19. 6. 2018

Jane Robinsová - Biele telá


 
Posadnutosť bez hraníc

Kategória: Vitamíny/Sedatíva

Účinné látky: Potláča averziu na partnera. Manipuluje ľudskosť.

Dávkovanie: Užívať v pohodlí domova. Poteší sladkosť a obľúbený čaj. Počet tabliet – 304.

Vedľajšie účinky: Pozorovanie okolia. Zvrátené predstavy. Poriadkumilovnosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Keď sa láska zmení na posadnutosť, často trpia vo vzťahu obaja. No kým jeden je naozaj zúfalý, druhý hraje svoju životnú rolu tak dokonale, že zabudne, ako chutí obyčajný život.

Tilda a Callie sú dvojčatá, no sú rozdielne ako slnko a oheň. Každá si žije svoj život a stretávajú sa len sporadicky. Kým Callie je utiahnutá sivá myška pracujúca v kníhkupectve, Tilda je známa herečka, ktorej nechýba šarm, krása a sebavedomie. Všade kam príde, vzbudzuje rozruch a veľký obdiv. Všetko sa zmení, keď do Tildinho života vstúpi šarmantný finančník Félix. Odrazu je Callie súčasťou sestrinho života. Tilda je zamilovaná až po uši a totálne sa podriaďuje svojmu partnerovi. Prestane brať ponúkané herecké úlohy, zmení šatník i stravu a Callie  sa nevie so sestrinho vzťahu tešiť. Všimla si totiž u Félixa prejavy násilia a u sestry po tele modriny.  Zo strachu, že Félix Tilde ubližuje, sa Callie pridá k internetovej podpornej skupine pre týrané ženy, kde sa s niekoľkými spozná. Mnohé z nich sú obeťami násilných partnerov. Situácia sa skomplikuje, keď jednu kamarátku zabije manžel. Félix záhadne zomrie v hotelovej izbe, no zdá sa, že Callie pozná pravdu.

Jeho násilné sklony sa prvýkrát prejavili už mesiac potom, čo sme sa zoznámili. V ten večer sme sa zúčastnili na premietaní Rebeccy v malom súkromnom kine v Soho a pri úvodných titulkoch som sa takmer triasla od strachu – bolo pre mňa dôležité, aby sa mu páčil môj výkon, a už som vedela, že jeho očakávania sú čertovsky vysoké. Celý čas mi zvieral ruku a každú chvíľu mi zašepkal do ucha, že v tej a tej scéne som sexi alebo krásna...

Jane Robinsová rozohrala v Bielych telách psychologickú a strategickú hru, v ktorej nikdy neviete, na čom ste. Napínavý triler vás zavedie do najtajnejších zákutí ľudskej psychiky. Autorka prináša podnetný pohľad na rôzne poruchy osobnosti, ktoré narúšajú partnerský život. Analyzuje komplikované správanie jedincov ako aj priamo predstavuje jednotlivé poruchy osobnosti.

Línia príbehu je vyrozprávaná Callie, ktorá je v úlohe pozorovateľa, a tým pádom čitateľ dostáva informácie len z druhej ruky. Publikum by sa viac ponorilo do deja a stotožnilo s postavou Tildy, no stáva sa len pasívnym divákom, ktorý je odkázaný na odpozorované prezentovanie Callie a jej dohadov. V určitých momentoch preto vyznieva príbeh dosť povrchne, no postupom času pochopíte, o čo autorke šlo. Tento premyslený krok Robinsovej vyšiel a na konci príbehu ho budete vnímať úplne inak ako na začiatku. Zamyslíte sa nad konaním hrdinov a zmeníte spôsob uvažovania.
Callie spočiatku čitateľovi predstavuje svoje obavy o sestrin život a snaží sa jej pomôcť uniknúť z nerovného vzťahu. Čitateľovi tak dáva množstvo indícií v čudnom správaní a hlavne nepochopenie v konaní svojej sestry. Z úlohy pozorovateľa však aktívne koná a vyvíja veľké úsilie, aby vyriešila záhadu Tildinej posadnutosti Félixom. Autorka prelína životnú cestu dvoch sestier vstupmi do minulosti, kde sa vracia do detstva a poukazuje na ich odlišné správanie a konanie. Zachytáva celý proces formovania cez traumatizujúce zážitky z detstva a konfliktné správanie, ktoré výrazne ovplyvňuje členov rodiny a okolie. Stavia čitateľa nielen do polohy, kde je obeť manipulovaná a zneužívaná, ale očami tyrana odkrýva jeho pohnútky.


„Nevyzerá ako násilník. Teda, takto od oka.“ Daphne si v novinách prezerala fofografie z Tildinej a Félixovej svadobnej cesty v Grécku. Ležali v plavkách na plážových ležadlách. Nazrela som jej ponad plece do novín, zo všetkého najviac ma zaujímali Tildine ruky. Nevidela som žiadne stopy, ale fotografie mali mizernú kvalitu.

Napriek tomu, že kníh s podobnými znakmi je na trhu množstvo, autorka spracovala príbeh veľmi rafinovane. Dotkla sa viacerých porúch osobnosti a všetky rozvíja prostredníctvom postáv. Kým jedna je posadnutá poriadkom a organizovaním, druhá  pozoruje a hľadá príčiny, ako ďalšia manipuluje okolie a do popredia stavia len seba na úkor druhých. Bez servítky predkladá aj to najhoršie a neraz necháva publikum na pochybách. Občas sa zdá, že viete, čo bude nasledovať v novej kapitole, no autorka vás dokonale zmätie a znova tápete. Pochopenie a rozuzlenie príbehu nájdete až v samotnom závere, ktorý je prekvapivý.

Publikum sa rýchlo prehryzie textom a to vďaka zaujímavým opisným častiam, rýchlym dialógom  a krátkym kapitolám. Nezaostáva ani nepredvídateľná zápletka s množstvom dramatických zvratov a nečakaných momentov. Nečakajte však žiadne nervydrásajúce situácie či mrazenie v zátylku, ako je to pri trileroch bežné. Celým textom sa však tiahne mierne napätie, ktoré nepoľavuje.

Keď je vášeň blízko smrti a vy ste pre vlastnú dôležitosť a nadmerný obdiv urobiť čokoľvek, len aby vynikla vaša jedinečnosť. Manipulujete okolím a využívate druhých pre vlastné ciele, len aby ste žili v bubline dokonalosti a úspechu.

Niekto sa do stránok ponorí, iného príbeh neosloví, hoci má potenciál. Biele telá odporúčam skôr ženskej časti publika, ktorá si chce oddýchnuť a zabudnúť na svoje problémy. Biele telá oslovia aj tých, ktorí sa vyhýbajú nechutným či drastickým situáciám.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára