25. 4. 2016

Kristína Lovasová - Kamaráta nebozkávaj

Aj nečakané udalosti majú svoj happy end

Kategória: Placebá/Betablokátory

Účinné látky: Pomáha riešiť problémy, odbúrava strach a stres.

Dávkovanie: 20-40 strán v pohodlnom kresle, s nealkoholickým nápojom. Počet tabliet-272.

Vedľajšie účinky: Liek sa dobre znáša, občas sa vyskytnú problémy s dýchaním.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Aká  tenká je tá pomyselná hranica medzi priateľstvom a láskou? Vždy je však krajšie meniť priateľstvo na lásku ako lásku na nenávisť.

Ryšavé vlasy, čierne linky na očiach, čierne oblečenie, rebelka a veľká feministka. Svojím správaním na seba púta pozornosť všade, kam príde. Mladí chlapci ju nezaujímali až do tej chvíle, kým sa v triede neobjaví nový spolužiak Matúš. Charlotte si so spolužiakmi veľmi nerozumela. Jej jedinou spriaznenou dušou sa stal zvláštny fešák, ktorý sa pomaličky dostával pod kožu ryšavej študentky. Jedna oslava narodenín, viac alkoholu, ako je prípustné a prudká vášeň, ktorá sa z priateľstva zmenila na lásku, spôsobia v životoch mladých ľudí totálny prevrat. Nezodpovedné konanie oboch študentov ich dobehlo v ďalšej zákrute ich vzťahu. Dve ružové čiarky a problém je na svete. Zaľúbenci stoja pred vážnym rozhodnutím. Ako sa postavia k nečakanej udalosti nezodpovední tínedžeri? Ako sa v sedemnástich oznamuje rodičom, že z nich budú starí rodičia? A čo reakcie okolia? Na všetky otázky nájdete odpovede, ak sa začítate do románu Kamaráta nebozkávaj.

Kráčali sme mlčky, každý zabratý do vlastných myšlienok. Sadli sme si na najbližšiu lavičku, kde ma Matúš chytil za ruku a spustil: „Viem, že som ti ublížil. Viem, že som urobil chybu. Jednoducho som to nezvládol. Nevedel som, čo mám robiť. Ty si nevieš predstaviť, čo sa stane, ak môj otec zistí, že s tebou čakám dieťa!“


Kristína Lovasová  nám v svojej prvotine priblížila príbeh dvoch nedospelých študentov, ktorí svoje priateľstvo zamenili za lásku s následkami. Kamaráta nebozkávaj je príbeh o tom, ako mladícka nerozvážnosť dobehla dvoch mladých nepripravených ľudí, ktorí teraz musia niesť zodpovednosť za svoje neuvážené konanie.
Čitateľ sa stáva tichým pozorovateľom tehotnej Angličanky a jej priateľa. V úvode sa zoznamujeme s oboma hlavnými postavami, ich rodinami a spolužiakmi. Román je od začiatku plný emócií. Jednoduchý štýl autorky osloví skôr mladšie čitateľky. Ale keďže je to príbeh, ktorý zachytáva reálne skutočný problém, môžu po knihe siahnuť aj staršie ročníky. V knihe je dosť predvídateľných situácií a skúsenejší čitateľ dokáže odhadnúť, akým smerom sa bude dej vyvíjať. Aj napriek týmto drobným nedostatkom je román pútavý a napínavý. Nemá žiadne hluché miesta a číta sa prekvapivo plynule a rýchlo.


„Ty!“ zakričal na mňa a ukázal na mňa prstom. „Ty...! Ako si mohla? Vychovali sme ťa! Dali sme ti všetko a ty sa nám takto odvďačíš! Spravila si nám obrovskú hanbu!“ kričal ako zmyslov zbavený a mne bolo zas do plaču.
Román v sebe ukrýva niekoľko prekvapivých zvratov, ale krivka dramatickosti vôbec nesmeruje nahor, ale sa nesie v jednej rovine. Je to spôsobené faktom, že čitateľ je so neželanou situáciou oboznámený hneď na začiatku knihy. Je len na vás, aby ste sa zžili s oboma hlavnými postavami a prežili s nimi všetky radosti, ale aj trápenie. Kvitujem, že Kristína Lovasová sa nezaoberala žiadnymi zbytočnými opismi a priamo riešila problém mladých ľudí. Veľké plus dávam zato, že Charlotte vôbec neuvažovala nad potratom či adopciou, ale hneď sa zodpovedne zhostila svojej úlohy budúcej matky.

Kamaráta nebozkávaj odporúčam ako letné oddychové čítanie. Pre všetkých, ktorí majú radi tínedžerske romány so skutočnými problémami.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára