26. 4. 2016

Kristína Falťanová - Modlitba za hriech

Farebné odtiene nášho života

Kategória: Analgetiká/Nootropiká

Účinné látky: Pôsobí priaznivo na ochranu pred zradou a sklamaním.

Dávkovanie: 50-100 v posteli s partnerom, držte ho za ruku. Nezabudnite na balíček vreckoviek. Počet tabliet-190.

Vedľajšie účinky: Precitlivenosť na partnera, nekontrolovateľný plač. Nedôvera v lásku.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Každý z nás je umelcom. Umelcom svojho života. Náš život je ako paleta maliara. Veľkosť plátna máme pred sebou a nevieme, kedy sa minie miesto na maľovanie. Preto nezabúdajte, že iba vy držíte svoj štetec.

Pokojný a stereotypný život tridsiatničky Zoe sa po odhalení manželovej nevery zrútil ako pyramída. Pocit istoty, pokoja a lásky niečo odvanulo do zabudnutia. Podvedená žena rieši dilemu, či sa má rozviesť, alebo pozliepať trosky z vlastného manželstva. Jej manžel však rozhodol aj za ňu. Keď v súdnej sieni zaznie známa formulka: súd toto manželstvo rozvádza, Zoe pochopí, že sa začína pre ňu začiatok horúceho pekla. Realitná maklérka prežíva, plače, lieči sa zo zúfalstva a beznádeje, ktorou je celá nasiaknutá.

Teo ma obral o oveľa viac ako len o manželský život. Myslím si, že láska už nikdy nebude láskou. Smiech už nikdy nebude smiechom. Dôvera už nikdy nebude dôverou. Dokonca ani len tá žuvačka už nebude taká mentolová... Mám silný pocit, že budem vracať. Dá sa vôbec vracať od žiaľu? Dá! Idem!

Aby našla sama seba a nový zmysel života presťahuje sa do hlavného mesta a mení aj zamestnanie. Jej priateľky ju všemožne podporujú a pomáhajú jej. V Bratislave sa jej život odrazu mení viac akoby ona sama chcela. Spoznáva dvoch osudových mužov. Obaja sa Zoe vryli hlboko pod kožu, ale aj do srdca. Vymotá sa hlavná hrdinka s pavučiny lásky, ktorá ju obostrela a obdarovala dvojnásobne?

Priťahuje ma rovnako ako vzrušenie z nepoznaného. Cítim sa pri ňom inak, som iná! Veselá, vysmiata, pozitívne naladená, optimistická, odvážna a rozhodná. Som všetko to, čo za iných okolností nie. Srší zo mňa energia, akoby som bola nadopovaná povzbudzujúcou látkou. Baví ma žiť, baví ma tráviť s ním každú voľnú chvíľu.

Kníh, kde je dominantnou nosnou témou nevera partnera, je na našom knižnom poli zasiatych požehnane. Pre slovenské autorky je táto téma ľahkým lákadlom a akýmsi odrazovým mostíkom na rozvinutie ďalších zápletiek a rovín v deji. Kristína Falťanová sa rozhodla tak isto ako mnoho ďalších slovenských spisovateliek a kráča cestičkou vo vychodených stopách. Modlitba za hriech je autorkin knižný debut.


Už samotný názov a obálka knihy vo mne evokovali množstvo otáznikov. Tušila som, že príbeh  ukrytý v knihe bude tajomný, čistý a hriešny zároveň. Hneď v úvode Kristína Falťanová čitateľa pomaly vpúšťa do bolestných myšlienok hlavnej postavy. Odkrýva  celú farebnú paletu skľučujúcich pocitov Zoe. Predpokladám, že množstvo žien si hlavnú hrdinku obľúbi, stotožní sa s ňou, ba dokonca sa v tomto románe nájde aj nejedná z nás, pretože väčšina žien si prešla presne takým peklom ako zrelá tridsiatnička v príbehu. Kniha je písaná s ľahkosťou a už prvé riadky sa na vás nalepia rýchlosťou blesku.  Životný osud vyrozprávaný Zoe čitateľa upúta hneď, žiadne zbytočné opisy nečakajte. Rýchla spádová dejová línia umocnila fakt, že sa ocitnete  priamo na bojisku s hrdinkou a spolu  bojujete, prežívate, plačete, túžite a ľúbite. V knižke nájdete popretkávanú miernu iróniu, ktorú ja veľmi kvitujem. Dialógy sú autentické, neprikrášlené, písané triezvym pohľadom a súčasným jazykom. Vycibrené vnútorné monológy vám umožnia si príbeh plnohodnotne vychutnať a prežiť všetky vybičované emócie spoločne s hrdinkou.

 Román je písaný veľmi pocitovo, zo samého vnútra ženy, dokonca som mala pocit, že väčšina situácií je reálne odžitá. Kniha je rozdelená do troch častí a v každej je iná Zoe. Podvedená, vyliečená a milovaná. Vášeň ukrytá v písmenách sa jemne vznáša príbehom. Šteklivé scény sú písane jemným vibrujúcim taktom a len umocňujú plnohodnotný zážitok z čítania. Pozornejší čitateľ nájde a pochopí aj skryté odkazy vo vetách, ktoré ukrývajú návod ako sa vyrovnať s rozvodom, zabudnúť a ako začať znova žiť naplno a opäť vpustiť lásku do svojho srdca. Rozvodom sa nič nekončí, práve  naopak. Autorka ma veľmi príjemne prekvapila, príbeh nie je vôbec prvoplánový. V knihe nájdete smútok, bolesť, slzy, ale aj smiech, lásku a šťastie premiešané vášňou. Samotný záver  bol nečakaný, prekvapivý a aj slzičky tiekli dole tvárou. Modlitba za hriech je jedna z tých kníh, ktoré budú vo mne ešte dlho rezonovať.

Modlitbu za hriech odporúčam všetkým ženám, ktoré pocítili neveru partnera na vlastnej koži, ale aj všetkým ostatným, ktoré obľubujú citlivé a  reálne príbehy obyčajných žien.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis omnis. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára