samozrejme o tom, že vždy je niečo za niečo. Príbeh o tom, že všetko sa deje z určitého dôvodu, a že všetko zlé je na niečo dobré. Niečo nájdeme a vzápätí  niečo stratíme, alebo je to naopak?


Prstom ju chytil za bradu a donútil ju, aby sa na neho pozrela. Dnes v noci ma opustila žena môjho života. Prežil som to iba vďaka tebe. Viem, že ma niektorí ľudia odsúdia za to, že som ju ešte ani nepochoval a už som sa spojil s tebou.

Nad celým príbehom sa vznáša citeľné tajomno, ktoré sa pomaly odkrýva. Smutné pasáže sa striedajú s veselšími a Lenka Gahérová presne odhadla vyváženosť medzi nimi. Každý čitateľ ocení fakt, že napätie v celom románe vôbec nepoľavuje, ale nesie sa hrdo celým príbehom. Prekvapí vás nejeden šokujúci zvrat, či nečakaná dramatická vsuvka a vy budete takí nedočkaví, ako sa celý príbeh uzavrie, že knihu z ruky tak ľahko nepustíte.

V diele Sen z modrého domu nájdete neskutočnú ľudskosť, pochopenie a lásku na viac spôsobov. Na piedestál hodnôt stavila autorka zrelú a čistú lásku medzi mužom a ženou, porozumenie a spriaznenosť duší. Nechýba, samozrejme, aj láska materinská. Sen z modrého domu je aj o silnom priateľstve dvoch zrelých žien, ktoré život nešetril a aj napriek okolnostiam našli to najvzácnejšie. Lenka Gahérová opäť dokázala, že má neskutočný pozorovací a výnimočný rozprávačský talent. Veľkou silou na vás zaútočia rozmanité emócie, ale rovnakou mierou vás pošteklí nevtieravý humor, ktorý celú knihu príjemne oživuje. Niektoré konanie postáv je predvídateľné, ale vycibrené dialógy čitateľa tak zaujmú, že si tento drobný nedostatok ani nestihnete uvedomiť a Sen z modrého domu si plnohodnotne vychutnáte. A prečo je to sen z modrého domu? Nechajte sa prekvapiť a román si prečítajte.

Sen z modrého domu odporúčam ako súčasné oddychové čítanie, ktoré vám umožní pochopiť zložitosť partnerských vzťahov. Odporúčam pre všetkých, ktorí niekoho stratili, ale verili, že niekde na nich ešte niekto lepší čaká. Sen z modrého domu si obľúbia aj tí, ktorí majú radi skutočné príbehy s happyendom, pretože pozerať sa treba srdcom a nie očami.


Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára