19. 10. 2017

Angela Marsonsová - Zmiznuté dievčatá

Kategória: Antitusiká/ Nootropiká

Účinné látky: Povzbudzuje myšlienky. Prekonáva všetko zlé. Upevňuje materinský cit.

Dávkovanie: Najlepšie ráno, na obed aj večer. Užívať čo v najväčšom množstve. Počet tabliet - 455.

Vedľajšie účinky: Averzia na uzavreté priestory a sendviče. Sklony k škriabaniu vlastného tela.

Čo by ste mali vedieť skôr, ako si knihu TU kúpite:  Čo všetko ste ochotní obetovať pre záchranu svojich detí? Do akej mieri ovplyvní vaše správanie potreba chrániť vaše ratolesti? Podrazíte priateľov? Stratíte sebaúctu? Zabudnete na slušnosť, čestnosť a morálku? Verte tomu, že by ste sa spriahli aj s diablom len, aby ste svoje deti mohli znova držať v náručí.

Kim Stonová je znova naspäť s ešte napínavejším príbehom ako doposiaľ. Tentoraz je v hre dvojitý únos detí. Keď si jedna z matiek vyžiada k prípadu Kim, inšpektorka neváha a začína viesť úvodné vyšetrovanie. Únos detí sa však až nápadne podobá na prípad spred roka, ktorý zaplnil stránky médií. Vyšetrovateľka je bezradná. Nemá sa čoho chytiť, kým únosca sa vyžíva vo svojom diele. Zo svojej chorej hry sa snaží vyžmýkať posledný kúsok utrpenia rodičov unesených dievčat. Smrť dýcha deťom na krk, rodičia sú v nezávideniahodnej situácii, Stonová hľadá v celom prípade medzeru a odporný únosca sa baví na účet všetkých. Podarí sa Stonovej zachrániť obe dievčatá alebo jedno z nich zaplatí najvyššiu cenu?

Charlie sa zarazila uprostred vety, lebo začula kroky na schodoch. Od posledného oschnutého sendviča neuplynulo veľa času. Neniesol im jedlo. „Ahojte, krásky. Chýbal som vám?“ Charlie si pritiahla Amy bližšie k sebe. Preplietli si ruky aj nohy, aby si okolo seba vytvorili akúsi ochrannú bariéru. „Len pokoj, Ames, snaž sa ho nepočúvať,“ zašepkala.

Britská autorka Angela Marsonsová prináša už tretie pokračovanie detektívneho príbehu so svojskou, no charizmatickou Kim Stonovou. Marsonsová len opäť dokázala, že vie, ako čitateľa zaujať. Hneď v úvode zostra vťahuje čitateľa do deja. Autorka zbytočne nenaťahuje čas siahodlhými opismi, ale rovno prezentuje prípad. Dynamika a napätie sú citeľné od prvých strán. Marsonsová je viac odvážnejšia a istejšia. Texty sú oproti predošlým románom ostrejšie a pocitová stránka hrdinov je rozobratá poriadne do hĺbky.


Zmiznuté dievčatá sa čítajú ľahko a rýchlo, a to vďaka častým živým dialógom. Marsonsová sa riadne zahráva s fantáziou čitateľa. Ponúka množstvo skutočných obrazov, no napriek tomu zavádza na falošnú stopu. Na čitateľa opäť čakajú krátke, no výstižné a napätím nabité kapitoly. Autorka podsúva čitateľovi dve paralelné línie príbehu. Tak ako môžete sledovať kroky hlavnej vyšetrovateľky Stonovej, či reálne reakcie rodičov unesených detí, spoznáte aj kruté konanie únoscov.

Kim si vypočula nahrávku druhý raz. Všetci v miestnosti zmeraveli. Všetky oči zostali zabodnuté do telefónu. Ten výkrik bol príšerný. Mala pocit, že sa povracia. Hodila telefón na stôl a vystrelila z miestnosti. Po dvadsiatich krokoch konečne narazila na chlad nočného vzduchu.

Veľká časť deja sa odohráva v dome unesených rodičov, no príbeh sa prelína aj s inými scénami a vedľajšími postavami.  Kniha je rozsahom hrubšia, no stránky sa pretáčajú rýchlosťou blesku. Pasáže, v ktorých autorka opisuje počínanie únoscov a reakcie bezbranných detí na desivé situácie, sú len pre silnejšie povahy. Marsonsová veľkou silou udrie na vašu citlivú strunu. Emócie všetkého druhu sa derú na povrch. V jednej chvíli chcete ochrániť deti a v druhej máte chuť vykrútiť krk únoscom. Vzápätí by ste utešovali rodičov alebo prinútili vyšetrovateľku k rýchlejšiemu odhaleniu zločinu. Autorka vie, ako udržať vašu pozornosť v permanentnom napätí.

Strata zvádza boj so zradou, priateľstvo s prioritami a prežitie s čestnosťou. Ako sa skončí táto absurdne nechutná hra? Obháji Marsonsová svoj povestný spisovateľský talent?

Zmiznuté dievčatá potešia všetkých, ktorí majú radi napínavé kriminálky s poriadnou dávkou napätia. Ak vás už nebavia krvavé scény, či severské kriminálky, ale hľadáte kúsok psychológie, prvky trileru alebo poriadnu dávku emócií, tak tento skvelý kúsok nesmie chýbať v knižnici každého správneho knihomoľa.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára