19. 4. 2016

Katarína Tekeľová - Nedokonalý plán


Aj z najhlbšieho dna sa dá odraziť ak chceme

Kategória: Analgetiká/Betablokátory

Účinné látky: Zmierňuje bolesť zo zrady partnera, tlmí bolesť duše a očisťuje svedomie.

Dávkovanie: Najlepšie užiť na jeden nádych s nealkoholickým nápojom. Počet tabliet-140.

Vedľajšie účinky: Nadmerné pitie alkoholu, prvý kontakt s ľahkou drogou a zvýšená chuť na sex..:)

Čo potrebujete vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Neexistuje jeden recept pre všetkých, každý človek je iný a má svoje vlastné požiadavky. Vezmite rozum do hrsti, zatočte s minulosťou, nájdite nové východiská a krôčik po krôčiku sa snažte zlepšiť svoju situáciu.

Hádavej a arogantnej Zuzane sa veľa šťastia v živote neušlo. S matkou udržiava len povrchný vzťah, kým tá po nej až bytostne prahne. Mužov využívala vo svoj prospech, priateľky až na Leu nemala, ale aj tá sa časom stiahla do úzadia kvôli vzťahu so svojím partnerom. V práci sa jej darí, ale pre svoje kolegyne nemá milé slovo. Láska ju obchádzala naďaleko, až do momentu, kým jej cestu, a to doslova neskrížil bohatý muž. Oslobodená od nutnosti vstávať každé ráno do práce, neplatiaca za nič, čo treba do domácnosti, využívajúc peniaze na luxus, ktorý jej poskytuje Praďák, zmenili Zuzu na nepoznanie. Jediné, čo musí a vlastne chce, je nahodiť sa v piatok do gala a ísť do podniku. Jedna biela tabletka a Zuzina neutíchajúca potreba bažiaca po sexe urobila z cieľavedomej dámy spustnutú trosku.

Najbližšie mesiace sa Zuza potácala medzi svojou izbou a barom. Obšťastňovala starých, pupkatých, spotených, zakomplexovaných a úchylných magorov, ktorí však boli rozprávkovo bohatí, a tak boli v tomto podniku takmer za bohov. Funeli jej do ucha a spotenú tvár otierali o jej kedysi pedantne udržiavané telo.


Nedokonalý plán je celkom vydarená prvotina začínajúcej autorky Kataríny Tekeľovej. Autorka  síce nesiahla po žiadnej inovatívnej téme, avšak prvky, ktoré v románe nájdete, nie sú prvoplánové.
Nedokonalý plán je ľahko stráviteľný príbeh, ktorý zhltnete na jedno posedenie. Autorka vťahuje čitateľa okamžite do deja, čo má na svedomí dejová línia, ktorá má rýchly spád. Pútavý štýl Tekeľovej vás zaujme hneď v úvode. Príbeh naberá na gradácií od začiatku a nepoľavuje počas celého čítania. Takisto vo veľkej miere je v texte zastúpené napätie, ktoré je citeľné v celom románe. Jednoduchý dej v sebe ukrýva málo postáv, ktoré odohrali veľkolepé divadlo. Vedľajšie postavy sú len kulisou pre ďalší rozvoj hlavných hrdinov. Román je okorenený jemnou romantikou a šteklivou erotikou, ktorú autorka podala čitateľom veľmi taktne. Dialógy autorka vytvorila pestré, živé a nebála sa aj hovorového slová či občasnej nadávky.

Množstvo pasáži sú akoby priam odžité alebo odpozorované z bežného života. Autorka dokonale dokázala vykresliť život v bohatstve a luxuse, ale i na samom dne. Odkryla vnútorné prežívanie mladej ženy, jej nie najlepšie povahové črty, ale aj iné ľudské vlastnosti ako sú závisť a neprajnosť. Autorka sa venovala v knihe viacerým témam ako sú morálne hodnoty, závislosť na mužovi, drogách či prezentovanie vlastných záujmov.

Keď trochu povolil, vytrhla sa, schytila mobil a skoro odpadla. Jediná fotka ju takmer pripravila o zdravý rozum...Skôr vlastne o jeho zvyšky. Bola na nej celkom nahá, nohy v polohe vítam ťa a medzi nimi chlap, čo má podľa vzhľadu ďaleko cez päťdesiat. No ten chtíč a nasadenie, s akým pchá do Zuzy svoj obrovský nástroj, by mu mohol závidieť nejeden tridsiatnik.

Tekeľová sa nič nehrala a bez príkras hodila na papier príbeh ženy v jednom časovom úseku jej života. Nedokonalý plán je prudko čitateľná kniha. Záver je viac emočne vypätý, čo má za následok vzťah Zuzy s matkou a bezhraničná materinská láska. Nevšedný, miestami až skutočný príbeh, ktorý zaváňa smútkom, láskou a každodennou realitou, ktorú je lepšie radšej raz prečítať ako prežiť.

Nedokonalý plán je príbeh o tom, ako vieme svoj život zmeniť k lepšiemu a namiesto pózy šťastia v ňom, nájdeme šťastie skutočné. Odporúčam pre ženy, ako aj mužské publikum, pre všetkých, ktorí hľadajú v príbehoch niečo viac a uchváti ich život iných ako svoj vlastný.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára