26. 4. 2016

Martina Novotová - Máš na výber

Šťastný je ten, kto našiel šťastie v rodine

Kategória: Betablokátory/Antidepresíva

Účinné látky: Nedráždivá, vhodná pre každého pacienta. Zvláčňuje dušu a regeneruje srdcový sval.

Dávkovanie: 30-60 strán v pohodlnej polohe, mimo dosahu detí a manžela. Nezabúdajte na pitný režim. Počet tabliet-224.

Vedľajšie účinky: Negatívne pôsobí na sebavedomie. Núti k častému pojedaniu sladkého.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Rodina je miestom lásky a života. Bez rodiny sa človek trasie od zimy v nekonečnom vesmíre.

Škoda že, šťastie skutočnej rodiny nepocítili aj konfliktný Paľo a citlivá Linda. Súrodenci, ktorí si prežili nešťastné detstvo v nefunkčnej rodine, kde všetko podliehalo otcovi -tyranovi. Nemajú žiadne pekné spomienky na detstvo, hlavne Paľo. Krik, bitky, nadávky, plač a ponižovanie boli ich detskou nádielkou. Ale ako už samotný názov knihy naznačuje, obaja hrdinovia mali na výber. Každý z nich si vybral svoju cestu osudu, ktorou sa rozhodli kráčať.
Problematický mladík dostane pracovnú ponuku v zahraničí a tú s radosťou prijíma. Abel Agbar je jeho nový zamestnávateľ, ktorý má, okrem ďalších umyvárni, prsty aj v drogách a prostitúcií. Náhoda je „blbec“ a Paľo sa zamiluje do prostitútky Lilian, ktorá patrí jeho chlebodárcovi. Začína sa nebezpečná hra s ohňom. Zamotal sa do pavučín problémov príliš pevne nato, aby z nej vyviazol vlastnými silami. V poslednej chvíli sa rozhodol a urobil neľahké rozhodnutie svojho života. Poučí sa Paľo z vlastných chýb? Dostane druhú šancu na nový život?

“O čom to trepeš? Tak kde je? Odpovedz!“ Izabel sa mierne upokojila, pustila ho zo zovretia, sklonila hlavu a zasmoklila. „Našla som ju v izbe. Vzala ju ešte záchranka, no v nemocnici vydýchla naposledy...Stalo sa to predvčerom. Lilian sa predávkovala,“ dopovedala a utrela si spakruky zasoplený nos.

Linda sa vydá za Adama a porodí krásnu dcérku. Na materskej dovolenke však neprežíva šťastné chvíle a nastupujú prvé problémy. Chýba jej opora, pochopenie, uznanie a oddanosť manžela. Začínajú sa jej otvárať oči, koho si to vlastne zobrala za manžela. Uvedomila si paradox života, všetko na svete musí byť vyvážené. Šťastie smútkom, smiech plačom, zdravie chorobou, život smrťou alebo úspech neúspechom. Mladá mamička má pocit, že vždy stojí na tej horšej strane. Nájde Linda opäť svoje stratené šťastie?
Ako sa uzavrie kruh tejto rodiny? Je ešte nejaká šanca aby našli to, čo kedysi stratili? Spoja sa v jeden súdržný celok aby si navzájom odpustili?


„Ja sa nikomu spovedať nemusím,“ povedal o poznanie pokojnejšie, „ten byt bol môj a je moja vec, čo som s peniazmi urobil. Je to jasné? A vieš čoČakaj si toho nepodarka sama. Seriem aj naňho!” precedil pomedzi zuby a nahnevane odkráčal do predsiene. O niekoľko sekúnd začuli buchnutie dverí.


Mladá začínajúca autorka Martina Novotová vložila do svojej prvotiny kus seba. Musím skonštatovať, že debut Novotovej je veľmi vydarený a kniha obsahuje všetky atribúty, aby sa stala stálicou  na našom knižnom poli. Román sa opiera o skutočné udalosti a reflektuje súčasné, často veľmi problematické vzťahy medzi rodičmi a deťmi. Autorka píše o sile a dôležitosti harmonickej rodiny. V knihe nájdete paralelne sa odvíjajúce a zdanlivo nesúvisiace príbehy Paľa a Lindy. Hlavné postavy si odžívajú svoje príbehy. V príbehu mladej ženy sa nájde nejedná z nás. Príbeh mladého muža je viac dynamický a nebezpečný. Získal si ma hneď od začiatku a aj napriek svojim povahovým črtám, na mňa nepôsobí ako negatívny hrdina. Myslím si, že sa potrebuje ešte sám v živote hľadať. Oba príbehy sa po spojení v jeden celok stanú akýmsi návodom na odpustenie, pochopenie sa a podporu.

Román disponuje viac obšírnejšími opismi, ktoré vyvažujú reálne a živé dialógy. Autorka sa pekne pohrala aj s citmi čitateľa, informácie dávkuje postupne a pomalšie pasáže sa striedajú s drámou. Máš na výber je reálny príbeh, ktorý koluje možno aj vo vašej blízkosti.
Máš na výber odporúčam ako ľahké oddychové čítanie. Kniha má aj poučný charakter.


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára