2. 6. 2018

B. A. Parisová - Za zatvorenými dverami


Keď sa dokonalosť zmení na boj o vlastný život

Kategória: Antihystamiká/Antibiotiká

Účinné látky: Zvyšuje závislosť na čítaní. Odbúrava stres a nadbytočné kilá.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz. Zamknite sa a nevychádzajte z domu. Počet tabliet – 280.


Vedľajšie účinky: Averzia na partnera. Upodozrievanie a sledovanie svojho okolia, najmä manžela. Obhrýzanie nechtov.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Ani úspešný, bohatý a očarujúci manžel vám nezaručí, že budete dokonca života obletovaná, žiadúca a milovaná. Často sa za maskou vzorného manžela skrýva niekto iný, ako ste si predstavovali. Nič však netrvá večne a aj tá najväčšia dokonalosť raz ukáže svoju tienistú stránku.

Jack a Grace majú dokonalý život. On je úspešný, pekný a bohatý právnik, ktorý nadovšetko miluje svoju oddanú a atraktívnu manželku. Na verejnosti vystupujú ako dokonalý manželský pár. Vždy sú spolu a všetci s údivom žasnú nad ich neskutočnou láskou. No nie všetko je také dokonalé, ako sa na prvý pohľad zdá. Prečo je Grace pod neustálym manželovým pozorným okom? Prečo stále nosí len tie šaty, ktoré jej vyberie manžel? Kabelku má večne prázdnu, telefón vraj k životu nepotrebuje, veď je zakaždým s Jackom. Čo sa deje v honosnej vile, ktorá je ďaleko od civilizácie?

Len čo si uvedomil, že otec dokáže vyvolať v inej ľudskej bytosti toľký des, strach, ktorý voči otcovi pociťoval, sa zmenil na neskonalý obdiv. Chlapec sa chcel otcovi podobať. Matkin krik spod drevenej podlahy vnímal ako rajskú hudbu a jej strach mu voňal ako najsladšia voňavka. Vôňu strachu si zamiloval a doslova po nej bažil. Keď otec zveril túto úlohu do jeho rúk, syn odvliekol matku do pivnice a jej úpenlivé prosby o zľutovanie ho doslova vzrušovali.

Vydavateľstvo Aktuell má na svojom konte aj medzinárodný bestseller Za zatvorenými dverami. Román už na prvý pohľad upúta nielen anotáciou, ale aj jednoduchou obálkou, ktorá vo vás vyvoláva množstvo otáznikov. Parisová zaujala už úvodným textom, v ktorom je cítiť hmatateľný strach. Priamo bez zbytočných a zdĺhavých opisov vhupnete do života manželského páru. Autorka neotáľa a čitateľa vťahuje čoraz hlbšie do deja jednoduchým štýlom písania, no zato s poriadnou dávkou zvedavosti. Príbeh prelína dve úrovne – prítomnosť a minulosť. Parisová s napätím a pútavo prevádza a vpúšťa publikum do rodiny úspešného a milujúceho právnika a jeho oddanej manželky.

Autorka nenásilne poukazuje na dokonalosť, ktorú vzápätí zastiera faloš, klamstvá a pretvárka. Dynamika sa stupňuje a napätie narastá v momente, keď Parisová začne pritvrdzovať a odkrýva pravú tvár hlavného hrdinu. Autorka upriamuje pozornosť na fakt, že človek závisí od vôle druhého, ktorý mu dáva len hmotné minimum na prežitie. Jeho vášňou je strach väzneného. Zvedavosť víťazí a vy doslova text hltáte nepretržite, pričom napätie a gradácia textu sa stupňuje počtom prečítaných strán. Parisová nezaháľa a čitateľa zásobuje stále novými šokujúcimi situáciami. V celom rozsahu knihy je permanentné napätie, ktoré vôbec nepoľavuje.


Jack sa ku mne naklonil a vraví. „Niet nad ľudský strach,“ pošepol. „Je to najkrajšia vec na svete. Je krásny na pohľad, príjemný na dotyk a nádherne vonia. A zo všetkého najradšej ho počúvam.“ Nato som na líci pocítila jeho jazyk. „A mám rád aj jeho chuť.“ „Si nechutný,“ odsekla som. „Si netvor! Najväčší na svete. Ale ja ťa dostanem, Jack. Prisahám ti, že jedného dňa ťa dostanem.“

Za zatvorenými dverami vás strhne so sebou ako lavína. Pútavý dej, skvelý rozprávačsky talent a postupné dávkovanie informácií čitateľa udržujú v neustálej pozornosti a závislosti na príbehu. Zvrátený svet, desivý strach, manipulácia, psychické týranie, tresty, odopieranie základných životných potrieb  to je len zlomok toho, čo všetko musí ženská postava prežívať pri chorom a zvrátenom partnerovi.
Román sa číta nesmierne rýchlo nielen vďaka dramatickému a mrazivému podtónu, no za jeho svižnosť zodpovedajú živé dialógy, perfektné vyobrazenie postáv, rýchly dejový spád bez zbytočných opisov, napínavé zápletky i jazykové spracovanie. V románe sa síce nachádza menší počet postáv, čo je pre celkový dojem z knihy postačujúce, a to je len dôkaz toho, že Parisová aj s malou kôpkou kariet dokázala zahrať strategicky výbornú hru.

Za zatvorenými dverami je návykový a strhujúci román, ktorý uchváti najmä ženské publikum. Ak máte chuť na odlišnú a netradičnú oddychovku, Za zatvorenými dverami sa vám bude páčiť. Odporúčam pre tých, ktorí vedia oceniť dobre spracovanie príbehu ako aj napínavé pasáže plné pochybností a strachu. Na svoje si prídu aj milovníci napätia, nebezpečenstva a drámy.

Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára