1. 3. 2019

Očné kvapky s Danou Hlavatou


Dana Hlavatá je na Slovensku, ale i v Čechách známa spisovateľka. Na jej konto čoskoro pribudne jubilejná päťdesiata kniha.

Vo svojej tvorbe sa zameriava na romány pre ženy, no píše aj pre deti. Vo svojich románoch zachytáva súčasné vzťahové problémy v rodinách a na pracovisku. Mnoho jej kníh je z reálneho života. Autorka pracuje už 25 rokov v televízii, takže námety pre svoje knihy čerpá aj z tohto prostredia. 
Píše jednoducho, s emóciami, miestami vtipne o obyčajných ľuďoch. Nebojí sa ani nebezpečenstva či akcie a niektoré jej romány majú detektívny náboj.

Podľa horoskopu sú ľudia narodení v znamení Rak náchylní na problémy so žalúdkom a trávením. Trápia ich aj kŕčové žily, bolesti hlavy a srdcová nervozita.
Je to pravda? To vám už prezradí Dana Hlavatá.

Nie som viazaná lekárskym tajomstvom, takže pokojne môžem prezradiť, že čo platí o znamení Raka, platí aj pre mňa. Aj keď nie doslova do písmena. Naozaj mám problémy so žalúdkom a momentálne ma trápia opakovane s gastroskopiou, čo je dosť odporné vyšetrenie. Kŕčové žily nemám, bolesti hlavy mávam z nespavosti a srdcová nervozita? Hm, to je otázka na moju kardiologičku, ku ktorej chodím dosť nepravidelne, takže určite budem nervózna z toho, ako si budem hľadať výhovorky, prečo som sa k nej nedostala tak dlho.

Danka, onedlho ti pribudne na tvoje konto päťdesiata kniha pod názvom Ženatý so svokrou. Nezabudla si ani na detských čitateľov a tí sa tiež môžu tešiť na novú knižku Rozprávky dúhového dáždnika. Čo sa v tebe odohráva? Aké máš pocity? Vieš to porovnať s tvojou prvotinou? Ešte sa na to pamätáš, predsa len odvtedy ubehol ten nejaký rok. 

Po každý raz, keď sa narodí nová knižka, je to ako dieťa do rodiny. Privítame ho spontánne, celá rodina, uložíme na teplé miestečko v knižnici a poprajeme jej, aby sa v kníhkupectvách dlho neohriala. Vždy, keď ucítim vôňu mojej novej knižky, keď sa mi ocitne v náručí, mám chuť ju vybozkávať. To trilkovanie v duši pociťujem pri každom jednom titule. Pamätám si na prvú knižku, ktorá vyšla v roku 2002, vtedy ešte pod pseudonymom a na ten pocit, že lietam v povetrí, aj keď je bezvetrie, sa zabudnúť nedá. Tá vyšla ešte v paperbacku. Po nej nasledovali ďalšie knižky v mäkkej väzbe a v roku 2011 to bola prvá knižka v tvrdej väzbe – Hľadám muža na zjedenie. Odvtedy vyšlo  v tvrdej väzbe ďalších 31 literárnych detí.

Vo svojich knihách sa opieraš o skutočné fakty. Čo ťa núti písať o skutočnom živote? Je aj Ženatý so svokrou odkopírovaný z reálneho života alebo je to fikcia?

Najvernejšie a najlepšie sa mi píše o tom, čo som sama prežila. A keďže žijem naozaj hektický život, stretávam nepreberné množstvo ľudí, mám z čoho čerpať. Nielen moji priatelia, ale aj neznámi ľudia majú tendenciu zdôverovať sa mi s tým, že by si chceli prečítať svoj životný príbeh. Posplietam viacero osudov a knižka je na svete. Ženatý so svokrou je humorne ladená knižka, sú to príbehy z reálneho života a dúfam, že nimi pobavím aj tých, ktorým sa „nič“ v živote nedeje. Občas im trošku závidím.


Je pre teba ťažké vymyslieť príbeh? Odkiaľ čerpáš inšpiráciu?

Stačí sa oprieť o pár faktov, o to, čo mi ktosi vyrozpráva a ja si už veľa vecí fabulujem. Prispôsobím si ich, vymyslím ďalšie zápletky a pointy. Čerpám z televízie, teda z toho, čo v nej prežívam ako dramaturgička už viac ako 25 rokov, z toho, čo počujem v MHD, keďže ňou celý život cestujem a pod rozprávky sa podpisuje moja silne vyvinutá fantázia.

Ako by si charakterizovala tvoju tvorbu?

Charakterizovať svoju tvorbu je nesmierne náročné. Posúdiť ju musia moji čitatelia a vydavatelia. Našťastie, stále majú chuť vydávať moje knižky a priznám sa, teraz, keď je na svete moje obrovské potešenie, moje všetko, moja milovaná vnučka Emka, ktorá má tri rôčky, venujem sa viac detskej tvorbe. Práve som dopísala knižku Roztopašné zvieratká a tento rok vyjde aj knižka Popletený drak a Šľahačková víla. V českom vydavateľstve vyjde aj v slovenskom, aj v českom jazyku knižka Nášmu tatovi preplo. Knižka je určená deťom od 9 rokov.

Ak čerpáš zo skutočného života, sú aj tvoje postavy reálne?

Postavy v mojich knižkách sú vždy reálne. Pre mňa je jednoduchšie, keď si na obrovskú tabuľu na začiatku písania rozpíšem hlavné postavy a aby som sa nezmýlila v ich opise, do zátvorky napríklad k Editke Krupičkovej si pripíšem meno skutočného človeka, ktorého dôverne poznám. On to nezistí, lebo mu zmením len pár jeho znakov.

Píšeš najmä pre ženy. Čo chceš, aby si tvoji čitatelia odniesli z tvojich kníh?

Mojím cieľom, ak to mám povedať tak nepoeticky, je, aby si čitatelia pri mojich knižkách oddýchli, aby sa zasmiali, aby pochopili, že život netreba brať absolútne vážne. A že ich problémy sú niekedy slabým odvarom toho, čo prežívajú moji literárni hrdinovia. Sú však ťažké témy, kde nič nezľahčujem a chcem, aby sme vedeli, že každý z nás sa môže ocitnúť v krízovej situácii a je nesmierne dôležité, aby sme si dokázali pomáhať navzájom. Možno len tým, že si chceme vypočuť jeden druhého.

Ako vnímaš čitateľov? Sleduješ ohlasy na tvoje knihy? Ako sa vyrovnávaš s negatívnou kritikou?

Čitateľov si nesmierne vážim, som naozaj šťastná, keď mi niekto povie, ako skvele sa mu čítala niektorá z mojich kníh. Naučila som sa nečítať tzv.recenzie, ktoré môžu byť aj negatívne. Stalo sa mi, že nejaká „dobrá duša“ napísala hnusné vety na moju knižku, ktorá ešte ani nevyšla. Napísala som jej, že nie je nič jednoduchšie ako kritizovať druhých. Hlavne, ak sama nič nedokázala. Viem, že každý má rád iný žáner, a preto si rada vypočujem aj kritické slová, lebo tie ma posúvajú dopredu. Stále sa mám čo učiť, aj keď publikujem už od štrnástich rokov.

Prevažná časť tvojej tvorby je venovaná deťom. Prečo si si vybrala práve túto cieľovú skupinu? Dostávaš od detí aj reakcie na tvoje knižky?


Detskej tvorbe sa venujem celý život. Pracovala som roky v redakcii vzdelávania pre deti a mládež. Napísala som niekoľko rozhlasových rozprávok, televíznych scenárov pre deti, stovky rozprávočiek a príbehov do detských časopisov. Knižiek pre deti je už 15 a nie je nič nádhernejšie ako rozžiarené očká detí, keď čítajú a počúvajú to, čo ste napísali. Chodím na besedy, tam mám spätnú väzbu. Vždy si poviem, že už len preto sa oddá písať pre tých najmenších a pre mňa najvzácnejších čitateľov.

Čo si myslíš, čítajú deti v dnešnej dobe dosť?

Ja si vôbec  nemyslím, že dnešné deti čítajú menej ako my, keď sme boli malí. Je neskutočne veľa titulov, z ktorých si môžu vybrať. A slovenských autorov, ktorí sa venujú detskej tvorbe je naozaj dosť a píšu naozaj skvele. O tom, že deti čítajú, svedčia aj čísla v knižniciach, ktoré rovnako navštevujem, keď ma pozvú na besedu.

Dopraješ si po dopísaní knihy zaslúžený relax?

Wau, toto je ťažká otázka. Už roky nedokážem relaxovať tak naozaj. Neviem leňošiť, ale strašne rada by som to chcela dokázať. Ale nevydržím obsedieť na jednom mieste, to je fakt, aj keď často chodím s priateľmi na vychádzky do lesa, do kina si zájdeme dvakrát do mesiaca, do divadla raz za tridsať dní. Ale mojím najväčším relaxom je čas, ktorý prežijem so svojou vnučkou. Vtedy totálne vypnem, nezaujíma ma iné, len momenty, ktoré sú neopakovateľné. Ona je pre mňa absolútnou jednotkou v nabíjaní energie. Neskutočne ju milujem a dýchala by som za ňu aj žiabrami.

Aké máš pocity, keď vojdeš do kníhkupectva. Čo tam hľadáš?

Mám svojich obľúbených autorov. Moje deti, synovia, nevesta a synova priateľka mi k sviatkom kupujú tituly, ktoré si sama vyberiem. Už poznajú mojich obľúbených autorov, od ktorých mi nič nesmie chýbať v knižnici. Spomeniem aspoň Roalda Dahla, Mary Higgins Clark, Joy Fielding, Gillian Flynn... je ich oveľa viac.

Nemáš pocit, že náš knižný trh je zaplavený množstvo ženských románov? Čítaš slovenskú tvorbu?

Mám. Knižný trh je naozaj zaplavený množstvom ženských románov. Ak mám povedať pravdu, viac sa venujem svojim obľúbeným autorom, ktorých som uviedla v predchádzajúcej otázke, ale rada si prečítam aj slovenských autorov. Mám svojich obľúbených a je ich asi tucet.

Na ktorú zo svojich kníh si najpyšnejšia?

Na všetky. Aj keď si myslím, že tie detské sú pre mňa za posledné tri roky oveľa dôležitejšia a venujem sa jej s takou chuťou, s akou chuťou jem pečené gaštany, gumených medvedíkov, či citrónový sorbet. Hm... to som asi prehnala. Písanie je pre mňa závislosť. A gaštanov, medvedíkov a sorbetu by som sa dokázala skôr zriecť.

Napĺňa ťa práca spisovateľa? Chcela by si niečo v knižnom svete zmeniť?

To, že sa stanem spisovateľkou, bol môj sen od detstva. Na vysokú školu som sa dostala až na piatykrát. Nenechám sa odradiť neúspechom, ale krok po kroku si plním svoje sny. Písanie a maľovanie (obálky mojich románov sú moje olejomaľby) je to, čo som chcela robiť a robím celý život. A čo by som chcela zmeniť v knižnom svete? Toho by bolo veľa. A diplomaticky poviem, že už na to asi nemáme dosť priestoru.


Čo všetko môže spisovateľ robiť, aby dosiahol úspech?

Čo je úspech, je relatívny pojem. Ja nepotrebujem, aby sa mi predávalo z každého titulu pár tisíc výtlačkov, aj keď by to bolo naozaj krásne, ale mne stačí, že mám okruh svojich čitateľov, ktorí radi siahnu po každom novom titule. K písaniu potrebujete aj veľa čítať. Ja žiaľ, na to nemám v posledné mesiace čas, ani možnosti. A tak mi nezostáva iné, ako si krátiť prestupovanie z nohy na nohu pri čakaní na autobus čítaním a cestovanie v električke z Petržalky do Krasňan, za mojou maminou, hoc aj písaním bájok. Preto je ich už 200 v knižkách a pripravených je ďalšia stovka.

Žena v znamení Rak je chvíľu veselá, v ďalší moment smutná.  Je toto striedanie nálad poznať aj v tvojej tvorbe? Vraj ste rojkovia a dobráci. Dokážeš tieto vlastnosti využiť aj pri tvojich postavách?

Nemávam striedanie nálad. Zvyčajne sa zobudím s dobrou náladou a s tou zvyknem vystačiť až do večera. Nie som typický rojko, ale iní o mne hovoria, že nie som len dobráčka, ale že umriem na naivitu. Nevadí, nech ma v tom nechajú. A čo. Využívam vlastnosti všetkých nás od flegmatikov, cez sangvinikov a cholerikov až k melancholikom.

Máš svojho obľúbeného spisovateľa?

Tých som vymenovala v predchádzajúcich otázkach. Ale pridala by som k nim aj Helen Fielding, Ermu Bombeckovú a Meg Cabotovú.

Máš nejaký konkrétny odkaz pre čitateľov?

Kniha je najkrajším darom, ktorý nám umožňuje žiť viacero životov. Je na nás, ktorý z nich si potom vyberieme.

Ďakujem za rozhovor. Prajem ti veľa tvorivej inšpirácie a mnoho ďalších úspechov.

Ďakujem. Aj ja želám každému, nech sa mu darí v tom, čo ho robí šťastným a čím poteší dušu tých druhých.


A čo dodať na záver? Vyhýbaj sa škriepkam a mrzutosti.:)


Rozhovor zostavila: Simona Rošková
Foto poskytla: Dana Hlavatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára