26. 4. 2016

Renata Bhujun -Matky a macochy

Láska je miazgou duše

Kategória: Analgetiká/Antihypertenzíva

Účinné látky: Vytvára prirodzený filter proti láske. Hydratuje, zjemňuje a pohladí vašu dušu.

Dávkovanie: V menších dávkach, v posteli alebo niekde na slniečku s balíkom vreckoviek. Počet tabliet-240.

Vedľajšie účinky: Vyvoláva plač. Inak sa liek znáša veľmi dobre.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Čo predstavujú dve teoreticky bezvýznamné slová - láska a šťastie? Dve zázračné slová, na ktoré tak často myslíme, vyslovujeme a hľadáme na ne odpovede.

Štyri ženy, štyri pohnuté osudy, tajomstvá a jedna sídlisková lavička, ktorá dokáže poskytnúť dokonalý priestor pre rozhovory akéhokoľvek druhu. Štyri priateľky, každá je iná a každá jedna si  nesie svoj batôžtek životných útrap a problémov sama. Matky, manželky, milenky, macochy, ale predovšetkým sú to životom ošľahané ženy, s ktorými sa osud kruto pohral. Kým jedná má takmer všetko, po čom jej srdce piští, predsa je len tieňom svojho manžela, ale jej náruč zostala bez dieťaťa. Najstaršia obyvateľka lavičky je matkou dospelých detí a predsa sa cíti sama. Najmladšia zo štvorice je milenkou ženatého muža, ktorému porodila dcérku. Tmavovlasá recepčná si užila úlohu manželky aj matky, ale tou jej bolo dopriate byť len na krátku chvíľu. Za tragických okolností paneláková lavička stráca jednu svoju vernú spoločníčku. Odrazu do života Heleny vstupuje príťažlivý syn sedemdesiatničky Etely. Dostane malá štebotavá Monika novú šancu na kompletnú rodinu? Dokážu navonok silné ženy prekonať prekážky, ktoré im život hádže do cesty?

Dva roky, dva roky! Opakovala dookola. Ale prečo sa potom každý deň vracal opäť ku mne? Prečo?! Zaborila si prsty do vlasov. Menila sa na uzlík nervov. Začala sa bezcieľne prechádzať po izbe. Prečo mi to vlastne povedal? Rozhodol sa opustiť ma? Preto? Alebo chce začať odznova? Priznal sa, aby som mu dala druhú šancu, aby sme začali s čistým štítom?

Renáta Bhujun je známa slovenská autorka, ktorá svoju tvorbu venuje predovšetkým ženám. Inak tomu nie je ani v románe Matky a macochy, ktorá uzrela svetlo sveta minulého roku.
Matky a macochy je príbeh založený na skutočných udalostiach. Autorka v knihe rozobrala do špiku kostí najtajnejšie zákutia ženskej duše. Veľmi citlivo a autenticky opísala životné osudy jednotlivých žien.  Kniha je písaná očami každej postavy a každá z nich si rieši svoje vlastné problémy po svojom. Nie vždy však s dobrým výsledkom...

Bolestné a skľučujúce spomienky hrdinov sa vynárajú a obrovskou silou útočia na vaše srdcia. Reálne udalosti zachytené v knihe čitateľa pohltia hneď v úvode. Pútavý a zaujímavý štýl spisovateľky popretkávaný krásnymi myšlienkami vás budú sprevádzať počas celého čítania. Postavy sú dokonale vyprofilované a máte pocit, že ich poznáte.  Autorka pomaly odkrýva dieliky skladačky každej jednej zúčastnenej osoby. Odhalila aj nie príliš lichotivé ľudské vlastnosti.
Potrebovala sa upokojiť. Išla do spálne, otvorila zásuvku a hodila si do úst dve tabletky... Kroky ju zaviedli opäť ku chladničke. Logla si jeden, druhý, tretíkrát. Pri dverách ktosi zazvonil. Strhla sa. Zem sa s ňou zatočila, udržala však rovnováhu. Čo teraz, čo teraz, panikárila. Prečo prišla tak skoro? Ešte nie, ešte nie!


Renáta Bhujun sa v románe dotkla ťažších a bolestivým tém, ako je smrť a týranie dieťaťa. Aj keď je celý príbeh veľmi pocitový, smutný a dojímavý, nie  sú to žiadne srdcervúce výlevy. Autorka s veľkou gráciou presunula na papier vnútorné rozpoloženie žien. Množstvo vnútorných monológov svedčí o tom, že tieto témy sú autorke blízke, pretože človek musí niečo také prežiť, aby dokázal opísať duševné výkriky tak mimoriadne precítene. Dramatické a napínavé pasáže sa striedajú s pokojnejšími. Krivka dynamiky sa nesie v jednej vysokej rovine a vy budete s napätím prevracať stránky. Vysype sa na vás veľký kotol emócií a citlivejšie povahy budú potrebovať poriadny balík vreckoviek. Renáta Bhujun opäť dokázala čitateľa zaujať a pripútať k svojej knihe.
Hlavná postava Helena si nesie svoj žiaľ a bolesť sama, nezabúda však na svoje priateľky, pre ktoré je ona sama bútľavou vŕbou a oporou. Smrť v románe ju zasiahla viackrát a aj napriek tomu, že sa bojí šťastia, svoje srdce nakoniec otvorila nečakanej láske.

Príbeh Matky a macochy je spoločensky emotívny román o ženách, ktoré aj napriek náhodám, či okolnostiam bojovali so svojimi démonmi najlepšie, ako vedeli. Niektoré rozhodnutia neboli správne a dôsledky ich dobehli nepripravené. Každá žena, či už matka alebo manželka prežíva v knihe svoje rodičovské a manželské problémy sama. Nečakajte však žiadne depresívne čítanie, občas sa vám zjaví na tvári aj úsmev.

Matky a macochy odporúčam ako plnohodnotné čítanie pre všetky vekové kategórie. Pre všetkých, ktorí obľubujú skutočné príbehy s neľahkým až dramatickým osudom. Kniha pohladí na duši, pomôže v pochybnostiach a otvorí vaše zlomené srdce. Pretože ak nechcete stratiť dušu, cesta lásky je to správnou.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára