29. 4. 2016

Marek Zakopčan - Pod horúcim pieskom

Láska otvára obzory, nenávisť je bránou smrti

Kategória: Vitamíny

Účinné látky: Nedráždivý, vhodný pre každého čitateľa.

Dávkovanie: 30-50 strán v pohodlí svojho príbytku, pod dekou. Počet tabliet-272.

Vedľajšie účinky: Zvýšená chuť kritizovať spoločnosť. Túžba po Egypte.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Mýty a legendy sa rodili celé tisícročia a dodnes im niektorí veria. Majú v sebe šteklivé tajomstvo a vraj je v nich kúsok pravdy.

Keď kurátor parížskeho múzea Jacques presvedčí svojho dobrého priateľa Tobiasa, ktorý je expert na staroveké dejiny, aby vycestoval do Egypta s bohatou Američankou Kate, milovník egyptskej histórie dlho neváha. Predmetom dobrodružnej cesty do Afriky sa stala stará kniha viazaná v koži, ktorá podľa legendy ukrýva v meste faraónov bájny kameň Oko Egypta. A tak sa zvláštna štvorica - bohatá panička, chudobný archeológ, obávaný zlodej a zaľúbená kolegyňa vydávajú na nebezpečnú a tajomnú výpravu za dobrodružstvom s nejasným koncom. Už po vylodení v Alexandrii zápasia cestovatelia s prvými problémami. Keď sa na povrch prederie pravda, a Kate s Tobiasom odhalia pravé vlastné záujmy cesty, musia sa všetci dohodnúť na novej stratégií výpravy. Nečakane sa vytratí Benito, odrazu sa na scéne objaví Američankin snúbenec a ich  púť sa značne komplikuje. Vo chvíli keď je unesená Katherine Nemcami, ktorí majú tiež zálusk o červený kameň, dej naberá na obrátkach a situácia sa nebezpečne vyostruje.  Strach o vlastný život, preteky s časom, odhalenie tajomstva, smrť priateľov a rodiaca sa láska zaskočia všetkých prítomných, ktorí postupne zhadzujú svoje masky.

„To snáď ani nie možné!“ vybuchol. Vstal. „Čo si tá podvodníčka o sebe myslí? Ako sme jej mohli naletieť...?“ prehrabol si nervózne vlasy. „Takto nás dobehnúť... Naozaj neviem, ako si môže myslieť, že jej budeme pomáhať, keď nás nehorázne oklamala! Je skutočne taká naivná alebo iba sprostá?!“

Pod horúcim pieskom z pera Mareka Zakopčana je tentoraz príbeh z iného súdka na akí ste boli u tohto mladého spisovateľa doteraz zvyknutí. Pod horúcim pieskom je dobrodružno-romantický príbeh kde sa snúbi nebezpečenstvo, pretvárka, šialená honba za tajomným artefaktom a to všetko je zahalené  závojom lásky a priateľstva.
Hneď v úvode románu sa prenesiete do Egypta niekoľko rokov pred Kristom, kde autor okamžite čitateľa pútavým rozprávaním vťahuje do deja. Vyzdvihnem Zakopčanovu neskutočnú fantáziu. Už dlho sa mi nestalo, aby som počas čítania mala pocit, že sedím v kine v pravej rade a celý odohrávajúci príbeh sa mi premieta pred očami. Dokonalé vedomosti a poznatky z egyptskej kultúry zakomponované v deji dodávajú celému románu nádych jedinečnosti.

Ostávalo posledné znamenie. Prenechali česť Henrymu. Pevne uchopil drevenú páku vedľa Sekmetinej hlavy levice a s hlbokým nádychom zmenil jej polohu. Na chvíľu sa im zatajil dych. Báli sa čo len pohnúť, aby náhodou nenarušili tisícročného spiaceho ducha. Na opatrnosť však už bolo neskoro.


Marek Zakopčan na stránkach svojej knihy rozprestrel veľkolepý prehľad starovekých dejín. Legenda opradená tajomstvom, úchvatné egyptské pamiatky, čarovné trhoviská a nevyspytateľná púšť sa dostanú každému knihomoľovi hlboko pod kožu. Mladý spisovateľ je majster v zavádzaní a vytváraní prekvapivých zápletiek. Absolútne som nevedela predvídať akým smerom sa bude dej uberať. Tento pozitívny fakt len umocnil to, že som knihu zhltla na jeden nádych. Každá z postáv je dostatočne vyprofilovaná a čitateľ hneď bude vedieť s kým má dočinenia. Oddychovejšie pasáže sa striedajú s napínavejšími a vy nikdy neviete kedy na vás svoje pazúriky vytiahne nebezpečenstvo. Postupne gradujúci dej strhne čitateľa so sebou závratnou rýchlosťou. Marek Zakopčan je jeden z mála slovenských autorov, ktorý dokáže zaujať a držať čitateľa v napätí až do samého záveru knihy. Celý príbeh je okorenený príjemným humorom. Kvitujem, že sa autor nebál vstúpiť na neprebádanú pôdu Egypta a zanechal v nej svoje nezmazateľné odtlačky.

Pod horúcim pieskom odporúčam ako plnohodnotné letné čítanie, ktoré si vychutnáte a nemusíte byť pritom ani v Egypte. Kniha osloví prevažne širšiu čitateľskú verejnosť, preto je ťažké špecifikovať koho osloví najviac.
Pod horúcim pieskom odporúčam pre všetkých, ktorí obľubujú záhadné a dramatické príbehy z ďalekých a neprebádaných krajín so štipkou romantiky. Pre všetkých, ktorí sa chcú ponoriť do nebezpečného dobrodružstva a zabudnúť na chvíľu na svoje každodenné povinnosti je novinka Pod horúcim pieskom „to pravé orechové.“

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára