26. 4. 2018

Jennifer Roy - Žltá hviezda


Keď vojna ostáva v srdci navždy

Kategória: Antidepresíva/Vitamíny

Účinné látky: Manipuluje ľudskosť. Odkrýva spomienky. Odpúšťa.

Dávkovanie: Na pohodlnom mieste, uvarte si šálku obľúbeného čaju. Najlepšie užiť naraz. Počet tabliet- 224.

Nežiadúce účinky: Strach z tmy, vyjedanie chladničky a nepochopenie správania svojich najbližších.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Minulosť dokáže nahlodať nielen srdce, dušu ale aj mozog. Každý sa s ňou vyrovnáva po svojom. Ale čo v takom prípade, ak sa minulosť dotýka malého dieťaťa?

Rodina malej Syvie vie, že je v nebezpečenstve, a preto utekajú do Varšavy. Tam už však pre nich nie je miesto, preto sa vrátia späť do Lodži. Vo februári 1940 nachádzajú nový domov v gete. Život za ostnatým múrom plynie pomaly so svojimi pravidlami. Syvia sa všemožne snaží pochopiť situáciu a kladie rodičom rôzne otázky. Odpovede však neprichádzajú. Nerozumie prečo sa strácajú ľudia a prečo môže jeden človek zastreliť druhého. V januári 1942 začali nacisti s deportáciou obyvateľov lodžského geta. Našťastie rodina Syvie nikdy nedostala oznámenie o deportácii, a tak naďalej prežívajú v neľudských podmienkach v gete, kým za jeho bránami zúrila vojna.

Dora prišla z práce v zlej nálade. Mama a ocko sú unavení. Mne chýba bábika. A k tomu všetkému sme hladní. Nemáme dosť jedla na večeru. Mama nezje svoju porciu. Namiesto toho ju dá mne. Lásku nedáva najavo bozkami a objatiami, no jej láska mi naplní tanier a ja ho bez meškania zhltnem. Ocko hovorí, že mama je ušľachtilá žena. „Tvoja matka ti v bolesti dala život a cez bolesť ti neustále dáva viac,“ povie.

Žltá hviezda je ďalším vojnovým románom, ktorý sa zrodil pod krídlami vydavateľstva Motýľ. Jennifer Roy zachytáva na stránkach knihy životný príbeh svojej tety, ktorá sa po päťdesiatich rokoch rozhodla vypustiť na svetlo skľučujúcu minulosť z obdobia druhej svetovej vojny, keď bola malým dieťaťom.

Žltá hviezda je zmes spomienok vyrozprávaných malým päťročným dievčatkom. Nie je to však klasický beletristický román na aký ste zvyknutí. Je síce písaný v prvej osobe, no formou poézie. Vďaka tomu príbeh zhltnete za pár hodín. Jennifer Roy zaznamenáva spomienky svojej päťročnej tety tak, ako si ich len môže dieťa pamätať.
Kniha je rozdelená do viacerých častí a autorka dopĺňa kapitoly o dôležité informácie  a fakty z obdobia druhej svetovej vojny. Hlavná postava nevie spracovať situáciu, čo sa deje a prečo sa nemôže celá rodina vrátiť domov. Nerozumie, prečo je židovka a prečo sú všetci židia iní. Vzhľadom na nízky vek hlavnej hrdinky a jej odprezentovanie príbehu tak, ako to len dieťa dokáže, spočiatku v niektorých prípadoch vyznieva text úsmevne, no za napísaným sa skrýva smútok, bolesť a nepochopenie. Autorke sčasti vyšiel ponor do detskej duše. Detská úprimnosť a hravosť, aj keď popretkávaná ľudským nešťastím odkrýva veľké emócie, zúfalstvo a obavy o život.


Narástla som. Teraz som vyššia a chudšia. Mama sa trápi, pretože som len kosť a koža, no ona je presne taká istá. Máme veľmi málo jedla a mnohokrát takmer hladujeme. Žiť v gete je to isté, ako byť námesačný. Všetci sme slabí a mysle nám zahaľuje hustá hmla. Prednedávnom opäť zmenili pravidlá. Teraz má každá rodina povolené jedno dieťa.

Nepochopenie života za ostnatým plotom, malý prídel jedla, zima, choroby, ponižovanie, záhadné miznutie ľudí, deportácie, tábory smrti a ešte omnoho viac sa dotýka hlavnej postavy, ktorá rokmi rastie a chápe čoraz viac.

Autorke sa nedá uprieť ľahký a zrozumiteľný jazyk a strohý dej, ktorý je však myšlienkovo bohatý. Žltá hviezda je emotívny príbeh o veľkej odvahe, sile a vôli prežiť. Skutočný príbeh o spolupatričnosti rodiny a hrôzach druhej svetovej vojny, ktoré poznamenalo veľké množstvo židov, no len pár ich prežilo. Po oslobodení ostalo v gete 800 ľudí a z toho 12 detí. Syvia bola jedným z nich.

Aj keď román opisuje hrôzy vojny, predsa by som len príbeh radila k oddychovejším románom, vzhľadom na rozsah a obsah textu. Odporúčam všetkým, ktorí nepotrebujú čítať násilnosti či pretáčať strany o krviprelievaní, ale chcú pochopiť nezmysel vojny očami malého dievčatka.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Motýľ.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára