14. 6. 2018

Michaella Ella Hajduková - Tanečnica


Zlo nemá žiadnu tvár

Kategória: Antitusiká/ Nootropiká

Účinné látky: Kniha, ktorá vás zaručene postaví na nohy. Výrazne prispieva k nervovému vzruchu. Odhaľuje minulosť. Nachádza lásku a dáva druhé šance.

Dávkovanie: Užívať tento liek je ako kráčať po mínovom poli. Užívanie neprerušujte. Slabšie povahy nech si zabezpečia dostatok vreckoviek. Počet tabliet – 344.

Vedľajšie účinky: Nočné mory. Občasná nespavosť. Búšenie srdca a potenie rúk. Zvyšuje produkciu potenia vyvolané strachom.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Aké následky mala druhá svetová vojna? Koľko nevinných obetí pochovala vojna pre jednu absurdnú nacistickú ideológiu? Vojna zmenila aj tých, ktorí prežili. Bolestné spomienky nosia so sebou ako druhú kožu.

Po smrti rodičov našla Júlia útočisko v rodine tety Emílie. O svojej matke vie len z jej rozprávania. Jedného dňa ju navštívi francúzsky súkromný detektív, ktorý jej oznámi, že v malej dedinke v Provensalsku zdedila zámok po svojej starej mame Geraldine. Odhodlaná zistiť pravdu, odchádza Júlia s priateľmi na francúzsky vidiek. Očami Geraldine sa vracia do bohémskeho Paríža, kde tancuje vo vzduchu na čiernych stuhách. V divadle Folies Bergére spoznáva nemeckého vojaka. Osud sa však s Geraldine kruto zahráva, vojna jej vezme všetko. No aj po vojne si nesie ťarchu v podobe smrti a hrôzostrašných spomienok. Júlia otvorila Pandorinu skrinku a vonku sa vyvalili všetky hrôzy, ktoré musela prežiť jedna nešťastná... Tanečnica.

Stisla som jej ruky, chcela som ju povzbudiť a potom som si čosi všimla. Pohľad som sklopila len na okamih, no zarazilo ma to. Keď sme sa objímali, vyhrnuli sa jej rukávy blúzky. Na ľavej ruke som jej na zápästí uvidela červené ryhy. Opatrne som potiahla lem so všitou gumičkou a dych mi zamrzol v hrdle. Veľký kus predlaktia mala celý posiaty červenými ryhami ako od nechtov. V ich strede sa skvelo niečo, čo sa pravdepodobne pokúšala odstrániť. Mala tam vytetované päťmiestne číslo.

Michaela Ella Hajduková je slovenská autorka, ktorá je na spisovateľskej scéne pomerne známa. Etablovala sa pred rokmi a čitateľov každoročne poteší novou knihou. Tanečnica uzrela svetlo sveta len nedávno, no žne fantastické úspechy.
Vojnová tematika výrazne ovplyvňuje slovenskú literatúru. Počet kníh pribúda, a ako sa zdá, stále majú čo svetu povedať. Výnimkou nie je ani Tanečnica.
Hajduková je všestranná autorka a žiadny žáner jej nie je cudzí. Najviac jej však sadne vojnová poloha a Tanečnica je v poradí tretí román (Nemecké dievča neplače, Zákon krvi),kde sa vracia na miesto činu.

Tanečnica už na prvý pohľad upúta publikum svojou okázalou obálkou. Úvod čitateľa prenesie do roku 1941 do nemeckého psychiatrického ústavu, no vzápätí sa ocitá v prítomnosti, kde sa postupne zoznamuje s postavami. Hajduková nevybočuje zo svojej línie a román sa nesie v jej štandardných krokoch – minulosť, prítomnosť a veci medzi nebom a zemou. Autorka hneď v začiatkoch rozohrala viac dejových rovín. Čitateľ tak okrem pátrania po koreňoch svojich predkov, môže sledovať zápisky z denníka či bohémsky život v Paríži ako aj Nemecko v rozkvete vojny, či zbombardované Drážďany alebo rôzne postoje k hlave Nemecka či jeho zvrátenú ideológiu.
Hajduková si dala záležať na pravdivosti historických faktov z francúzskych reálií a vierohodne vykreslila aj opisy nemeckých miest ako aj presne zachytila podstatu Downovho syndrómu. Tanečnica sa číta neuveriteľne rýchlo a nemá  žiadne hluché pasáže.  Vďaka výbornej koncepcii príbehu a prepracovanosti námetu vás Tanečnica doslova priklincuje k sedačke. Publikum je neustále ponorené do deja, za čo môže skvelý rozprávačsky talent autorky, patričná dávka zvedavosti a tajomstiev, ktoré sa striedajú s permanentným napätím. Pútavý a históriou nabitý dej, postupné dávkovanie faktov, minimum zbytočných opisov a skvelé herecké obsadenie udržiavajú publikum v neustálej pozornosti a závislosti na ďalšom pokračovaní príbehu. Perfektnú kulisu dotvára aj reálne vykreslenie prostredia a miest, kde v obrovskom kontraste oproti sebe stoja Francúzsko a Nemecko či vojna a láska. Na pozadí vojny, v ktorej prvé husle hrajú nacistická ideológia a krutosť režimu sa rozvíja emotívny príbeh lásky.

„Dozvedel som sa, že ústav je zároveň aj školiace pracovisko, lebo ako jediní tu majú plynovú komoru. To, čo si videla, bolo školenie. Tiež som sa na také dostal. A okrem toho ma vzali aj do izby, kde prebiehala jedna časť liečby.“ Pohľad mu znova rozmazali slzy. „Stálo ma veľa sily nedať na sebe nič poznať. Môj Willy tam ležal ako mŕtvolka. Robia tam hnusný výskum. Deti zabíjajú tým, že im ráno a večer podávajú pol gramu luminálu. Starším ako desať rokov dávajú ešte jednu dávku na obed. Tvária sa, že je to liečba.“

Hajduková odkrýva krutú tvár nacizmu a poukazuje na nezmyselnosť vtedajšej ideológie. Tanečnica odhaľuje strhujúci život slávnej tanečnice Geraldine, s ktorou sa osud kruto zahral a jej strastiplnú cestu za láskou na pozadí druhej svetovej vojny. Niektoré knihy z vás vyprchajú ako bublinky z minerálky, no iné sa vryjú do vášho srdca a ostávajú tam navždy. Presne taká je Tanečnica. Napriek krutosti a niekoľkým drastickým okamihom, román stále pôsobí veľmi ľudsky. Dramatické okamihy sa striedajú s emotívnymi textami a do popredia často vstupuje vnútorne rozpoloženie hlavnej postavy. Kontrast nacistického Nemecka sa strieda s jemnými odleskami a tónmi Francúzska.

Osud Tanečnice vás vynesie do výšok a neutíchajúceho aplauzu, ktorý sa prelína v modrých očiach muža v nemeckej uniforme a utícha v nacistických vlajkách smrti zbombardovaného Nemecka. Zapadá prachom, vojna jej vezme syna, lebo nebol pre spoločnosť dosť dobrý, pochová milovaného muža, ktorý nasadzoval vo vojne vlastný krk, len aby ochránil najbližších. V nádeji, že nájde stratenú dcéru, pozbiera posledné zvyšky síl, no bolesť zo straty milovaných je nekonečná, no tóny hudby sa pomaly derú na povrch, stuhy ožívajú a na život, ktorý kedysi žila, nikdy nezabudne, no osud jej dal ešte jednu šancu.

Tanečnica je silný a emočne prešpikovaný príbeh pokropený slzami, veľkou bolesťou, hrôzami vojny a jej následkami, ale aj výnimočný príbeh lásky dvoch ľudí, ktorí stáli na opačných stranách barikády. Odporúčam všetkým, ktorí majú radi oddychovejšie príbehy s vojnovou tematikou a vedia oceniť dobré spracovanie knihy. Tanečnica poteší všetkých, ktorí vyhľadávajú v knihách hlbší zmysel a neboja sa nahliadnuť do zákulisia vojnových hrôz.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára